Live Shit.

Lördagen den 2 juli är det dags för årets stora musikspektakel, uppföljaren till mastodontpekoralet Live Aid, nämligen Live 8, där tanken är att ”påverka ledarna för världens åtta mäktigaste länder – Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Ryssland, Storbritannien och USA – som träffas för G8– mötet i skotska Gleneagles 6– 9 juli.”

På scenen i fem städer står en massa övergödda rockmiljonärer och föredettingar för att ”bekämpa fattigdomen i världen”. Och bas för det hela är – precis som vid Live Aid 1985, sir Blob Geldof (jisses, hans hår skulle kunna alstra tillräckligt med statiskt elektricitet för att säkra U-ländernas energiåtgång för flera år…)

Än så länge har jag inte riktigt förstått syftet med spektaklet, eller jo syftet förstår jag väl, men hur de hade tänkt gå till väga – vad är deras lösning på fattigdomsproblemet egentligen? Bobban själv säger

Vi förstår precis vad som krävs för att frigöra de svaga, de hungriga och de sjuka från dessa fruktansvärda levnadsförhållanden. Och nu är det dags att göra det.

Men kom igen – VAD är det som krävs då? Det vore intressant att se om jag och Bob und das ”rockelit” delar samma syn, att frihandel, ekonomisk tillväxt, stärkt äganderätt och andra småsaker är oehört viktiga delar om man vill motarbeta fattigdomen – det vore ju givetvis bra om de förstår detta. Men – tyvärr – när artister uttalar sig om politik brukar ofta ”lösningarna” var precis tvärtemot den mesta empirin. Så därför, Bob, berätta för oss vad det är för krävs. Du som förstår precis.

Som tur är (!!) så sänder vår fina Fria Television jippot i sin helhet, de vann den i dragkamp mot Elaka Kommersiella TVn vilket gjorde att programchef Mikael Österby gjorde ett lätt bajsnödigt uttalande till Aftonbladet:

Med tanke på att galans syfte är att bekämpa fattigdomen i Afrika så känns det extra viktigt att vi kan visa hela galan utan avbrott för reklam

Oh…Jebus..help me!

Får hoppas att den 2 juli är en solig dag, då ska jag sitta i en solstol vid Vätterns strand, lapa på en paraplydrink och fundera på vad jag kan göra för att minska fattigdomen. Hitta nån afrikansk produkt att importera till Sverige till exempel, eftersom handel är en av de viktigaste sakerna. Sen ska jag fundera på om det faktiskt inte är en god idé att skolka från TV-licensen ytterligare ett tag till…

21 reaktioner till “Live Shit.”

 1. Ett citat:

  ”As much as we all enjoy lectures on African poverty from musically gifted white multi-millionaires, we should at least consider, just for a moment, the possibility that rock musicians have a limited understanding of the global economy.”

 2. It only sends the message that nothing has changed since Live Aid in 1985 and that the situation remains hopeless. This is a long way from the truth. While some African countries remain mired in conflict, poverty and dictatorship, others, such as Ghana and Mozambique, are showing more positive signs.

 3. Det var väl dessutom så att av de miljarder som Live Aid projektet 1985 inkasserade så nådde väl i stort sett inte en spänn fram till de behövande.

  Men som 60-talist kommer jag nog slå på tv´n när Pink Floyd äntrar scenen. 85´ var det ett återförenat Led Zeppelin som lockade i år är det PF.

 4. Nä, de gick väl ner i fickorna hos korrupta regimer o militärer som så ofta förr i ”tredje världen”. tyvärr.

  Cure funkar ju hos mig, men de kan vara hiskeligt tråkiga Live så jag tror jag hoppar ändå…

 5. Någon vis människa på brittisk TV sa för lite sen att ”He’s a great guy, Bob Geldof. He’s done loads to raise people’s awareness of Midge Ure.” 🙂

 6. Nu tycker jag att ni bombhöger-människor är lite väl elaka. (;-)

  Jag kommer att sitta som gjuten framför TV:n (hela tiden)! Många gamla hjältar på scenen ju.

 7. Förra live-aid var i princip det värsta som kunde hända befolkningen i Etiopien. Kriget förlängdes med kanske 4-5 år pga all ”hjälp” landet (dvs regimen) fick, och som gjorde att den glatt kunde kriga vidare några år till.

 8. Elak: jajamensan. feta rockmiljonärer som vill rädda världen kräks jag på.

  Bombhöger: nej tack. Ser mig snarare som pacifistmitten 😉

  Gamla Hjältar: 2-3 st, inte tillräckligt för att locka mig. det var snarare artisterna mer än syftet som gjorde mig arg 😛

 9. Svårt att förstå den där spyan på Bob Geldof. Inte för att jag har nåt som helst intresse av den musik som kommer att spelas och inte för att jag tror att det kommer att lösa Afrikas problem på varken kort eller lång sikt, men det är väl bra att dom gör något konkret, medan du ligger på stranden och tänker på afrikanska produkter du skulle kunna importera, bara du brydde dig tillräckligt för att få fingrarna ur…

  Jag tolkar din surhet som en allmän irritation över att musiker inte sjunger kapitalismens lov (med undantag av Phil Collins, haha).

 10. Staffan: Vad gör de för konkreta saker som förbättrar för de fattiga? De ska spela och sjunga, inget annat, och det ska på något vis övertyga G8-ländernas ledare att Bono har koll på det där med ekonomi och utveckling.

 11. Jag bara antog att det skulle innefatta någonslags insamling till förmån för svältande eller liknande? Annars verkar det ju lite magert. Men visst, de kanske bidrar till att lyfta upp utvecklingsländernas situation på agendan, vilket leder till exempelvis fler skuldavskrivningar som de som nyligen beslutades.

 12. Ja, det känns rätt självklart. Vet inte ens om jag orkar utveckla nån längre argumentation om varför. Även om det värsta händer och pengarna genom korruption hamnar i fel fickor, så hamnar de iallafall i rätt land till att börja med, istället för i den redan rika världens banker. Men man kunde ju villkora skuldavskrivningar till politisk demokrati t.ex.

 13. ”Även om det värsta händer och pengarna genom korruption hamnar i fel fickor, så hamnar de iallafall i rätt land till att börja med”

  Det där är ju inte lite cyniskt. På vilket sätt tjänar t.ex Zimbabwes folk på att Mugabe skor sig?
  Jag föredrar faktiskt att bankerna får tillbaka sina lån (varför skulle de inte det, det heter ju LÅN? knappast nån som tvingar länderna att låna…) än att diktaturer och annnat pack ska kunna behålla eller öka sin makt.
  GIVETVIS ska skuldavskrivningar vara villkorad till demokratiska och ekonomiska reformer, allt annat är förkastligt.

 14. Visst är det inte ett bra alternativ att pengarna genom korruption stannar i fickorna hos en elit, men hur var det nu med de där ekonomiska toerierna om ”trickle down” eller hur det var? Pengar från de rika sipprar ner till de fattiga eller :)?

  Jag tror nog att pengarna gör större nytta i utvecklingslandet ifråga. Men visst, jag tycker också att det är rimligt att villkora avskrivningar till dmeokratiska reformer.

  Sen kan man ju diskutera det rimliga i att en demokratisk regim ska tvingas fortsätta betala av på skulder som en tidigare korrupt diktatur ådragit sig, så ser det tyvärr ut på många håll.

 15. ”men hur var det nu med de där ekonomiska toerierna om “trickle down” eller hur det var? Pengar från de rika sipprar ner till de fattiga eller :)?”

  Jag är inte ekonom så jag är inte rätt man att svara på det, men jag har svårt att se att det skulle vara en teori som är speciellt gångbar i korrupta regimer i fattiga länder, där går väl pengarna främst tillbaka till väst i form av lykonsumtion. Mercedes-Benz har nog tjänat en hel del på bistånd om man säger så…

  ”Sen kan man ju diskutera det rimliga i att en demokratisk regim ska tvingas fortsätta betala av på skulder som en tidigare korrupt diktatur ådragit sig, så ser det tyvärr ut på många håll.”

  Tyvärr ja. Stater som har blivit demokratiska och relativt korruptionsfria borde definitivt få åtminstone lättnader.

 16. Jag minns fortfarande dagen i Zambia’s historia då de brände nästan allt tyskt bistånd på en ny Mercedes flotta. De haverade typ 10 km utanför flygplatsen eftersom de hade glömt fylla på olja. Givetvis köpte diktaton därefter en flyglast med nya motorer.
  Jag har hört afrikanska ledare skylla deras lyxkonsumption på att de måste kunna agera som jämnlikar med större länder. Utan ett fungerande rättsystem och demokrati kommer inte skuldavskrivningar göra mycket nytta.
  Det är ju bara att tänka tanken: ”Om skulderna var ett så stort problem varför betalar de på lånen? De kan ju helt enkelt skita i att betala” De skulle inte vara de första landet att gå i konkurs eller vägra betala. Det finns ju inget IMF eller Världsbanken kan göra för att tvinga länder betala. Jag tror att enda anledningen de fortsätter låna är för att varje ny generation ledare skall kunna fylla sina utländska bankkonton. Men nu är jag kanske cynisk…

 17. Såg just att Roger Waters återförenas med Pink Floyd för den här konserten… Det smäller högre än alla politiska betänkligheter, tycker jag ;).

 18. Något som uppmärksammats mycket i internationell press men naturligtvis inte i svensk vänsterdominerad press är att Sir Bob Geldof diskriminerat svarta artister vid bokningen inför konserterna som skall vara till stöd för Afrika.

  Vore det inte klädsamt om åtminstone hälften av Sir Bob Geldofs artister hade afrikanska rötter?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.