Mer om världens situation.

Häromdagen skrev jag om tillståndet i världen och hänvisade bl.a till grafik hos SVT om barnadödlighet. Nu visar det sig att SVT har haft en chat (vilket jag missade i Johan Norbergs inlägg men upptäckte nu) med professor Hans Rosling, om just detta och annat om vår värld. Om ni inte redan läst det så tycker jag att ni genast rusar till SVT och kollar upp det. Rosling säger mycket kloka saker. Bl.a:

Fråga: Är kapitalismen/marknadsekonomin en förutsättning för långsiktig ekonomisk utveckling? Går kapitalism och demokrati hand i hand även i tidigare låginkomstländer?
Svar: Marknadsekonomi är absolut nödvändigt men även totalt otiullräckligt. Demokrati förljer inte automatiskt med ekonomisk tillväxt, det är en egen kamp.

[…]

Hur stor roll har internationella hjälporganisationer i välståndsarbetet?
Svar: Det har en viktig roll men inte avgörande. Om det finns en hopplös diktator så är det inte mycket bistånd kan göra annat än att lindra lidande. Men om regeringen är bra i Landet så kan bistånd vara till stor nytta. Det är detta som är det svåra med bistånd, där det behövs mest är det svårast att få god effekt.

[…]

Hej Hans! Mitt namn är Abdul Qadir och såg nyss ditt inslag på akutellt. Jag kommer själv från Bangladesh, är 17 år (18 till sommarn) men är född här. Hur som helst, jag undrar om man skulle kunna hjälpa Bangladesh på något sett under sommarn nu då jag är arbetslös och inte har något speciellt för mig, vill inte sitta hemma och lata mig bara. Undrar om man kan hjälpa till med något eller liknande. Är även beredd att åka ner dit, gör det ganska ofta också. 🙂 /A.Q.
Svar: Försök hitta på något som du skulle kunna importera från Bangladesh och sälja i Sverige.

[…]

Fråga: Begreppet rättvis handel kopplar man väl ihop med att arbetarna bakom produktionen fått en ok lön, snarare än frihandel.
Svar: Jo men verkligheten är mer råddig, vad är OK lön? Det gäller att stödja arbtarnas vilkor och skydda miljön utan att det leder till uteblivna investeringar.

[…]

Fråga: Många av de fattigaste får det bättre men andelen extremt fattiga i världen är lika stor som tidigare beroende på befolkningsökningen. Jag tycker Du är alldeles för optimistisk.Är det inte så att om alla skall få det lika som Du uttrycker det måste vi rika sänka vår levnadsstandard betydligt? Jordens resurser är ju trots allt begränsade. Ingemar Berglun
Svar: Jag tycker du är alltför pessimistisk. Visst är resurserna begränsdade men vårt sätt att utnyttja dem kan förbättras. Vi måste ändra vårt levnadsmönster, men jag är inte övertygade om att det blir sämre standard. Det har ofta sett mörkt ut under histriens gång. Jag vill inte på något sätt förminska de offantliga problem som världen står inför, men det är faktiskt värt att glädjas åt att kvinnorna i bangladesh numera inte behölver begrava så många barn opch att världens befolkning växer saktare nu än för en generation sedan.

Ja, det var bara ett axplock – läs gärna hela chatten som sagt var. Nyanserat och pedagogiskt.

PS! jag skrev ju att jag skulle ladda batterierna och inte återkomma med inlägg förrän till helgen, men detta kvalificerar knappt som ett inlägg utan bara som ett litet tips för er som – liksom jag – har missat professor Rosling. Så där nu slipper ni klaga på att jag ljög 😉 DS!

3 reaktioner till “Mer om världens situation.”

  1. Min favoritfråga till Hans Rosling med svar:

    Fråga: Varför är kapitalism en ”absolut” nödvändighet? Är det vetenskapligt bevisad eller bara Roslings uppfattning?

    David

    Svar: Du har rätt i att det inte går utföra vetenskapliga experiment för att visa om marknadsekonomi eller planhushållning är bäst för utveckling. Min uppfattning att observationsstudier visar att marknadsekonomi är överlägset bäst delas dock av Kinas och Vietnams komunistiska partier.

    Hans Rosling

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.