Subjektiv på Bloggforum.

Igår var jag på Bloggforum i Stockholm. Här kommer några reflektioner.

För det första fick jag åka upp med en buss som gick 06.30 från Jönköping. Det borde stiftas lagar mot att tvingas gå upp för nio på morgonen.

När jag väl var uppe – och efter en lång promenad runt Stockholm i försommarsol – så fickStockholms geografi för sig att spela mig ett spratt. Det visade sig att Valhallavägen 140 och Karlavägen 104 inte alls är samma adress. Jävla Stockholmare*! Så jag kom till JMKs lokaler ungefär 1 minut i ett, istället för i god tid som jag hade tänkt.

Väl på bloggforum så var jag på seminarierna (förutom de två ”obligatoriska” Att Blogga – Vad är poängen? och Att skapa förtroende genom att blogga) Bloggarna och valet 2006 samt Bloggar och medier.

Diskussionerna var intressanta men 45 minuter var något i underkant tidsmässigt, speciellt om man vill ha igång en bra diskussion och få tid att svara på publikens frågor.

Så här mer än ett dygn efteråt så är det främst diskussionen om Bloggarna och valet som jag har funderat på (nån som är förvånad?).

Det första jag tänker på är Mark Comerford och Ali Esbatis tankar kring att ”högerdominansen” bland politiska bloggare skulle vara någon medveten strategi som styrs från Timbro och Svenskt Näringsliv. Det jämfördes med Timbros kampanj för reklamradio på 80- och 90-talet. (Mark ironiserade här över vilken fantastisk mångfald reklamradion gett oss. Visst – reklamradion spelar till största delen sunkig musik, men är verkligen alternativet bättre – enbart statlig radio som bestämmer vad vi ska gilla? Problemet är att radion, trots avregleringen, fortfarande är statligt kontrollerad med svindyra licenser. Släpp radion helt fri!). Men när Mark fick frågan om vilka som kan anses vara ”timbrobloggare” mer än möjligen Munkhammar, Erixon och Norberg så kunde han inte svara på det. Men han lovade att återkomma med ”fler namn”. Lycka till säger jag.

Esbati förklarade det hela med att det inte behöver vara så att ”högerbloggarna” styrs av Timbro, men att de är så uppenbart influerade av tankesmedjan att de därför mer eller mindre kan anses ingå i denna organiserade högerplan att ta över bloggvärlden. Do you smell the conspiracy?

Det andra jag reagerade på var Mark Comerfords uttalande om att arbetarklassen ”inte äger det skrivna ordet” och därför är bloggar inget för dom. Det var länge sen jag hörde något så dumt.

Marks förslag om att kunna nå arbetarklassen med bloggar var bl.a via podcasting, att man kan lägga upp ljudfiler med politiska tal och inspelade möten. Jag häpnar. Går det överhuvudtaget att ta nåt sånt förslag på allvar? Vem i hela friden skulle vilja sitta vid sin dator och lyssna på inspelade tal? Ja, förutom nån gammal skäggkommunist som kan med tårfyllda ögon sitta och lyssna på nåt gammalt Lenin-tal?

Det tredje jag reagerade på är inget som direkt gör mig upprörd. Men de pratade om att bloggarna med största sannolihet inte kommer att ha nåt avgörande för valutgången 2006. När det gäller det stora hela så håller jag verkligen med om det, men jag är övertygad om att det faktiskt kan ha betydelse för enskilda politiker som bedriver personvalskampanjer. Att detta inte nämndes alls tycker jag är lite synd. Det kändes som de pratade mest utifrån partiperspektiv.

Efter forumet så var det dags för en öl på en krog i näheten. För de som känner mig väl så låter det kanske konstigt, men faktum är att jag i sociala sammanhang kan vara väldigt blyg, när det gäller att ta kontakt i alla fall. Jag har väldigt svårt att gå fram till någon ”okänd” människa och inleda en konversation. Om jag däremot väl hamnat i en konversation så är jag långt ifrån blyg, men som sagt var – första steget kan jag tycka är plågsamt jobbigt. Så den första kvarten eller nåt stod jag ensam med en cider i handen och betraktade de andra. De satt ner och såg ut att ha roliga diskussioner. Och det värsta av allt – alla såg redan ut att känna varandra. Jobbigt.

Men efter ett tag tänkte jag ”vafan, jag kan ju inte stå här själv och ha tråkigt”, så jag gick helt enkelt fram till ett bord med en ledig stol och sa ”jag känner ingen här så därför tänker jag sätta mig här”. Vid bordet satt bland annat Monica från Mitt Aktuellt, Bengt från Frihetens Vingar och Federley. Det visade sig givetvis att jag inte hade någon som helst anledning att vara rädd. Så fort man presenterat sig så var samtalen i full gång. Bloggare är helt enkelt – i alla fall de jag stötte på – genuint trevliga människor.

Tyvärr hann jag inte alls prata med så många som jag hade velat, eftersom jag även ville hinna med en middag med en god vän och hans sambo innan jag åkte hem. Men det kommer säkerligen fler tillfällen, och nu när jag har pratat med några så kommer nog resten av bara farten.

Hemresan gick med buss vid 22.50 och jag var hemma runt halv fyra i natt. Den resan kvalar för övrigt lätt in bland en av de tre jobbigaste resorna jag har gjort. Det var helt fullsatt på bussen, olidligt varmt och luktade som ett omklädningsrum . Sen var det en busschaffis som verkade ha glömt nån del av skallen hemma. Bland annat stannade han jämte vägen 3-4 gånger, i flera minuter vardera, utan att säga något, vilket fick folk att bli irriterade. Det visade sig senare att han tydligen väntade in en Taxi från Stockholm.

När vi var utanför Ödeshög så sa han i högtalarna att nu blir det tio minuters paus. När vi stannade 20 sekunder senare och folk började gå av sa han plötsligt att vi måste åka nu, det blir ingen paus. Ytterligare irritation.

Väl i Jönköping så åkte han in till Swebus garage och stannade. Inte heller den här gången sa han nåt. Bara stannade och gick av. Vilket folk också började göra. De som aldrig åkt till Jönköping innan kan ju omöjligen veta om det är slutstation eller ej. Men de skulle bara byta chaufför, och när den nya kom ombord var han tvungen att säga till folk att detta inte var stationen. Jag kan lugnt säga att det muttrades ganska hårda ord från passagerarna…

Kort sammanfattning:
Intressant bloggforum. Trevlig bloggöl. God middag. Helvetisk hemresa.

För övrigt tycker jag att SVT borde ge Per Gudmundsson mer tid framför kameran. Den mannen är jäkligt rolig. Och tillåta honom att blogga igen.


Fotnot*: Jag hade inte skrivit upp adressen, och när jag väl var uppe så hade jag av nån outgrundlig anledning fått för mig att JMK låg på Vallhallavägen 104, 114 eller 140. Jag var inte så fel ute egentligen.

16 reaktioner till “Subjektiv på Bloggforum.”

 1. Problemet är att radion, trots avregleringen, fortfarande är statligt kontrollerad med svindyra licenser. Släpp radion helt fri!

  Intressant idé! Antagligen anses som tokradikalt att ifrågasätta statens kontroll över nästan hela frekvensspektrat.
  Att släppa frekvenser helt fria skulle ju också ge ytterst intressanta möjligheter till trådlös datorkommunikation, som idag måste trängas med mikrovågsugnar och diverse slask på det lilla 2,4 GHz-området.

 2. Jo, det är nog tokradikalt 🙂
  Jag har inte en aning om det överhuvudtaget är genomförbart, men nån gång får man kosta på sig att vara lite utopisk…
  Jag tycker bara det är orimligt att det är staten som bestämmer vilka som har rätt att sända radio, eller för den delen TV.

 3. ”Det andra jag reagerade på var Mark Comerfords uttalande om att arbetarklassen “inte äger det skrivna ordet” och därför är bloggar inget för dom. Det var länge sen jag hörde något så dumt och elitiskt och får mig att återigen fundera på en klassisk fråga: vad vet egentligen medelklassvänstern om arbetarklassen? Bevisligen inte så mycketÂ…”

  I mina öron låter det mer som en elitism som kanske inte har så mycket med politik att göra, utan mer Marks syn på människor. Han kanske själ kan ge en bra förklaring på sin blog. Jag själv som har en obestämd röd färg kan säga öppet att sådana uttryck förknippar jag absolut inte med vänstern.

  Annica

 4. Även om jag inte höll med det Mark sa i sak, så menar jag att beskrivningen är helt missvisande. Det där med konspirationsteorier är bara snurrigt. Längre kommentar: < a href="http://esbati.blogspot.com/2005/05/blogforum-20-och-det-skrivna-ordet.html">Länk

 5. Jag tog förresten bort meningen ”vad vet egentligen medelklassvänstern om arbetarklassen? Bevisligen inte så mycketÂ…” nu. Den var enbart onödig i sammanhanget.

 6. Angående att släppa radion fri, så borde det iaf inte vara något problem att släppa själva FM-bandet fritt för radiosändningar, och helt enkelt låta de som redan sänder ha förtur på frekvenserna. Det räcker ju för att slippa licenser för radiostationer! (Ska man släppa alla frekvenser fria så kan det bli lite mer komplicerat med tanke på att tex försvaret använder en del)

  Angående Swebus så har jag bara haft bra reseexempel.

 7. Hej Daniel och tack för en trevlig konversation över en öl…

  Jag har funderat över vad Mark egentligen menade för jag tror inte han menar att arbetarklassen är fördummad och inte klarar av språket.

  Jag ska fråga honom själv om han inte gör en kommentar om det själv för jag är nyfiken.

  Dock vet jag att vi fortfarande väntar på den bloggande rörmokarn eller författande rörmokaren. Jag vet ju själv att klassresor är möjliga eftersom jag själv har gjort den.

  Är själv politiskt grön/röd och tycker att alla ska ha möjlighet att få säga sitt oavsett bildning. Det är nog det som Mark är ute efter. Att skapa nya media som är till för alla och utesluter ingen.

  Open Mic som Fredrik har startat på Podcasting.se är ju ett slags speakers corner som man kan ringa in till och säga sin mening.

 8. Ambtiöst att åka hela vägen från Jönköping. Med buss dessutom!

  Jag tyckte också att det Mark sa lät märkligt men jag pratade lite med honom efter panelen och då utvecklade han resonemanget och det klarnade lite för mig i alla fall och jag tror att jag förstod hans poäng. Om det sen stämmer att arbetarklassens barn i mindre utsträckning använder det skrivna ordet eller om det är som Lisa beskrev att alla chattar och skriver på lunarstorm har jag inte en aning om – jag är väl för gammal 🙂

  ”För de som känner mig väl så låter det kanske konstigt, men faktum är att jag i sociala sammanhang kan vara väldigt blyg, när det gäller att ta kontakt i alla fall. Jag har väldigt svårt att gå fram till någon “okänd” människa och inleda en konversation.”

  Jag vet precis hur det känns, jag är likadan…
  Det hade varit trevligt att hänga med på ölen efteråt, men jag skulle på Kents konsert och var tvungen att avstå.

 9. Bengt och Patrick: jag tror heller inte Mark egentligen menade att dumförklara arbetarklassen, även om man kunde få det intrycket när man lyssnade på uttalandet, men alla kan säga dumheter eller saker som låter som dumheter när man inte får möjligheten att fördjupa sig mer.
  Dock får jag fortfarande rysningar över förslaget om att podcasta politiska tal, fastd et beror nog snarare på att jag får rysningar av politiska tal 😉

  Håller dock med om att alla ska ha möjlighet att säga sitt oavsett bildning, det tror jag bloggar faktiskt kan spela stor roll. Jag tror att vi kommer att få se bloggande rörmokare också, IT är inte längre så mycket en klassfråga utan snarare än åldersfråga.

  Sen när det gäller författande rörmokare… duger det inte med författande trädgårdsmästare 😉

 10. Erik: jag har åxå till minst 80% bara bra erfarenheter av Swebus. Ja, förutom att det är trångt och tar lång tid då… Men av chaffisar o annan personal. Han hade kanske bara en dålig dag (natt)

 11. duger det inte med författande trädgårdsmästare 😉

  Jag brukar inte vara elitistisk – MEN det borde i detta fallet vara förbjudet. SEEEEGA böcker det där – och då har jag ändå försökt läsa samtliga …

 12. Sanna: var bara att leta efter en förvirrad kille med ”trivselvikt” (äum…), svarta plastbrillor, och en Johnny Cash-pin på jackan… 😉
  (lätt att veta nu). Kommer förhoppningsvis fler tillfällen att träffa andra bloggare IRL… jag brukar besöka sthlm med ojämna mellanrum, så nästa gång jag kommer upp får jag helt enkelt bjuda in till Bloggöl 🙂

 13. Inte bara jag som gick fel märker jag. Så bra. Eller… Du hann i tid i alla fall. Själv stod jag utanför Karlavägen 101 och tänkte ”Det här stämmer inte…” 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.