Pressfrihetens dag.

Pressfriheten i världen
(Karta från Reportrar utan gränser)

Eftersom jag i egenskap av bloggare är någon form av publicist så tycker jag det är värt att uppmärksamma att det i dag är Pressfrihetens dag. Som ni ser på kartan ovanför så lever vi en av världens helt vita områden när det gäller pressfrihet, något vi bör vara oehört tacksamma över dagligen, när vi gnäller på den vänster- respektiva högervridna pressen. Vi lever i ett land där jag och alla andra har rätt att i skrift kritisera regering och kungahus så mycket vi vill, utan att riskera fängelse. Det ska vi vara tacksamma för, och när vi ser de röda områdena, exempelvis Kuba, Saudiarabien, Nordkorea och Kina, så inser vi hur viktigt det är att vi för ut demokratins och yttrandefrihetens budskap över världen.

Men den demokratiska kampen är inte något som enbart förs i resten av världen. Den börjar redan på hemmaplan. Vi kan ta Kuba som exempel. Kuba är, enligt Reportrar utan gränser, det land i världen – efter Nordkorea – där pressfriheten är som minst. I Mot kärleken har Fidel inte en chans kan man läsa:

Den kubanska konstitutionen garanterar medborgarna yttrande- och pressfrihet, men bara så länge det praktiseras i socialismens anda. Alla massmedier ägs av staten och kan aldrig bli föremål för privatägande. Ingen av de friheter som erkänns medborgarna får heller användas “mot existensen av och målen för den socialistiska staten, eller mot det kubanska folkets beslut att bygga socialismen och kommunismen”. Konstitutionen anger försvaret av det socialistiska fosterlandet som “den största äran och förnämsta plikten för varje kuban.

Förräderi mot fosterlandet är det “allvarligaste av brotten; den som begår det är underkastade den allvarligaste av påföljder”. Att kritisera Fidel Castro eller någon annan medlem av nationalförsamlingen är med andra ord olagligt. Att uttrycka åsikter som inte stämmer överens med regeringens är också olagligt och att dessutom försöka sprida dessa åsikter är i regeringens ögon det samma som att sprida fiendepropagande.

Tyvärr finns det folk som köper denna ”socialistiska” skräckideologi även i Sverige. Personer som ser den kubanska statens propaganda som om de vore sanningar, och som därför avfärdar det faktum att journalister hålls fängslade enbart för att de har uttryckt sin åsikt. Dessa avfärdas gärna som CIA-agenter, ”betalade av USA”. När Reportrar utan gränser har fört kampanj mot avsaknaden av pressfrihet på Kuba så är den en del i konspirationen – ”utformad i exilkubanska lobbykretsar”. När kubanska regimkritker har talat i Sverige om pressfriheten på Kuba har de utsatts för hot och lokaler har vandaliserats. Möten har till och med blivit tvungna att ställas in av säkerhetsskäl. I Sverige. Det är så man ryser över hela kroppen. Jag blir äcklad. Det är ju för helvete VI som ska exportera demokrati, tolerans och yttrandefrihet till världen. Det är inte dessa ondskefulla kreatur, satans mördare och mörkermän som ska exportera sin vridna syn till Sverige.

Så nog behövs det föras en demokratisk kamp, för pressfrihet, yttrandefrihet och alla andra friheter vi tagit för självklara även på hemmaplan. Tyvärr.

Fotnot:
Så här på Pressfrihetens dag så ordnas det i Stockholm en 24-timmars vaka till stöd för den fängslade svensk-eritrianska journalisten Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea i 1391 dagar – utan rättegång. Så alla ni som bor i Stockholm, bege er till Sergels Torg och visa ert stöd för Dawit – och för pressfriheten!

Uppdatering:
Yukio skriver också ett bra, och påläst, inlägg om Pressfrihetens dag.

6 reaktioner till “Pressfrihetens dag.”

  1. Vad ska jag säga? Mycket viktig dag! Bra skrivet. Jag tog texten till et forum på vänsterkanten, givetvis med hänvisning till din sida Daniel! Ha de bra

  2. Ja, inte en aning. Eller som Australien eller stora delar av EU… jag vet inte om det är kopplat till tryckfrihetslagarna eller nåt? Att vi ”vita” har en mer liberal lagstiftning eller nåt? Men som sagt var, jag har inte en aning.

  3. Det handlar väl bland annat om journalister som inte fick skydda sina källor. Det var några rättsfall där domstolar gick in och bestämde att några journalister var tvungna att lämna ut sina källor.

    (Finns det någon time-out på sifferkoden, det tog mig inte så lång tid att skriva ovanstående men koden blev ändå fel.)

  4. Well, jag vet faktiskt inte när det gäller koden. Funderar på att plocka bort den. Jag tror jag har spamskydd så det räcker utan den.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.