Kulturnyheternas propaganda.

I går skrev Roland Poirier Martinsson en artikel i Expressen, Kulturskymningen och public service, som visar genom ett exempel från Kulturnyheterna, den 11 april, på hur SVT, ni vet den fria televisionen, bedriver propaganda. Inslaget i Kulturnyheterna, som gjordes av journalisten Lisa Carlsson, handlar om amerikanska bibliotek och påstod följande:

Att det är bibliotekskris i USA
Att de tre biblioteken i staden Salinas ska läggas ner.
Att mer än 250 bibliotek har lagts ner i USA de senaste två åren.
Att ovanstående är att vänta sig i ett land där presidenten skryter med att inte läsa.

Roland Poirier Martinsson går igenom de här fyra punkterna en efter en för att visa att ingen av dem stämmer:

I USA finns det 118 000 bibliotek, vilket skulle motsvara fyratusen i Sverige. Av dessa är drygt sextontusen folkbibliotek, vilket innebär att USA per capita har nästan dubbelt så många som Sverige […]
Av alla dessa amerikanska bibliotek har alltså enligt Lisa Carlssons intervjuobjekt drygt tvåhundrafemti bibliotek lagts ner de senaste två åren, en siffra som avges utan att beläggas. Om den stämmer innebär det att ett bibliotek per hundratrettisex lagts ner varje år[…]
Av de amerikanska folkbiblioteken har dock bara två stycken lagts ned de senaste två åren. Omräknat till svenska förhållanden vore det som om 0,035 folkbibliotek skulle läggas ner[…]
Städerna har sammanlagt sparat 750 miljoner kronor på två år inom biblioteksverksamheten. Återigen omräknat till svenska förhållanden är det som om ett genomsnittligt folkbibliotek måste spara in tjugutretusen kronor på ett år.[…]
Biblioteken i Salinas, John Steinbecks hemstad, har mycket riktigt varit nedläggningshotade. Dock, sedan 6 april har det stått klart att de inte ska stängas. Fortfarande ser det ut som om öppettiderna måste begränsas, men den saken är inte avgjord.[…]
I femton år har antalet hemlån och besök ökat på folkbiblioteken i USA, med undantag för ett år under Clintons första period. Utvecklingen har accelererat under George W Bushs tid i Vita huset. Kanske är det inte bara en slump? Presidenten har i och för sig knappast något med biblioteken att göra, men George W Bush tycker om att läsa. Han pratar vitt och brett om de böcker han läser och är rena propagandamaskinen för bok- och biblioteksväsendet. Presidenten är dessutom gift med en mycket aktiv före detta bibliotekarie. (Varifrån kommer Kulturnyheternas påstående att han skryter med att inte läsa? Fikarummet på SVT? Källa, please.) [Troligen från Michael Moore, kulturvänsterns husgud. Min anm.][…]
Av de fyra påståenden som Kulturnyheterna levererade är alltså tre falska och det fjärde lögn.[…]
Och om allt hade varit sant? Fortfarande vore det en mycket excentrisk nyhetsvärdering. Tre bibliotek ska stängas i en stad med 130 000 invånare på andra sidan jordklotet. Låt oss göra en grej på det!
Varför?
Antingen handlar det om propaganda eller är Lisa Carlsson helt enkelt upprörd över att USA inte gör som i Sverige – i sådana fall är det provinsiellt och pinsamt.

Nu är jag visserligen tveksam till om det finns en dold agenda hos SVT att bedriva den här typen av propaganda, även om de har varit i farten förr. Men nog kan man börja fundera på vad journalisterna säger, hur de säger det och speciellt varför de säger det. Nu kanske inte ett inlägg i kulturnyheterna om amerikanska bibliotek är det viktigaste i världen precis, men för de som såg det och som samtidigt matas med propagandan från Michael Moore och hans gelikar så spär det på anti-amerikanismen i det här landet ytterligare. Och då snackar vi inte bara om en berättigad kritik mot amerikanska militära korståg över världen, utan en mer grumlig, småbrun kritik mot allt amerikanskt. En kritik som går ut på att amerikanare i allmänhet är korkade, feta och vapentokiga. Och över allt styr den där jävla texasgubben som aldrig läser böcker.

Hade denna amerikabashing, som så ofta bygger på fördomar och felaktigheter, enbart kommit från obskyra kulturtidskrifter så hade vi inte behövt bry oss, men när den alltför ofta kommer från påstått seriöst håll, såsom SVT, så blir det faktiskt ett problem och vi inser att man behöver ta på sig de mediekritiska glasögonen hela tiden.

5 reaktioner till “Kulturnyheternas propaganda.”

 1. Jag tycker ofta USA-kritik i Sverige har en tendens att bli pinsam, men när man väl är här känns det efter ett tag uppfriskande. Efter att ha sett den femtielfte stadsjeepen med ”Support our troops”-stickers och en tjockis som kör, så… 😉

 2. Blir ofta trött och irriterad på den ensidiga kritiken av USA – ett land med över 500 miljoner invånare med gud vet hur många religioner, politiska övertygelser, olika intressen, erfarenheter, etniciteter och kunskaper.
  Dessutom tror många att när de besökt New York så har de besökt USA. Detta är sant i teknisk mening – New York ligger i USA. Men staden är på intet sätt representativ för hela landet USA!
  Det finns en massa dumma idéer och människor i USA, men det finns en hel del bra saker och klyftiga människor också!

  För övrigt skulle jag knappast kalla Ordfront magasin för en obskyr kulturtidskrift. De har 93.000 läsare (enligt Orvesto) och är väl snarare en bred, vänsterorienterad kultur- och samhällstidskrift.

 3. Jöns: hehehe… jo, det finns mycket att kritisera USA för, men som du säger – mycket av kritiken blir pinsam.

  Heffa: Inte för att jag vill vara besserwissrig (eller jo…) men USA har väl ”bara” 290 miljoner invånare.

  När det gäller Ordfront så var jag en smula sarkastisk. Dock litar jag inte på undersökningar om ”antalet läsare”, de har 30 000 medlemmar varav många säkerligen – liksom jag – gått med pga att köpa billga böcker (har många bra om form o typografi). Dock skulle jag nog inte kalla den bred, iaf inte när det gäller deras syn på USA. Deras USA-syn är, i de fall jag har läst den, anskrämlig och ofta lika felaktigt fördomsfull som Lisa Carlssons rapportering om biblioteken.

 4. Jag kan köpa att kvällstidningarna släpper igenom dåliga artiklar ibland… men när de då och då dyker upp på Svt, sveriges ”fria” telivision blir jag faktiskt upprörd!

 5. Varför ljuger Roland Poirier Martinsson om SVT?
  I en artikel i Expressen för några dagar sedan ”granskar” journalisten Roland Poirier Martinsson ett inslag i SVT:s Kulturnyheterna där han plockar ut fyra påståenden ur inslaget och hävdar att tre av dessa är falska och det fjärde en lögn….

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.