Sexismen lever på Expressen.

Idag kan på Expressens sportsidor läsa en intervju med proffsboxaren Frida Wallberg. Rubriken lyder:

Frida: Jag skulle aldrig vika ut mig

Som hämtat ur en artikel om något stackars dokusåpaoffer. Ingressen fortsätter i samma stil:

Söt, blond tjej.
Nej, Frida Wallberg är så mycket mer än så.
– Visst är det väl kul att se bra ut, men jag skulle aldrig ställa upp på några utvikningsbilder.

I varken rubriken eller ingressen finns ett ord om vem hon är eller vad hon gör. Enbart fokusering på hennes utseende och att hon inte vill vika ut sig. Det blir lite bättre i början på den korta artikeln. Men sen fortsätter det:

Det kanske är så att du kan spela på ditt utseende, den lilla söta tjejen?
– Kanske lite, jag har ju hört många gånger ”att den där lilla tjejen kan nog inte boxas”[…]
Har du andra fördelar av ditt utseende, får du många modelljobb?
– Jodå, när jag bodde i Stockholm fotades jag en hel del och sånt tycker jag bara är kul.
– Jag har varit med i Café en gång för länge sedan också, men det var en snygg bild i ringen fullt påklädd. Jag skulle aldrig ställa upp på några utvikningsbilder.

Ärligt talat så kan jag förstå att tjejer och feminister blir förbannade på den sexism som finns överallt. Att Expressen till så stor del fokuserar på tjejens utseende istället för sportsliga meriter är inget annat än ruttet. Kan ni tänka er att samma fokusering eller samma frågor ställs till en manlig idrottare? Nej, givetvis inte (möjligen undantaget Fredrik Ljunberg), men allt som oftast när det handlar om kvinnliga idrottare, som samtidigt råkar se bra ut (ja, eller andra kvinnor för den delen också) så blir tyngdpunkten på utseendet och irrelevanta frågor om utvik.

1 reaktion till “Sexismen lever på Expressen.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.