Fredagsfyran: politik.

Veckans fredagsfyra handlar om politik vilket gör att jag känner mig tvingad att svara:

1. Vilket parti skulle du inte rösta på om det vore val idag?
Typ de flesta. Undrar om frågan undrar över vilket riksdagsparti eller parti i allmänhet? Tar man med alla partier blir det ju hundratals jag inte kan tänka mig att rösta på. Så jag måste nog begränsa mig till de som är i riksdagen idag. Då blir det bara sju partier jag inte kan tänka mig att rösta på 😉
Skämt åsido – om jag bara måste välja ut ett så blir det helt klart Vänsterpartiet. Även om Kristdemokraterna kommer god tvåa.

2. Om du skulle starta ett eget parti, vad skulle det handla om?
Att allt ska vara gratis och ingen behöver jobba…eller hur var det nu igen? Jag skulle nog aldrig starta ett parti, inte ens hypotetiskt. Nya partier tenderar alltid att bli sakfrågepartier eller missnöjespartier. De etablerade partierna räcker gott och väl till för att fylla behoven egentligen. Så jag snor mitt svar från Chadie: ”Jag tror mer på att jobba inom de som finns och om jag tycker de har fel på någon punkt försöka förändra det inifrån”.

3. Har politiker för mycket eller för lite makt nuförtiden?
För mycket. Sverige är ett på många sätt genompolitiserat land, där politiker försöker styra allt från öppettider på krogen till hur vården bäst organiseras. Det finns en övertro på politiker i det här landet, där många verkar tro (i alla fall politikerna själva) att politiker är bäst lämpade att bestämma – och en alldeles för liten tilltro till medborgarnas egna kraft och vilja. En av mina politiska visioner är att politiken ska spela så liten roll som möjligt i vårt dagliga liv. Politikens roll ska vara att underlätta för vår fria vilja och våra individuella val att förverkligas – inte hindra det.

4. Vad skulle partiet i fråga 1 behöva ändra på för att du skulle rösta på dem?
Allt. Så länge de är ett socialistisk – med dragning åt det kommunistiska – vänsterparti så finns de inte på skalan. För att återknyta till svaret på frågan ovan så är Vänsterpartiet det parti som i allra högsta grad vill låta politikerna – och staten – bestämma istället för individerna själva.

6 reaktioner till “Fredagsfyran: politik.”

 1. För att jag inte är kristen 😉
  (nu vet jag att man inte behöver vara det dock…)
  OCH för att jag anser att de har för mycket av ”moralkonservatism” och ”familjekonservatism” i sig som strider mot mina liberala värderingar.

 2. Men främst har det nog med min uppväxt i Gränna och Jönköping att göra… jag ”känner” många knökkonservativa kristna och av någon anledning röstar de flesta på KD…

 3. Ja, jo… Jag är icke troende icke homofob kristdemokrat för att jag blev less på alla supande och hashande muffare och luffar där jag växte upp… så jag antar att det har mycket att göra med hur de startar…

  tyvärr får jag erkänna att det fins personer som ej smikrar KD som är medlämmar…

 4. Jag betvivlar inte för det minsta att det finns bra personer även inom KD/KDU.
  Tyvärr verkar det som att KD och KDU hur mycket de än försökt att modernisera sig lockar till sig en del riktiga ”högerspöken”. Nya debatten om KDU där en del anser att Slottner är för ”liberal” och där de vill dra politiken mer åt det värdekonservativa hållet är ju ett typexempel.
  Fast samtidigt är det förstående då de andra borgerliga ungdomsförbunden är mer eller mindre öppet liberala nuförtiden, då kanske KD framstår som det konservativa alternativet.

 5. Kd är med all säkerhet konservativare, något som inte alls behöver vara dåligt. Allt liberalt är inte gott 🙂

  Men jag håller med om att det fins tråkigheter…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.