Go CUF!

CUFs ordförande Fredrick Federley listar på sin blogg några förslag som ska behandlas på förbundets stämma i maj. Några av förslagen är:

Plattskatt
Slopa den progressiva inkomstskatten samt statsskatten och ersätt dem med en plattskatt om 20 %. Möjlighet bör finnas för den regionala nivån att ta upp skatt.
[…]
Slopad fastighetsskatt
Fastighetsskatten är omoralisk och bör slopas. Skatt på något där nya intäkter inte kommer den beskattade till del är stöld.
[…]
Slopad plikttjänstgöring
Efter de senaste årens försvarsuppgörelser är behovet av en plikt minimalt. Den bör därför slopas till förmån för ett kontraktsförsvar.
[…]
Stärkt satsning på ett grundtrygghetssystem
Partier ser nu över socialförsäkringarna. Vi har därför stärkt vår skrivning och stödet för ett grundtrygghetssystem där staten endast garanterar en grundläggande ersättning och individen därutöver sedan avgör om hon vill ha försäkringslösningar eller inte.
[…]
Energipolitiken
Växthuseffekten är den största miljöpolitiska utmaningen. Det omöjliggör fortsatt snabbavveckling av kärnkraften. Alternativ ska uppmuntras och utvecklas så att de reaktorer som återstår efter Barsebäcks stängning kan gå sin tid ut utan att sedan ersättas av fossila bränslen. Sverige bör öka sin elproduktion för att kunna konkurrera ut el från kol och olja.
[…]
Brott mot MR står över statssuveränitet
Ingen stat har rätt att angripa sina medborgare. I förekommande fall ska statssuveränitet inte kunna hävdas över övergreppen på de mänskliga rättigheterna.
[…]
Diktaturer ska inte få leda eller rösta i organ inom FN utöver generalförsamlingen
Att Libyen lett kommittén för mänskliga rättigheter är ett hån mot de mänskliga rättigheterna. Demokrati är överlägset alla andra system och när majoriteten av världens befolkning lever i demokratier är det dags att gå tuffare åt diktaturerna.

Huruvida dessa förslag har något stöd inom moderpartiet vet jag inte, men precis som ungdomsförbundet går från klarhet till klarhet så gör även de det och har de senaste åren blivit ett intressant alternativ för oss vilsna liberaler att rösta på. När jag växte upp och var politiskt engagerad under tonåren så fanns Centern inte ens på kartan som ett alternativ. De upplevdes som bonniga smygsossar med en nationalistisk böjelse. Men sen Maud tog över partiet känns det som något har hänt, ut med det gamla och in med det nya. Och det nya är ett betydligt liberalare alternativ än det gamla. Det är i alla fall känslan hos mig.

Och känslan förstärks när man kollar runt inom ungdomsförbundet och dess representanter. Federley kallar sig grön liberal. Kollar man runt på andra CUF-bloggare ser man att den benämningen liksom grön socialliberal är vanligt förekommande. Jag kan inte minnas att jag nån gång förr i tiden (jag är så jävla gammal…eh…) nånsin hörde en centerpartist eller CUFare kalla sig för liberal – men nu känns det som det är nästan tvärtom. Kanske är det inom Centerpartiet och CUF som den nya tidens liberalism formas? I vilket fall som helst så känner jag mig och mer sugen på att rösta på Centern i nästa val, speciellt när jag inte längre känner mig hemma i Folkpartiet, och dess dragning åt det populistiska och nymoralistiska.

5 reaktioner till “Go CUF!”

  1. Liberal vänsterbloggare
    Subjektiv.se funderar över vilken etikett man ska sätta på CUF:s ordförande, och borgerlighetens nya stjärna, Fredrick Federley. Subjektiv noterar att grön liberal eller grön socialliberal är etiketter som förekommer. Han har en del bra idéer…

  2. Äntligen har du upptäckt Centern, Daniel!
    men jag vill nog hävda att denna förändring började redan innan Mauds tid. Lennart var faktiskt (och är säkert fortfarande) en väldigt klok person.

  3. Heffa: Jo, Centerns förändring började säkerligen tidigare, men Lennart gav ju ett ganska grått intryck. Men jag måste erkänna att de först är de senare åren som jag har börjat se Centern som ett reelt alternativ för en liberal.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.