"Statens Jernvägsmän Reste Stenen"

Jag har ett intresse som säkerligen många tycker är smått makabert. Jag tycker nämligen om att gå på kyrkogårdar. Det är inte så att jag är någon galen goth-rockare, utan det är mest det att jag tycker det är intressant ur ett mer kulturhistoriskt perspektiv. Gärna lite äldre kyrkogårdar som känns som de har något att berätta, där varje grav döljer ett intressant liv (p r e t t o ! ! !).

Häromdagen var jag och gick på den vackra Östra Kyrkogården i Jönköping, bara ett stenkast från min lägenhet. Där fastnade jag för en jättesten med inskriptionen ”HJ. ELWORTH 1824. 1887 STATENS JERNVÄGSMÄN RESTE STENEN”. Klart som f-n att den fångade mitt intresse. En snubbe som har fått en sten rest av Statens Jernvägsmän måste ju vara en intressant person.

Och det kan man väl säga att han var, eller rättare sagt hans far var intressant i alla fall. HJ. Elworth hette egentligen Hjalmar Elworth, och var överdirektör vid Statens Järnvägar, och hans far var ingen mindre än en av Sveriges största uppfinnare – John Ericsson. Intressant att notera är att Hjalmar träffade sin far John först vid 52 års ålder och att farsan faktiskt överlevde honom med nästan två år.

Tänk, då lärde man sig något nytt den dagen också, på en simpel vårpromenad.

Så nu har jag en liten utmaning till alla bloggare, gå till er närmaste kyrkogård och hitta en person som kan vara intressant, och som ni inte vet ett skvatt om innan!

4 reaktioner till “"Statens Jernvägsmän Reste Stenen"”

  1. Att få sin gravsten rest av Statens Jernvägsmän måste vara den ultimata triumfen… Skulle vara beredd att lägga ner en hel del för att uppnå det ;).

  2. Du borde gå till kolerakyrkogården vid Gullmarsplan i Stockholm. Där har alla gravar en helt otrolig berättelse. Små barn, bara flickor och pojkar ligger där ihopklämda, offer för sjukdomar i Stockholm under framför allt tidigt 1800-tal. Just det där med gamla gravar är något jag också har fallit för…

  3. baccarat
    baccarat What a country calls its vital economic interests are not the things which enable its citizens to live, but the things which enabl

  4. Kolerakyrkogården i Stockholm/gullmarsplan är en del i en stor park där det förövrigt ligger många begravda från de som dött i fältsjukan/värnsjukan någon gång under sent 1700tal o tidigt 1800tal . Inte heller att förglömma galbacken som låg där sen tidigt 1600tal – den kände Ankarsröm halshögs och steglades där . Ja det finns mycket intessant med kyrkogårdar .

    mvh kp linus

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.