Kommunistbrand i Jönköping.

Idag möttes jag av lokalnyheten att Kommunistiska Partiet och RKUs lokaler här i Jönköping hade brunnit ner (upp?). Polisen misstänker att det är mordbrand. Jag kan förstå misstanken, det är liksom ingen omöjlighet att de har skaffat sig fiender om man säger så. Fast samtidigt så hoppas jag givetvis att det inte är anlagt, utan en olyckshändelse.

För även om jag, som alla säkert vet vid det här laget, tycker väldigt illa om kommunister (inte som personer, men deras ideologi) så beklagar jag givetvis om deras lokaler saboteras av politiska motståndare. I ett demokratiskt samhälle måste man acceptera även politiska avarter och ingen form av politiskt våld är accepterat mot motståndare. Även i fall där motståndarna själva propagerar för våld och revolution.

Uppdatering:
Nu skriver Kommunistiska Partiet själva om branden. Förutom att de jämför händelsen med attentatet mot Norrskensflamman 1940 så skyller de (som vanligt) händelsen indirekt på liberaler:

Det nya och allvarliga med attentatet mot Röda Stjärnan är att det är indirekt sanktionerat av det liberala etablissemanget – givetvis inte så att det liberala etablissemanget förespråkar mordbrand, det vore en absurd anklagelse, men väl så att den fanatiska och alltmer vulgära antikommunistiska kampanjen suddar ut gränserna till vad som är tillåtet i förhållande till kommunister.

När Liberala ungdomsförbundet ser som liberal mission att bomba fram demokrati i andra länder, om nu bara slöfocken George W Bush får tummen ur vad gäller hemska ”kommunistdiktaturer” som Kuba och Nordkorea, så är steget inte långt till att bomba kommunister också här hemma, åtminstone inte i förmörkade hjärnor.

Det är nästan skrattretande att läsa om vad kommunisterna kallar ”fanatisk” och ”vulgär” antikommunistisk kampanj, samtidigt som de själv i sin hetsjakt mot liberaler (eller allt vad de kallar liberaler…) passerar anständighetens gräns gång på gång på gång. Well, sten i glashus, anyone?

Dock så har de en poäng i sista stycket, även om det är skrivet så där högtravande i marschtakt som kommunister är så duktiga på:

Ändå vill vi skicka ett budskap till den demokratiska opinionen – ja, till alla som kallar sig demokrater. Vad är demokratin värd om det anses tillåtligt att stoppa misshagliga åsiktsriktningar via mordbrand? Det är vad attentatet mot Röda Stjärnan i Jönköping handlar om. Det riktas inte mot enskild person och det är inte begått i hastigt mod, utan det är en planerad attack mot Kommunistiska Partiet och dess ungdomsförbund RKU. I syfte att tysta misshagliga åsikter.
Mot detta måste alla demokrater protestera. Inte får vår skull, vi reder oss själva. Utan för demokratins.

Men ska jag vara ärlig så tror jag faktiskt ingen demokrat tycker det är okej. Polisen lär göra sitt bästa att sätta fast rötäggen som brände ner lokalen. Och jag – och många med mig – är lika mycket emot den här typen av händelser som vi var när vänsteraktivister brände ner EU-valstugor eller när ”antifascister” misshandlar unga skinnskallar.

7 reaktioner till “Kommunistbrand i Jönköping.”

 1. Tyckte jag hörde något på radion om att någon sett tre skinnskallar springa från platsen precis innan branden. Om jag tillåts spekulera så är det väl inte helt otroligt att några av de som var inblandade i vandaliseringen av bokcafét i höstas även ligger bakom branden (om den nu är anlagd). AFA i sin tur misstänktes för en misshandel strax efter vandaliseringen.

  Att den påstådda kampanjen mot kommunister skulle suddat ut gränserna till vad som är tillåtet är bara löjligt. De högerextremister som förmodligen tände på har ju aldrig haft några gränser att sudda ut över huvud taget.

 2. En kompis luktade faktiskt rök idag. Hon bor i huset, och fick allting rök- och sotskadat. Jag undrar bara hur man kan vara så (ursäkta mig) in i helvete puckad att man sätter eld i källaren på ett bostadshus. Det hade ju varit en sak om det var en lagerlokal nån stan och där attacken inte berörde någon annan.

 3. Dennis: Exakt. De tycker nog tramset om ”liberala etablissemanget” bara är skrattretande.

  Fredrik: jo, det är fasen helt otroligt. Nog för att de bevisligen inte gillar kommunister, men måste de då förstöra för alla andra som råkar vara grannar? jävla puckon.

 4. Fredrik: Ursäkta skämtet .. det var inte illa menat – förövrigt så får de säkert rätt hårda straff för detta – mordbrand är inget att leka med.
  /fredrik2 😉

 5. det finns en hel del högerextrema förgreningar som rör under den lite mer politiskt korrekta etiketten nyklassisk liberalism. vad det nu kan tänkas vara.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.