"Kulturen ska vara fri"

Det är alltid så skönt med människor som lämnar dörrar öppna för mig att slå in. Folk som gör det så enkelt för en enkel skribent som jag. S0m bara genom att öppna munnen ger mig inspiration att skriva. Tack! I gårdagens Jönköpings-Posten intervjuades den nya ordföranden för föreningen Kulturhuset här i Jönköping.

Kulturhuset står inför ekonomiska problem då kommunen har sänkt verksamhetsbidraget. För att råda bot på detta så har föreningen sänkt sina kostnader, men för även en diskussion med kommunen om ökade anslag, samt funderar på att söka pengar på annat håll.

Givetvis får kamrat ordföranden en relevant fråga från reportern om inte sponsring vore aktuellt. Svaret är som hämtat från kulturvänsterns skolbok:

Det har jag svårt att tänka mig. Jag tycker att kulturen ska vara fri.

Yes! Ytterligare en som har fattat vad det har handlat om. Att kräva bidragspengar från kommunen, och tvinga skattebetalare att vara med och betala för en kultur som de kanske skiter högaktningsfullt i är alltså definitionen för att ”vara fri”. Fy för elaka företag som vill bidra med pengar. Det är bättre att mjölka ur det offentliga. De har lärt sig väl av SVT som anser att ”fri tv” är att tvinga alla att betala, samt ha en styrelse som tillsätts av Staten.

Jag får alltid en känsla av välbehag när jag läser den typen av uttalanden. Det är de som driver mig att fortsätta skriva.

Behöver jag ens nämna att den nya kamrat ordförande även är aktiv inom Bokcaféet?

12 reaktioner till “"Kulturen ska vara fri"”

 1. Det värsta är att jag tror att varken den nye ordföranden, reportern eller merparten av lyssnarna ens reagerade på den här absurditeten. Det har blivit ”normalt” att resonera så här.

 2. Alicio: rättelse: läsarna. Jönköpings-posten är lokaltidningen 😉
  Tror inte att den notisen överhuvudtaget hade speciellt många läsare. I övrigt så håller jag med dig…tror inte många reagerar.

  Tor: hehe…jadu bra fråga. De har nog inte riktigt samma definition av ordet ”fri” som jag har.

 3. Men vad är det de tror att sponsring medför egentligen? Att skådespelarna i en Tjechov-pjäs ska ha på sig Husqvarna-tröjor eller droppa referenser till bokhyllan Billy? Kanske ett storband som plötsligt spelar McDonalds reklammelodi?

 4. Haha…antagligen. Och som goda Kamrater så kan de ju inte beblanda sig med nåt så snuskigt som kapitalistiska företag.

 5. var det inte i samma artikel som han avvisade problematiken kring bokcaféet (där de sålde slangbellor av vapensort och våldsromantiserande artiklar) som ”brist i kommunikationen”.

 6. Grejen med att den ska hålla sig fri är ju att kulturen ska hållas fri från företag med vinstintressen, som genom sponsringen kan ställa krav på offentliga inrättningar. Jag tycker det är bra att man håller privatägda företag ute ur den leken. Kulturen ska aldrig vara en källa för att tjäna pengar, men en källa för kvalitativt själsbejakande.

 7. Det där tycker jag är kulturidealistiskt trams om jag ska vara lite hård. Grunden för all kultur bör vara att de som konusmerar den betalar för den. Om nu inte det räcker så tycker jag inte det gör nåt om det finns företag som är villiga att sponsra ”offentliga” inrättningar. Det brukar sällan ge problem, mer än i huvuden hos kulturidealister. Jag har precis varit på en utställning på Malmö Museer som var sponsrad. Det var inget direkt man stördes av.

  Men givetvis ka väl den som betalar ha rätt att ställa krav, oavsett om det är vi som privatpersoner, företag eller den där staten (som vi betalar) som står för kulorna.
  Men kulturidelaisterna talar om ”fri” kultur samtidigt som de vill leva gott på våras bekostnad utan att vi är tillfrågade.

 8. ”Kulturen ska aldrig vara en källa för att tjäna pengar, men en källa för kvalitativt själsbejakande.”

  LOL!

  Ska komma ihåg det till nästa gång jag träffar någon ur popvänstern!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.