Jan Emanuel i Ny Demokratis fotspår.

Sosse-riksdagsmannen – och f.d dokusåpaoffret – Jan Emanuel Johansson har alltid sagt sig värna om de svaga och och ser sig själv, i bästa Jesus-stil, som en röst för de utsatta. Han tar chansen så ofta han kan att i media rabbla upp lite floskler och plattityder om allt från drogpolitik till fängslade schimpanser. Inte sällan med en populistisk twist på det hela.

Nu har mannen kommit med sitt senaste förslag. Jan Emanuel, de fattigas riddare, vill HIV-testa alla asylsökande som kommer till Sverige. Grattis, Jan Emanuel. I ett land där toleransen gentemot flyktingar inte alltid är den bästa så vill du spä på det ytterligare genom att peka ut asylsökande som en riskgrupp och tvinga in dem i hälsokontroller och på sätt befästa bilden av dem som annorlunda. De är inte som oss andra minsann. De kan ju ha AIDS!

Jag tror inte att Janne lilla är främlingsfientlig men man kan ju börja undra. Speciellt när han anammar ett förslag som brukar komma från helt annat håll än hans sosse-håll. Att HIV-testa alla asylsökanden var nämligen ett av kraven som tokstollarna och ärkepopulisterna i Ny Demokrati framförde på den tiden det fanns folk som brydde sig om vad de hade att säga. Och liknande förslag har även lagts fram av högerextrema – och främlingsfientliga – Fremskrittspartiet i Norge. Så det borde ringa en varningsklocka i Jannes huvud.

Man kan även förstå varför ett parti som Ny Demokrati inte längre finns i Riksdagen. De behövs inte. Det står företrädare i kö i de andra partierna som kan tänka sig att föra deras politik. Vilket tyvärr gör det skitpartiet till ett av de mest inflytelserika i Sverige de senaste 15 åren.

Det är extra intressant att sosse-janne säger att han har ”har svårt att se hur en hälsokontroll kan vara en integritetskränkning”. Jag förstår det. Mången socialdemokrat har traditionellt sett alltid haft svårt att se hur olika typer av tvångsåtgärder från statens sida kan vara integritetskränkande för enskilda individer. Det är själva fundamentet som hela den sociala ingenjörkonsten och folkhemsbygget har vilat på.

Som tur är får Jan Emanuel hård kritik från bl.a Carl Söderbergh, generalsekreterare i svenska Amnesty – en organisation som jag antar att Jan Emanuel sympatisera med. Söderbergh säger till Expressen:

Det är en allvarlig brännmärkning av en grupp. Man känner igen tongångarna från 80-talet när hiv/aids var nytt. Förslaget är inte bara kränkande för de asylsökande, risken finns också att främlingsfientligheten ökar.

Nu väntar jag bara med spänning på att Folkpartiet ska anamma förslaget i sitt nästa utspel, som ett led av kampanjen ”Bort med liberala värderingar ur partiet – nu säger vi ’sanningar’ som ingen annan vågar yttra”…

14 reaktioner till “Jan Emanuel i Ny Demokratis fotspår.”

 1. Sa inte Bert eller Ian att (s) mer eller mindre uppfyllt den valplattform som Ny Demokrati gick till val på 1991? Så man kanske inte ska vara så jätteförvånad (om man får lov att vara cynisk).

 2. Fredrik: att stå till hands med frivilliga HIV-test för nyanländna är däremot en bra idé, men att tvinga dem att testa sig känns förnedrande.
  Likaså skulle jag tycka att ett nationellt, obligatoriskt HIV-test också vore klart förnedrande och integritetskränkande. Varje medborgare får faktiskt ta ansvar för sina egna handlingar.
  Den största anledningen till att ha nolltolerans mot den typen av påfund är att man aldrig vet vad staten hittar på näst om man släpper lös dem på vissa områden.

  Dennis: jo, det finns väl ett talesätt som lyder ”If you can´t beat them – join them”. Tyvärr är det en inställning som många politiker har haft för att slippa främlingsfientliga partier i riksdagen.
  Jag hade föredragit öppet främlingsfientliga partier där istället för partier som säger sig stå för tolerans och mångfald men sen agerar tvärt om. Då vet man ju var man har dem i alla fall.

 3. Men nu är det en sosse som föreslår det, inte en folkpartist (som uppenbarligen blivit oerhört tacksamma att klä i brunskjortor om man inte sitter och hummar i sin kammare på radioislam förstås).

  Kravet är för övrigt oerhört integritetskränkande, och i dubbel mening genom att ta sikte på nyanlända flyktingsökande som troligen går med på vad som helst i sin värnlösa situation. Dessutom är det ett klockrent sätt att verkligen peka finger på människor.

 4. förresten…när det gäller folkpartiet. Jag skulle aldrig gå så långt att jag kallar dem rasister eller ”klä dem i brunskjortor”, men jag är även tveksam till att kalla dem liberaler numera… det känns som de är påväg mot nån slags allmänborgerlig ”liberalkonservativ”, småpopulistisk sörja som jag har svårt att känna mig hemma i. (ungefär som resten av borgerligheten ;))
  Men eftersom jag tidigare tyckt att Fp varit ett sympatiskt parti så passar jag på att sparka på dem lite nu. Sätta dem på kurs igen så att säga.

 5. Inte Folkpartiet eller något annat parti i detta avlånga land förtjänar att kallas för liberaler längre. Det är ett trist faktum.:(

  Men min not var överdrivet känslosam i det här sammanhanget och har mer att göra med den idiotiska debatten som blev fallet både i DN och ’blogg’-debatten på min sida igår. Dina slutrader triggade mina nerver.;)

 6. Kan man inte göra en Aids/Hiv-test på alla när man ända ska ta ett (obligatoriskt) frivilligt DNA-prov?

  Nej, det får nog kanske vara…

 7. ”Sosse-riksdagsmannen – och f.d dokusåpaoffret – Jan Emanuel Johansson har alltid sagt sig värna om de svaga och och ser sig själv, i bästa Jesus-stil, som en röst för de utsatta. Han tar chansen så ofta han kan att i media rabbla upp lite floskler och plattityder om allt från drogpolitik till fängslade schimpanser. Inte sällan med en populistisk twist på det hela.”

  Nåja. Det är väl svårt att verkligen ha något slags socialt patos och inte framstå som populist. Och det är mycket möjligt att Jan-Emanuel har gjort det vid flertalet tillfällen (och det senaste utspelet är dumt). Men i en diskussion där exempelvis alla veganer dras över en kam och skrattas ut är det bra att det finns personer som Jan-E. Detsamma gäller givetvis Thomas Bodström som trots att han nu gått med på ett s.k ”superfängelse” ändå generellt sett inte är för hårdare straff, vilket en massa justitieministrar (Laila F inkluderad) varit för hårdare straff.

 8. Hur dum är Jan-Emanuel?
  Daniel Ekman på subjektiv.se skriver om den socialdemokratiska riksdagsmannen Jan Emanuel (ni vet han från Robinson). Han har kanske inte gjort sig känd som någon politisk Einstein och det senaste förslaget bättrar knappast på den bilden.

 9. Jöns: vad jag menade med ”populism” i J-Es fall är att han vet att (ut)nyttja media. i.o.m att han är ”kändis” så bryr sig kvällspressen mer vad han säger än om vad många andra i riksdagen gör… Han skaffar sig politiska poänger på ganska enkla knep, som t.ex rädda apan Ola eller tycka det är jättehemskt med pälsindustrin i Asien. Inget fel i det, så länge det handlar om allmängiltiga ”harmlösa” frågor av det slaget.

 10. I Storbrittanien tavlar New Labour och Tories om att vara hardast mot invandring och att sprida logner och hat…

  J-Es forslag ar direkt hamtat fran Michael Howards nya tuffa antiimmigrationslinje ( totalstopp + namnda HIV-test for alla utom-europeiska invandrare)

  Som i sin tur ar snott fran hans nya kampanjchefs hemland, Australien:
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4266697.stm

 11. Jag längtar efter en värld där alla människor har ett lika värde oavsett etnisk eller kulturell bakgrund. En värld där sexuell läggning inte anses mer märkvärdig än att ha rött hår Â… eller att ha hund.
  Jag undrar därför: ”Har Jan Emanuel Johansson hund och i så fall vilken ras?”

 12. Synd, att Jan kommer med detta förslag! Menar han inte att de ska få rättigheten att testa sig så att de kan få bra vård i rätt tid? Att tvinga någon att testa sig verkar as dum tycker jag! Främling fientlig är han knappas då har kämpar mycket för djuren, och de är väl främligar om något för oss.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.