Fri television? My ass.

SVTs propagandadumhet Fri Television måste nog vara det mest korkat naiva de har gjort under de 50 åren företaget har existerat. Inte nog med att det ”obundna” och ”opartiska” medieföretaget har skapat en mindre diplomatisk kris med Italien, den är rent lögnaktig.

De påstår bl.a att:

SVT står fritt från både staten och företagen.

Det är fan i mig så dumt att man kan tro att det kommer från Nordkoreas propagandafabrik. Det är så man undrar vad det är för pucko som är kreativt ansvarig för kampanjen. Är det nån byrå eller är det stjärna in-house?

Aftonbladets Lena Melin skriver mycket bra om både Italien-härvan och SVTs påstådda oberoende:

Man kan förstå den italienska upprördheten. I SVT:s reklam ”Fri television” utmålas landet som en korrupt bananrepublik där Silvio Berlusconi styr och ställer som han vill.
Riktigt så enkelt är det inte. Berlusconi blev premiärminister efter ett demokratiskt val där hans parti Forza Italia, Heja Italien, fick nära 30 procent av rösterna. Som ledare för det största partiet bildade han en koalitionsregering med tre andra partier.
Italien är ingen enpartistat ledd av en diktator. Fler intressen stöts och blöts i den italienska politiken än i den svenska. Fler partier i parlamentet, fler partier i regeringen.
[…]
SVT:s ägs av en stiftelse vars styrelse tillsätts av regeringen. Ordföranden i SVT:s styrelse utses av samma instans.
Det är varken styrelsen eller ägarstiftelsen som sätter ramarna för vad bolaget ska göra. Det gör regeringen med statsministern i spetsen i så kallade sändningstillstånd. SVT:s oberoende från staten är långtifrån glasklart.
Sveriges Television står inte heller fritt från företagen. Ingen kan ha undgått de trista uppräkningarna av firmor som sponsrar stora evenemang. Man kan säkert kalla samarbetena för både det ena och det andra. Men full frihet för SVT verkar vara en överdrift.

En klockren analys. Jag kanske borde rekrytera Lena Melin till Subjektiv. Hon skriver nämligen nästan exakt vad jag själv hade tänkt skriva. Förutom att hon missar att känga till Socialdemokraterna.

Men vill man ha lite härlig kritik mot just sossarna så har MUF för ovanlighetens skull gjort en kul, smart och satirisk kampanj, nämligen en egen kampanjfilm i samma stil som SVTs . Mycket underhållande och snygg. Dock har ungmoderaterna (s)-märkt VDn Christina Jutterström vilket jag inte är så säker på att det stämmer. Mig veterligen så har hon aldrig varit aktiv politiskt för något parti. Dock har jag snarare misstänkt henne för att vara folkpartist, med tanke på att hon har varit chefredaktör på de två stora liberala tidningarna i Sverige, DN och Expressen.

Men jag har som ingen aning, så är det nån som har bättre koll på Juttans politiska bakgrund så är det bara att meddela mig.

Man får heller inte missa att det för medborgarna inte är en speciellt ”fri television”. Vi som äger TV har ju egentligen inget annat val, än att tvingas betala till SVT – ett bolag vars program vi kanske inte ens vill se.

Så nog kan man säga att SVT verkligen har skitit på sig med sin kampanj.

24 reaktioner till “Fri television? My ass.”

 1. Kan hålla med dig till viss del ingen person eller organisation kan vara helt obunden. Ändå är SVT mer obunden och visar program som skulle vara otänkbara i andra kanaler.

 2. nja, det enda som jag tror möjligen skulle kunna vara otänkbart i andra kanaler är de allra smalaste kultur- och minoritetsprogrammen.

  Jag tycker det är bra med Public Service (till en viss gräns) – däremot retar jag mig på att de försöker se sig som bättre än vad de egentligen är…

 3. Jo, det kan nog stämma när det gäller Juttan. Fast samtidigt har hon väl inte varit aktiv med förtroendeuppdrag osv (om hon ens har partibok). Så jag betvivlar att hon, till skillnad från Allan ”Ännu tråkigare än Boring Holm” Larsson fåt jobbet pga av partmeriter.

 4. Staten beter sig mer och mer Illa, se på Svenska spel och posten

  Svenska spel vill inte få konkurans, stödjer inte spelberoende, betalar ut så lite som möjlig till spelare, lanserar spel efter spel på löpande band
  nu vill dom ha reklam tv men inte kalla det reklam tv….

  desperat stat som försöker lura medborgare

 5. Det där r:et inom en ring är nog inget de skulle vilja kännas vid, och det är ett skrivfel från min sida, men du fattar…

 6. Hmm, syftade det där på mig eller? Hoppas det så att Daniel slipper ;)…

  MUF:s kampanj är inte så bra, tycker jag. Det är liksom inte så mycket bättre att säga att sossarna aktivt styr media här som att säga att Berlusconi gör det i Italien. Verkligt statsstyrd media ser ut på ett helt annat sätt. I Kina börjar de statssända 7-nyheterna alltid med att berätta om vad de högsta ledarna gjort under dagen, innan man går över till de andra nyheterna.

 7. Du har till viss del rätt Jöns. Men bara för att det finns skräckexempel på andra håll i världen betyder det väl inte att man ska tolerera missbruk av media här i Sverige, även om det inte alls sker i samma magnitud.

 8. Jöns: nja, givetvis – sätter man in det i ett sånt sammanhang så är ju SVT relativt oskyldiga. Däremot så tycker jag muf-kampanjen fungerar bra som satir och visar ändå på att SVTs kampanj inte är den smartaste i världen…
  Förresten…(r)-tecknet är inte ditt fel. Mitt system gör automatiskt det om man sätter r inom parentes. Vet i fan hur man blir av med det…

  Henrik: tack, eller nåt. jag skulle föredra att den som kallar nån för idiot gärna motiverar varför och vem som menas…nu blir det enbart infantilt och meningslöst. Det är liksom lite svårt att diskutera med nån som kommer med så fantastiskt tunga argument…

 9. Christina Jutterström är allt annat än ”höger”. Expressen och DN kallar sig må hända för liberaler, men jag skulle inte falla mig in och kalla dom det, iaf inte utan att framföra en hel radda reservationer först.

  Kom ihåg att liberal i Sverige inte alltid varit liberal i egentlig mening utan snarare socialist(Kolla tex på Folkpartiet under 70-talet och 80-t. Tjenare. Socialliberaler brukar dom kalla sig). DN:s ledarsidor har genom åren bevisat sin socialistiska hållning flertalet gånger, nu senast var det Niklas Ekdal som deklarerade sig som miljöpartist(miljöpartiet är som vi alla vet vattenmeloner, gröna utanpå och röda inuti).

  Som chefredaktör för Expressen rensade Christina Jutterström ut Expressens mest meriterade journalister, Ulf Nilsson och Per Ahlmark. Båda hade skrivit för tidningen i över trettio år. Hon gav ingen förklaring i någon av de två fallen. Kopplingen mellan dom båda är att de är hängivna liberaler. Ulf Nilsson har tom skrivit en bok om detta (Expressens nedgång och förfall).

  Vi ska inte heller glömma Fichtelius-affären då Jutterströms agerade var allt annat än opartiskt. Först gick hon ut i försvar för intervjuerna och sen när händelsen debatterades på Lars Adaktussons Agenda ringde hon mitt i sändingen och krävde ändringar i programmet. Läs mer om det här

  Även om hon inte bär partiboken offentligt så finns den där. Man blir inte VD för Sveriges absolut största och viktigaste åsiktsmaskin om man inte har de rätta kontaketerna inom det statsbärande partiet. För visst är det konstigt att ordförandeposten för SVT alltid innehavs av en socialdemokrat?

  Jag känner igen en lakej när jag ser en, det räcker att titta på dennes handlingar.

 10. Appråpå folkpartiet…nog var de röda, speciellt under 70-talet och då specifikt FPU, tiden då Ohly och Garthon var medlemmar. Men jag tycker det är lite orättvist att anklaga socialliberalismen för att vara socialiatisk. Speciellt med tanke på att socialliberalismen i grunden är positiv till marknadsekonomi och kapitalism.
  Däremot finns det en hel del som har kallat sig socialliberaler, som snarare är socialdemokrater.

 11. Lakej och sosse är heller inte riktigt samma sak. Ta t.e.x diplomaten Sverker Åström, som alltid varit en sosselakej fast mig veterligen aldrig haft partibok. i ”O som i Ohrtmark” på TV8 gjorde han ett partitest som visade han snarare sympatiserade med de borgerliga partierna… lakej, ja, sosse, nej.

 12. Vad gäller Ulf Nilsson så tror jag inte det var att han var en ”hängiven liberal” som gjorde att han fick sluta skriva. En tidning måste tänka lite på vad läsarna tycker också, trots allt, och då kan det inte vara hur extremt som helst. Nu är han visserligen tillbaka, men skriver man böcker som ”Sverige – Sluten anstalt” (jag har läst ungefär hälften, sedan tröttnate jag) har man definitivt kvaliciferat sig för en annan avdelning.

 13. Har precis läst Alicios kapning av Fri Televisions Faktum. Något av det bästa jag läst på länge i en politisk blogg. Subjektiv och Alicio rules;)

 14. När Jutterström (under en relativt kort tid) blev chefred på Expressen krävde hon att tidningen skulle ändra beteckning från (ob lib) till (ob). Om det var likadant när hon var på DN vet jag inte, men tror inte det. Politiska redaktionen på DN hade egen chefred då.

 15. Det jag vet om Jutterström är att hon umgås i socialdemokratiska kretsar. Om hon gjorde det tidigare vet jag inte, men hon gör det nu hur som helst.

 16. SVT är ytterst bundet. Titta bara på valstugereportaget. SVT är ofri television och ett flertal socialdemokrater har innehaft styrelseordförandeposten.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.