Hockeyidioter.

Dagens stora samtalsämne är givetvis gårdagens händelse då tre av hockeylandslagets stjärnor missade landskampen Sverige-Tjeckien p.g.a polisförhör.

Nu verkar det dock som om hockeyproffsen Tallinder, Lilja och Huselius frias från anklagelserna om våldtäkt. Givetvis skönt att höra. Då slipper vi ju anordna en offentlig kastrering med skridskoskenor på Sergels Torg.

Men trots allt lämnar det hela en ytterst illasmakande bismak.

Alla tre spelare har erkännt att de har haft sexuellt umgänge med kvinnan som anmälde dem. Det tyder på den grabbighetskultur och machostil som finns bland alldeles för många manliga idrottare. Oavsett om kvinnan frivilligt hade sex eller ej borde tre professionella – och vuxna – hockeyspelare veta bättre. De borde inte resonera som fjuniga tonåringar som har överkonsumerat porr. De borde veta bättre än att låta kuken styra deras handlingar. De borde också rimligen förstå att det får konsekvenser.

Men det ligger nog en hel del – allt för mycket – i det som Mats Olsson skriver i Expressen:

En stor del manlig lagidrott, ishockey, är machokultur, har en grabbar-är-grabbar-attityd och en kvinnosyn som ofta – om man ska tro alla skrönor i hockeyns omklädningsrum – är direkt vämjelig

En värld där man helt enkelt inte reflekterar i om det är okej eller ej att för en natt dela samma tjej mellan sig.

Jag vet inte huruvida de här ”stjärnorna” har fruar eller flickvänner. Och har de det får man hoppas grabbarna får stå sitt kast. Att de får smaka på stekpannan och räkna med dyra skillsmässor. Alldeles för ofta väljer kvinnor att stanna kvar hos sina män, hur sviniga de än är. Djupt tragiskt.

Well, det är väl inget jag har att göra med, men man kan ju få ha sina funderingar.

En annan sak i storyn som ger en äcklig eftersmak är landslagsledningens uttalanden. Hockeyförbundets generalsekreterare, Michael Englund, säger:

Det är väldigt tråkigt att det har blivit en sån enorm turbulens kring en sån här fråga

Detta sa han alltså flera timmar innan åklagaren beslöt att lägga ner förundersökningen, då det fortfarande rörde sig om misstankar om våldtäkt. Det är betydligt allvarligare än en ”sån här fråga”, och tyder på en ovilja från förbundet att se allvaret i det hela. Ett försök att sopa allt under mattan. En attityd som andas ”hockey är viktigare än livet”.

Mats wennerholm skriver om detta i Aftonbladet:

Det som retar mig mest är attityden både från en del spelare och ledare.
De tycker vi ska skriva om matcherna i stället.
Jo, pyttsan.
Det hade vi naturligtvis gjort också, om det inte suttit tre spelare i förhör om en misstänkt våldtäkt samtidigt som matchen mot Tjeckien spelades i Globen i går.
Förbundets generalsekreterare Michael Englund tycker det är olyckligt att den här affären fått sånt fokus.
Han tycker att polis och åklagare gjort alltför stor affär av det här.
Det är väl just den attityden som skapar de här problemen.
Alla ska skyddas till varje pris.
”Det var inte så farligt”.
Men allt går inte att sopa under mattan.
Förbundet försökte stoppa polisen från att förhöra de tre spelarna under matchen, då de visste att allt skulle bli offentligt.
Men de lyckades inte.

Enligt förbundet borde polisen givetvis varit lite schyssta och väntat med förhören tills idag. Lite specialbehandling för våra fina ”stjärnor”. Själv tycker jag det är bra att polisen agerar så snabbt efter anmälan och inte tar hänsyn till en i det stora sammanhanget betydelslös hockeymatch.

Lilja, Tallinder och Huselius må ha blottat sig som vanliga grabbiga skitstövlar och gjort sig skyldiga till omdömeslöshet. Men förbundets agerande är minst lika illa, om inte på många sätt värre. När de försökte få polisen att skjuta upp förhören till efter matchen så kunde de omöjligen veta om spelarna var skyldiga eller ej.

De var alltså beredda att låta tre spelare – som kanske var skyldiga för ett av de värsta brotten man kan begå, våldtäkt, spela matchen som om inget hade hänt.

Det är nog det som gör mig mest äcklad och förbannad.

9 reaktioner till “Hockeyidioter.”

 1. Naturligtvis är detta otäckt om det är/var frågan om våldtäkt. Du har också helt rätt i att det blottats en rutten moral i förbundet och således bland dess spelare.

  Men jag blir brydsam över en utgångspunkt här i det du skriver. Du skriver att dessa porrullekonsumerande typer bör ha fattat att det har konsekvenser om tre män har sex med en kvinna. Vilka konsekvenser och varför? Anser du det otänkbart att kvinnor skulle kunna vilja ha sex med tre män? Kvinnor kan väl också tänka med sin könsdel på samma vis som män kan tänka med sina ’kukar’?

  Menar du att det är otänkbart att något sådant kan ske frivilligt och därmed är dessa män på förhand att betraktas som moraliskt sunkiga? Kvinnan i fråga måste därmed ha utnyttjats på något vis även om du skriver ’oavsett’ om hon gjort det frivilligt.

  Jag förstår inte din tanke här.

 2. Louise: givetvis kan det finnas kvinnor som vill ha sex med flera män, det betvivlar jag inte.

  Däremot kan männen bete sig sunkigt även om kvinnan är med på det.

  Med konsekvenser så menade jag inte enbart rättsliga konsekvenser (eftersom det som sagt var inte är säkert att olagligheter begåtts) utan även andra mänskliga konsekvenser. Tre mycket kända hockeyspelare som har sex med samma kvinna – de borde insett att det läcker ut. De borde också sett risken med att anklagas för nåt, just för att de är kända. Och – allra viktigast – med fruar/flickvänner och barn hemma så borde de också tänkt ett steg längre. ”Är det moraliskt riktigt att vi är otrogna mot våra respektive genom att sunka ner oss på ett hotellrum?”

  Men – oavsett vad jag tycker om deras beteende – så är det trots allt en privatsak. Kontentan i min text är trots allt förbundets agerande. Dock kände jag mig tvungen att ta upp det andra också, eftersom det KAN tyda på en grabbighet som finns inom sportvärlden.

 3. Och om det nu är sant – som vittnen säger – att kvinnan var kraftigt berusad så har spelarna definitivt passerat anständighetens gräns….

 4. jag tror att knatte, fnatte och tjatte trodde att de skulle kunna göra det här tämligen riskfritt. enligt wennman är ju detta del av en ”kultur” som präglat hockeysvängen i decennier. jag vet ju inte om nämnda journalist överdriver eller vet vad han snackar om, men man får intrycket av att inte gör det (överdriver alltså) och har på fötterna när han skriver det han gör. varför skulle de tre inte komma undan när det ”mörkats” i åratal tidigare? lik förbannat är det för jävligt.

 5. Tack för ditt förtydligande, då begriper jag hur du menar, och håller med om det syftas på något bredvid det rättsliga läget. Visst är det sunkigt, men det är inget brott att vara sunkig. Din huvudpoäng är klar som korvspad, men som sagt jag var brydsam hur du menade.

 6. Dags att vi vågar kicka iväg avarter inom idrotten hur bra de än är! Hoppas spelarna söker profesionell hjälp för sin sjukdom!…de har ju råd!

 7. Blir oerhört irriterad på massmedia, hockey ledningen, tjejen och sportsjournalister.
  Massmedia: Givetvis vill dom sälja lösnummer och få läsare, Dom bryr sig inte om kvinnan eller hockeyspelarna, dom har eget intresse att sälja och få ägare nöjda
  HockeyLedningen: trycket från massmedia är oerhört och dom vågar helt enkelt inte göra annat, dom har helt klart visat att dom inte stödjer sina spelare, ens när dom är friade och oskyldiga
  Sportsjournalister: Dom gör allt för att hänga med i diskutionen, ingen vågar skriva annat, rädslan att förlora sitt jobb och rykte sitter på spel
  Tjejen: vaknar upp på ett hotellrum, med minneslucka och ågren, våldtäks anmäler utan att ens veta något, svagt oerhört svagt

  Min åsikt om allt: Håller till fullo med att det dom gjort (att släpa hem en brud til hotellet) var dumt, givetvis får dom göra vad dom vill då dom är vuxna människor, för mig får alla idrottare supa, röka, knarka etc, bara dom presterar när dom ska.

  Att vara ute och festa och få ågren över en händelse, vem har inte det?
  hur många killar har inte vaknat bredvid något vrak, sedan ångrat sig oerhört, men vi killar kan inte anmäla när vi har ågren, det kan tjejer göra, det för att det råder en jakt på män i dagens samhälle

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.