Glöm aldrig Auschwitz.

Idag är det 60 år sedan förintelselägret Auschwitz i Polen befriades av den sovjetiska armén. I lägret dog närmare 1,5 miljon människor – varav de flesta judar – under de nära fem år det existerade. Auschwitz har ju som alla vet kommit att bli den främsta symbolen för nazisternas politik som totalt tog omkring sex miljoner judars liv. Detta var kulmen på 2000 år av europeisk judeförföljelse och antisemitism.

Därför var det extra beklämmande att jag idag, på väg till jobbet, såg att något pucko på en husvägg hade sprejat Israel – där s-et var utbytt mot ett hakkors. Jag blev alldeles kall i hela kroppen och kände en instinktiv lust att slå någon på käften eller på annat sätt demonstrera min avsky mot detta.

Jag antar att tilltaget var nåt slags försök att ”kritisera” Israels agerande mot de s.k palestinierna*. Visst finns det saker man kan kritisera Israel för, men att på något sätt jämföra dem med nazister eller Hitlertyskland är aldrig okej. Däremot är det ett massivt hån mot alla de som dog i förintelsen, eller på annat sätt drabbades.

Att jämföra Israel med nazister och Hitlertyskland visar på en historielöshet av stora mått.

I Sverige har vi en tradition som sträcker sig tillbaka till 68-generationens tidsepok där vi har fått lära oss att de s.k palestinierna är offer och Israel är de stora skurkarna. Palestinskt våld är befrielsekamp – medans israeliskt våld är USA-stödd imperialism eller statsterrorism.

Och då missar man hela bakgrunden till konflikten. Och även det faktum att Israel är den enda demokratin i området, omringat av stater och folk som primärt vill se staten Israel krossad – och många vill helt se den judiska befolkningen förvisad från området.

1947 bestämde FN att det dåvarande brittiska protektoratet Palestina skulle delas i en judisk och en arabisk stat. The Jewish Agency accepterade tvåstatslösningen vilket arabstaterna däremot inte gjorde. De kunde bara acceptera en arabisk enhetsstat.

Detta ledde till ett kort inbördeskrig – där både araber och judar begick övergrepp och massakrer – som avgjordes till judarnas favör. Den 14 maj 1948 utropades staten Israel. Den 15 maj angreps den nya staten av grannländerna Egypten, Transjordanien, Syrien, Libanon, Irak, Saudiarabien och Yemen. Det första arabisk-israeliska kriget. Ett krig som Israel gick segrande ur.

Jag tänker inte gå in närmare på historien nu, men jag kan nämna att det efter det varit ytterligare två arabisk-israeliska krig, 1956 och 1967 – samt det egyptisk-israeliska ”utnötningskriget” 1969-70 och det s.k ”oktoberkriget” 1973 mellan egypten/syrien och Israel. Under 50-talet byggdes den palestinska al-fatah-rörelsen upp och 1964 bildades – på initiativ av arabstaterna – PLO.

Detta tillsammans med det faktumet att många muslimer under andra världskriget stödde Hitler och hans antijudiska politik** (det fanns t.o.m muslimska Waffen-SS kompanier) gör att man kan ha viss förståelse för att Israel agerar på det sätt som de gör.

Ni kan ju själva försöka sätta er in i den situationen som israelerna befinner sig i, tillhörnade ett folk förföljt i 2000 år med folkmord som följd, omringad av grannar som inte bara vill förinta ditt land utan även hatar ditt folk. Hur skulle ni reagera då? Vad skulle ni göra? Skulle ni bara acceptera ideliga invasionsförsök och terrorattacker eller skulle ni kräva att regeringen gör det yttersta för att skydda er?

Jag säger inte att allt som Israel gör för att skydda sitt land och sina medborgare – som deras behandling av palestinierna – är rätt. Absolut inte. Kränkningar av mänskliga rättigheter, oavsett om de görs av demokratier eller diktaturer, måste alltid fördömas. Och de som på ett sakligt sätt kritiserar Israel ska givetvis slippa blir beskyllda för att vara antisemiter.

Precis som de som kritiserar arabstaternas eller palestiniernas agerande i konflikten varken är islamofober eller arabhatare.

Däremot, när man känner till judarnas och Israels historia så kanske man får lite mer förståelse för varför de anser att det är så viktigt med en stark militärmakt och vidtagande av vissa extraordinära åtgärder när det gäller att skydda sig.

Att då, som en del idioter gör, jämställa Israel med nazister är en kränkning som är så oehörd att man knappt kan förstå det.

Det är några tankar jag fick så här på Förintelsens minnesdag på grund av idiotiskt klotter som någon sprejat på en husvägg.


Fotnoter:* palestinier är ingen egen etnisk grupp som man lätt kan få intrycket av. Det är en benämning på de araber som bor och har bott i det området som traditionellt benämns som Palestina. Deras nationella identitet som palestinier är något som vuxit fram i modern tid – i och med staten Israels grundande, och den judiska invandringen till området.

** man kan här nämna t.ex Jerusalems stormufti Haj Amin Al Husseini, Arafats mentor, som under andra världskriget reste till Tyskland och bad Hitler invadera Palestina och utrota områdets judar! Kanske är det så att nazivurmande lever kvar inom Fatah-rörelsen. Kolla den här bilden.

13 reaktioner till “Glöm aldrig Auschwitz.”

 1. Hmm. Jag väljer att alltid förkasta all typ av våld, och hämd, i frihetens namn – ovsett vem som är ”drabbad” och vem som ”slår”.
  De övergrepp, våldsyttringar och brott mot mänskliga rättigheter som just nu förekommer på många ställen i världen kan aldrig ursäktas, oavsett vad som ligger bakom.

 2. Sanna: Jag håller i princip med dig. Även om jag, trots att jag är pacifist i gunden, inte vill förkasta ALLT våld. Våld i självförsvar måste man t.ex acceptera.

  Men som jag skriver ”Kränkningar av mänskliga rättigheter, oavsett om de görs av demokratier eller diktaturer, måste alltid fördömas.” och jag vill därför inte ursäkta de kränkningar som även sker från israeliskt håll. Däremot så tycker jag det är viktigt att förklara, och även förstå, varför Israel som stat känner behov av sin starka militärmakt.
  Precis som man även kan ha förståelse för det motstånd som visas från de som känner sig förtryckta.

 3. Om Emerich Roth

  Emerich Roth är idag 80 år gammal. Han satt i fem olika koncentrationsläger, bland annat Auschwitz-Birkenau. Den dagen 1945 då han befriades vägde han endast 34 kilo.

  Idag reser han landet runt och informerar i skolor om sina hemska upplevelse…

 4. I konflikten mellan israeler och palestinier går båda parter hela tiden över gränsen för vad man borde kunna förvänta sig av moderna stater. Både självmordsbombare och stats-stödda mord måste fördömas.

 5. Alla nationella identiteter har vuxit fram i modern tid. Därför är den palestinska nationella identiteten inte mindre (eller mer) legitim än den israeliska, vilket du verkar anse.

 6. Mattias: någon palestinsk identitet kan man knappast tala om före 1964 och det ”palestinska manifestet” medans en judisk – och senare judisk-israelisk nationalidentitet har funnit sen 1800-talets slut.

  Nu vill jag dock inte påstå att att den palestinska identiteten är mindre legitim, jag är t.ex helt för en tvåstatslösning. Men det är viktigt att reda ut vad som menas med palestinier eftersom många palestinier själva anser att judarna/israelerna inte har någon rätt att bo i Israel-Palestina…

 7. Du vet min ståndpunkt i frågan Daniel: Att bygga murar är helt UTE och var så tidigt 60-tal såväl som 400 år f.Kr

  Sen tycker jag att du generaliserar (med all rätt) MEN det finns judar och araber som gärna bor tillsammans och bevisar att det går utmärkt!

 8. Zombie: jag förespråkar heller inte några murar. Men jag kan ha FÖRSTÅELSE för att en del känner att de behöver det.
  Och visst finns det utmärkta exempel på judar och muslimer/araber som kan leva sida vi sida! Borde skicka alla politiker, terrorister och andra på studiebesök till de städerna!
  Och slänga ut all religion 😉

  Alicio: Tack själv!

 9. Hej jag har läst mycket om palestina och israel konflikten både ur israeliskt perspektiv och palestinskt perspektiv. Och du har fått det hela att låta som om israeler inte gör nått ont tvärrt om det är synd om dom. Men jag kan säga att det inte stämmer alls. Det som hände judarna i tyskland är fruktansvärt. och det hitler gjorde va oaceptabelt och jag håller med det är värkligen dåligt det han gjorde. men nu upprepas det som hände men på ett annat folk slag. nu är det muslimernas tur. och jag pratar inte om judar för som det finns bra männiksor finnns det dåliga i alla religioner och i hela världen. jag pratar om israeler. Det som händer idag. judar säger att dom har rätt till ett land visst det kan jag hålla med. ni säger 1% men varför har ni då startat krig i egypten syrien libanon och andra länder i mellanöstern? När ni dödar små barn och kastar ut mammor med deras barn från deras hem utan nåd. Hur vill ni då att folk inte ska hata er och dra alla över en kam. Och visst e det så som folk säger jag menar det finns ingen rök utan eld. visserligen så begår palestiner självmodords attentat men det e bara för att dom inte har något annat att sätt att försöka skydda sig på. Men där emot har israeler det för som sagt dom har vapen och pangsarvagnar där dom kör över folk levande.Dessutom har dom byggt upp en mur som dom skyddar sig själva med. Dom går ut och dödar folk utan att folk kan försvara sig. Såg ni pojken som blev skjuten på tv när han inte hade jort nått han visade freds märket vad hade den lila pojken gjort för att förtjäna dö? han skulle ut med sin pappa för att köpa en cykel. och om du säger att hitler gjorde värre saker då säger jag det är inte palestinernas fel. Och du säger att det är hämskt det som hände i tyskland visst. Men det som hände i libanon konsertrations lägrena sabra och shatila där folk massmördades. och det finns bevis och det finns filmer som tyder på att det har hänt och att det är israel som e bakom det hela inte minst arel sharon. det hände i södra beirut 16-17 september 1982. Och som judar blev dödade så blir muslimer dödade idag och dom kallas för terrorister bara för att dom försöker skydda sig själva men vem borde heta det igentligen det e frågan…?

 10. Jag hoppas varje dag att det snart blir fred och båda sidorna blir nöjda. Kom överens och dela, palestinier och judar kan leva tillsammans. Det har jag sett och vet!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.