Besserwisser? Moi?

Ibland kan jag inte låta bli att vara lite besserwissig-aktig och påpeka fel. Speciellt när det gäller journalister som uppenbarligen inte kan sin sak. Jag skickade idag ett mail till Gunnar Nordström, ”hockeyexpert” på Expressen – för en gångs skull gäller det alltså inte politik, utan något så världsligt som sport. Mailet ser ut som följer:

Subject:  
Den slovakiske kanadensaren?!?

From:  
ekman@subjektiv.se

Date:  
Mon, January 10, 2005 1:40 pm

To:  
gunnar.nordstrom@expressen.se

Hej Gunnar

Jag läste precis din artikel ”Drömlirarna till elitserien” (Länk) och fastnade för stycket

”Kanada har det senaste året vunnit VM, World Cup och junior-VM. Hockeyns hemland dominerar på nytt. Inte underligt att flera kanadensare redan satt sin prägel på elitserien, läs Brendan Morrison, Shawn Horcoff, Zdeno Chara, med flera.”

Jag undrar vilken stad i Kanada Chara är född i? Sist jag kollade var han nämligen född i Trencin, Slovakien och är så vitt jag vet fortfarande slovakisk medborgare. Han borde i alla fall vara det eftersom han så sent som i höstas spelade för dem i World Cup.

Är det inte därför lite märkligt – och rent av (ur slovakisk synvinkel) orättvist – att räkna upp honom som kanadensare och en god representant för ”hockeyns hemland”. För så vitt jag vet har han inte spelat vare sig World Cup, VM eller Junior VM för Kanada. Däremot har han de senaste åren spelat för ett Kanadeniskt lag i NHL – men det gör ju honom inte till mer kanadensare än exempelvis allas vår Mats Sundin…

mvh och god fortsättning på det nya året

Daniel Ekman

Säkerligen hur barnsligt och tråkigt gjort som helst av mig – men förlåt mig ty jag kunde icke låta bli.

4 reaktioner till “Besserwisser? Moi?”

  1. Äh, det är väl inte särskilt besserwisseraktigt. Besserwisseraktigt skulle vara att påpeka att han troligen är född i Tjeckoslovakien och inte i Slovakien eller kanske att det heter ”kanadensiskt” och inte ”Kanadensiskt”. 😉

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.