Katastrofer lockar fram godheten.

Om man överhuvudtaget kan säga att något gott kommer ur stora katastrofer, som exempelvis händelserna i Asien, så är det att många människors bästa sidor kommer fram. Det märks nere i de drabbade områdena där vi mitt ibland alla mardrömshistorier hittar berättelser om den mänskliga godheten: vi läser om det palestinska paret som hjälpte en israelisk familj; vi läser om alla fantastiska volontärer som jobbar i princip dygnet runt; vi läser om de fantastiskt goda och gästvänliga thailändarna som trots sin egna svåra situation inte tvekar att ge västerländska turister både mat, kläder och husrum m.m.

Men även runt resten av världen – bl.a här i Sverige ser vi en generositet och en vilja att hjälpa till som slår det mesta vi tidigare har sett. De olika frivillighetsorganisationerna som samlar in pengar till katastrofens offer verkar få i mer än någonsin tidigare. Bara här i Jönköping lyckades lokalradion genom en kampanj samla in 1,2 miljoner kronor på en dag. Det vittnar om att folk bryr sig.

Men det är inte bara privatpersoner som är generösa, företagen är det likaså. När jag var inne på Föreningssparbankens hemsida idag för att göra lite ärenden så noterade jag att de har skänkt 5 miljoner kronor till Röda Korset. Och de är inte ensamma, hela tiden hör man om företag som har beslutat att skänka ansenliga summor eller hjälpa till på annat sätt. TV4, Kanal 5 och TV3 kommer för första gången att samsända ett arrangemang – en stödgala. Ericsson och Volvo ställer upp med ett eget flygplan som kommer att hjälpa till att transportera svenska skadade, och som går i skytteltrafik så länge det behövs. Bolagen hjälper även till på andra sätt på plats i de drabbade länderna. Ericsson bidrar bl.a med teknisk kunskap och tolkar, Volvo med lastbilar och arbetsmaskiner.

Främsta donationen som jag hitills hört om står läkemedelsjätten Pfizer för. De skänker 10 miljoner dollar (drygt 66 miljoner kronor) till hjälporganisationer – samt läkemedel och sjukvårdsprodukter till ett uppskattat värde av 25 miljoner dollar (ungefär 166 miljoner kronor).

Som sagt var – i svåra katastrofer visar många upp sina bästa – och mest generösa – sidor. Man får hoppas att de är lika duktiga att hjälpa till vid nästa stora katastrof – även när inte tusentals västerlänningar är berörda. Jag minns inte att det ordnades stödgalor vid jordbävningen i Iran förra julen, som ödelade hela staden Bam och skadade och dödade uppåt 100 000 människor, eller de ofta återkommande översvämningskatastroferna i Bangladesh som har skördat hundratusentals och åter hundratusentals offer, eller jordbävningen i Turkiet 1999…o.s.v.

Fotnot:

Vill du själv hjälpa till så har sidan http://www.hjalpasien.se/ samlat ihop kontonummer och adresser till svenska hjälporganisationer.

1 reaktion till “Katastrofer lockar fram godheten.”

  1. Man kan tyvärr inte säga att alla är generösa. Är det inte ynkligt att det extremt rika landet Saudi Arabien bara skänker 10 miljoner dollar? Jag räknade ut att 10 miljoner dollar motsvarar futtiga 20 minuters oljepumpning i Saudi.

    “Länk om Saudiernas snålhet”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.