Plötsligt positiv polis.

För ungefär ett år sen så var attityden från polisen här i Jönköping gentemot technofester oförstående och oförsonlig. Länspolismästaren vill stoppa alla technofester efter att 25 besökare av totalt 750 hade – enligt polisen – varit påverkade. Det liknade ett moraliskt korståg mot ungdomar som ”dansade hela natten”. Efter påtryckningar från bl.a kommunalråd så blev det i vilket fall som helst fortfarande tillåtet att ordna fester i Jönköping även i fortsättningen.

Nu i helgen var det då dags för Karma 3 som gick av stapeln i Huskvarna Folkets Park. Festen lockade inte bara flera stora internationella namn inom techno/trance-scenen utan även 900 besökare från hela Sverige. En stor framgång med andra ord. Men som vanligt så kan inte en del hålla sig ifrån drogerna – och totalt 22 personer misstänks för ringa narkotikabrott. Vilket utslaget på 900 besökare gör knappt 2,5 % av det totala antalet. Sålunda inte mycket att gå i taket för. Och – märkligt nog – så ger polisen den här gången en betydligt ljusare bild, och moralpaniken – och förbudsivren – lyser med sin frånvaro. Till Jönköpings-Posten (J-P) säger kommissarie Mats Rosenqvist, vaktahavande befäl vid Jönköpingspolisen:

Det här är inte värre än en vanlig krogmiljö. Visst 22 låter mycket. Men av 900 är det inte så många.
Sådana här fester föranleder inga problem alls för oss. De är lättbevakade. Det är inga ordningsproblem, ingen fylla och arrangörerna är väldigt bra att ha att göra med. Jag vill inte på något sätt påstå att det är vanligare med droger på de här festerna än på krogen. Skulle vi göra en liknande insats å vilken krog som helst så skulle det vara lika många där.

Jag måste säga att det är väldigt kul att höra den här typen av uttalanden från representanter för ordningsmakten. En polis med en så pass positiv syn på techno-fester tillhör ju inte direkt vanligheterna. Poliser som Rosenqvist kanske kan bidra till en bättre stämning och större tolerans mot den här typen av arrangemang – och kanske kan polisen få lite förtroende hos arrangörer och besökare. Och det är bra att media – i det här fallet J-P – också ger en lite mer nyanserad syn på det hela till den stora allmänheten som annars är van vid krigsrubriker som ger bilden av totalstenade ungdomar som går på ”rejv”.

Kanske är kulturförtrycket på väg att lösas upp? Ett förtryck som har gjort att dansmusiken har behandlats annorlunda än andra ungdomskulturer och miljöer.

Vi är visserligen inte där ännu. Fortfarande verkar ordningsmakten anse att det krävs specialbevakning så fort det ska dansas till elektronisk musik en hel natt. Eftersom även polisen erkänner att det är lugnt och lättbevakat på den här typen av fester, och att det inte är vanligare med droger där än i vanlig krogmiljö så kanske de bör satsa sina resurser på andra håll i stället.

Och skippa den hårda särbehandlingen av dansmusikscenen.

3 reaktioner till “Plötsligt positiv polis.”

  1. ”Dekadent och försoffad är vår ungdom av idag
    och de bryr sig varken om religion eller lag”

    hehehe…den ungdomen, den ungdomen 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.