Djupt nere i missbruksträsket.

Hos nymoralisterna Fair Play så kan man testa om man är beroende av datorspel, eller är en ”skärmmissbrukare”. Hysteriskt roligt, så jag var tvungen att delge mina svar här. Jag är tydligen en tvättäkta junkie, som borde skyddas från alla otäcka datoraktiviteter och syssla med nåt uppbyggligt som typ sport eller bridge.

Vill du veta om du är beroende, eller om någon du känner är det? Här är några viktiga frågor:

1. Du spelar varje dag.

Nja. Det går i perioder. Ibland kan jag spela varje dag i en månad, för att sen inte spela nåt på en annan månad.

2. Du spelar under långa perioder, 3-4 timmar åt gången.

Jupp. Det är inte alls omöjligt. Det tar ju tid att klara ett spel.

3. Du spelar för att uppleva spänning och upphetsning.

Nä, för att det är tråkigt och oupphetsande. Vad fan tror det? Klart man spelar för spänningens skull.

4. Du blir rastlös och irriterad om du inte kan spela.

Om jag hade tänkt spela och det inte går så kan jag givetvis bli irriterad. Precis som man blir irriterad om bilen inte funkar om man ska åka bort. Duh!

5. Du offrar sociala aktiviteter och sportaktiviteter.

Sportaktiviteter har jag offrat så länge jag kan minnas. Och spel kan vara en social aktivitet. Men det förstår inte idioter som Fair Play. Igår var vi 18 stycken som spelade datorspel ihop.

6. Du spelar i stället för att göra hemläxan från skolan.

Jag går inte i skolan, så den frågan är irrelevant på alla sätt. Fast när jag gick i skolan, på den gamla Commodore 64-tiden så kunde det nog hända…

7. Du försöker spela mindre men lyckas inte med det.

Jag vill spela mer, goddammit. Det är ju bland det roligaste som finns.

Ett annat sätt att få veta om man är beroende är Owe Sandbergs test för ”skärmmissbrukare.”
Owe Sandberg är legitimerad psykoterapeut och legitimerad psykolog och har jobbat med olika former av spelberoende i många år. Med hjälp av hans enkla test kan du förstå om du är beroende eller i riskzonen för att bli beroende:

1. Du är ständigt försjunken i tankar om Internet, så du tänker på nätet även när du inte är uppkopplad.

Givetvis. Jag jobbar som webbmaster och har samtidigt en blogg, plus lite andra webbprojekt vid sidan av, så det är klart man har mycket tankar om nätet även när jag inte är uppkopplad. Konstig vore annars.

2. Du känner ett behov av att vara uppkopplad allt oftare och allt längre.

Jorå. Speciellt när det dyker upp fler och fler bra bloggar och annat intressant att läsa. Fast jag är redan uppkopplad i princip hela min vakna tid. Bredband kallas det…

3. Du misslyckas gång på gång med att minska ditt datoranvändande.

Öh…minska. Varför skulle jag vilja det?

4. Du känner dig rastlös och irriterad när du inte kan vara uppkopplad.

Beror på i vilken situation. Är jag på semester i ett varmt land så är det inga problem. Ligger nätet nere på jobbet eller hemma så är det klart jag blir lite putt. Eller när man är hemma hos föräldrarna två veckor i jul och inser att deras modemuppkoppling är en styggelse.

5. Du använder Internet som ett sätt att fly från problem eller som en lindring när du mår dåligt, är deprimerad eller har ångest.

Det har väl hänt. Bättre att surfa eller spela istället för att sitta och gråta i ett hörn och stirra på väggen.

6. Du ljuger för anhöriga och vänner för att dölja hur mycket du är uppkopplad.

Varför skulle jag göra det? De är ju likadana…

7. Du riskerar att förlora viktiga relationer, anställning, studier eller annan karriär på grund av ditt Internetanvändande.

Snarare tvärtom.

8. Du begår illegala handlingar för att finansiera ditt datoranvändande.

Idiotfråga. Min uppkoppling hemma kostar 350 spänn i månaden ungefär. Det har man råd med även om jag skulle gå på socialbidrag.

9. Du tycker att den vanliga tillvaron IRL är begränsad och tråkig.

Ja. Begränsad i alla fall. På nätet kan jag ha hundratals kontakter med människor från hela världen som jag annars aldrig skulle komma i kontakt med.

10. Du förlitar dig på att andra ska hjälpa dig med dina räkningar, praktiska saker eller annat som uppstått till följd av ditt Internetanvändande.

Nej, givetvis inte. Men nog fan vore det skönt med en butler…

Resultat
Har du svarat ja på mellan fyra och sex av de tio frågorna är du i riskzonen. Då har du problem.
Har du svarat ja på fler än sex av frågorna är du skärmmissbrukare. 

Gott. Jag kan alltså klassificeras som spelmissbrukare och på gränsen till skärmmissbrukare. Med tanke på att jag i övrigt har ett bra socialt liv (förutom avsaknaden av flickvän då. Det är säkert datorns fel. Man kan ju inte träffa flickor över nätet. Eller…) och går gärna ut och äter, dricker kaffe och springer på konserter. Men de här kloka människorna på Fair Play måste ju ha rätt. För det har ju utformat ett test helt utan korkade frågor ju som visar vilka grava problem jag har.

Till sist vill jag citera Copyriot: ”Ät bajs, Fair Play”.

16 reaktioner till “Djupt nere i missbruksträsket.”

 1. Det blir mest att vi spelar Enemy Territory, som är freeware-version av Wolfenstein för multiplayer. Annars blir det en del BattleField och Star Wars Battlefront. funkar finfint att spela i två lag och skjuta varandra 🙂

 2. Ah. Jag har så förbannat långsam dator, ett antik härke. Både för och nackdelar; nackdelen är givetvis att man får krupp, fördelen är att man håller sig borta från dom där tidsätarna och istället läger ner det på seriös surfning… 😉

 3. hehe…amen.
  Som tut är jobbar man ju på en högskola med ”känningar” inom IT-enheten. Dvs man stänger av en hel datasal med feta burkar och kallar det för ”servicearbete” 😉

 4. Nu kom vi igen in på ämnet med att informera arbetsgivaren om att man bloggar. Ska jag göra det åt dig? 😉 Du behöver dessutom kvalificerad hjälp med att motarbeta ditt missbruk…

 5. Strålande, Daniel! Såna här enkla avslöjanden av bondfångeri-psykologer behövs, om deras ord inte ska få status som oemotsägelig ”fakta”.

 6. > 8. Du begår illegala handlingar
  > för att finansiera ditt
  > datoranvändande

  Hehe, det skulle jag vilja se någon göra på riktigt. Vad skulle det vara? En person som frenetiskt köper nya grejer från Dell och är ute och gör inbrott på natten?

 7. De har väl gissningsvis tagit något gammalt test (gissningsvis för narkotika eller vanligt spelberoende) och bara lagt in nya referenser till datorer.

 8. hehe…jupp, så är det 😉

  Det lär säkert komma fler, med tanke på att jag fick ta bort 4-5 identiska kommentarer… men jag borde sparat en av dem, som kuriosa 😉

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.