Fredagsfyran där jag dissar karriär.

Nu är det väl dags för mig att haka på det här tåget med fredagsfyror också.

Veckans handlar om karriär.

1. Är du nöjd med din karriär?
Njae. Jag jobbar ju halvtid pga nedskärningar sedan i onsdags, så det är väl svårt att säga att jag är nöjd. Fast samtidigt så har jag sedan mina högskolestudier jobbat som fastanställd inom mitt specialområde i fyra år – och under den tiden har min månadslön stigit med drygt 20%, vilket jag måste vara nöjd med. Men jag har ju samtidigt inte gjort karriär på så sätt att jag har avancerat inom organisationen. Vilket visserligen inte är så viktigt för min del.

2. Är det överhuvudtaget viktigt att satsa på sin karriär?
Nej. Inte för min del. Karriär är överskattat. Många tycker att lönen och fina titlar är det viktigaste. Jag föredrar att ha ett jobb som jag trivs på och som inte stressar ihjäl mig. När jag träffar gamla kursare tjatar de gärna om sina höga löner, sina sushi-luncher och sin långa titlar (gärna engelska, minst fem ord, gärna ”floskliga”. Ja, många ex-kursare jobbar med PR…). Men aldrig hör jag någon säga att de trivs med jobbet, snarare beklagar de sig över att de jobbar 70 timmar i veckan och har en mobiltelefon inopererad i örat. Jag har inget som helst intresse av det. Pengar och rå fisk är inte det viktigaste i världen.

3. Finns det något sätt att kombinera karriär och fritid utan problem?
Ja, för min del definitivt. Som sagt var så spelar inte karriären så stor roll för min del. Fritiden, i form av vänner, tv-spel och popmusik går ALLTID före karriären.

4. Har du något karriärtips?
Bry dig inte om den så mycket. Utbilda dig och jobba inom något du gillar, istället för vad som är ”flashigt” eller vad som ger fett betalt – och gör ett bra jobb. Då tror jag karriären kommer av sig själv. Skaffa dig en meningsfull fritidssyssla, för tänk på att vi spenderar en minoritet av vårt liv på jobbet. Vad du gör utanför är viktigare i längden.

2 reaktioner till “Fredagsfyran där jag dissar karriär.”

  1. Heja Daniel!
    Pengar och rå fisk ÄR inte det viktigaste i världen!
    Jag, som just kommit hem från tre månaders semester i USA, instämmer.
    Jag har visserligen inget sparkapital kvar och inget jobb har jag heller. Men det gör ingenting. Jag fick tid att stressa av, läsa böcker och dricka te tillsammans med den männsika jag älskar mest på jorden!

  2. Hade jag haft nån jag älskade som jag kunde dricka te med så skulle ju min nya halvtid bli riktigt trevlig…
    men jag ska ändå passa på att koppla av en hel del ett par månader i början. Jag har ekonomi så jag kan leva på fulltidslön i tre-fyra månader till…sen får jag väl söka jobb. Och när jag slipper den ekonomiska stressen så kanske jag kan koppla av lite också.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.