Slumpens vägar.

Jag fick idag ett mail från Sveriges Radio i Jönköping:

Det var faktiskt en ren slump att vi sprang på detta. En reporter var på Bokcaféet i helgen för att göra en annan grej och blev förvånad över vad som såldes där. En enkel koll på hemsidan gav resten! Vill bara påpeka lite försynt att det inte är OK att lägga våra webbtexter så som du har gjort. Det är helt OK att länka till våra sidor, men inte att ta hela texten så. Det handlar om upphovsrätt och så. Bara så att du vet till nästa gång! Och har du några bra nyhetstips får du gärna höra av dig!

Tydligen är det alltså, enligt Sveriges Radio, en ren slump att deras viktigaste nyhet igår blev exakt samma sak som jag skrev om i fredags och i måndags. Fantastiskt må jag säga. Nästa gång jag upptäcker något av intresse så kanske jag ska skicka iväg ett mail till SR och Jönköpings-Posten och tipsa dem, så de slipper lita på slumpen.

När det gäller deras påstående att jag skulle bryta mot upphovsrätten så kan vi se vad lagstiftningen säger om citering:

Enligt upphovsrättslagen är citation ur offentliggjorda verk tillåtet i enlighet med god sed och i den omfattning som är motiverat av ändamålet. Med begreppet i enlighet med god sed avses att citering endast är tillåtet där den kan motiveras av syftet. Det kan t.ex. anses tillåtet att citera ur ett verk i samband med en recension eller vetenskaplig framställning.

Och eftersom jag är tydlig med att visa vad som är citat och samtidigt länkar till originalkällan, och citaten är motiverade i mina texter så ser jag inte hur jag kan ha brutit mot upphovsrätten. Därför tänker jag inte gå SR till mötes och exempelvis ta bort dem.

Det gör heller inte mig något att de hänvisar till slumpen, det är möjligt att det faktiskt är så. Jag har inget större intresse av att få den uppmärksamheten – jag föredrar att det är Sveriges Radio som blir föremål för aktivisternas missnöje.

16 reaktioner till “Slumpens vägar.”

 1. Ja, det var ju tur att de i alla fall tyckte det var OK att länka till deras sidor. :/

  Hur gör de själva när de citerar texter och artiklar? Kanske ytterligare ett scoop att ”murvla” sig fram till? 😉

 2. Självklart citerar SR, men frågan är ju hur man ska tolka ”god sed” och ”i den omfattning som är motiverat”… Att citera en hel text är knappast motiverat enligt lagen. Att citera ett antal intressanta stycken är okej – men det är ju en svår gränsdragning.

 3. Bra att du inte gör som många tyvärr skulle ha gjort: tror på att en anställd jurist alltid har rätt och plockar bort citatet.
  Om folk gör så, innebär det i praktiken att citaträtten inskränks – för alla. Och den bör inte inskränkas utan utvidgas. Se länken till Copyriot-inlägget för ett annat exempel, kanske lite mer kontroversiellt.

 4. Pierre: jo, jag håller med. Men jag har knappast citerat en hel text, utan just intressanta stycken. Så där tror jag inte det är något större problem…

 5. ”Nästa gång jag upptäcker något av intresse så kanske jag ska skicka iväg ett mail till SR och Jönköpings-Posten och tipsa dem, så de slipper lita på slumpen.”

  Eller sänd dem urlen till din blog så får de hålla sig uppdaterade :).

  Annica

 6. Jag fick också ett mail angående ”slumpen”. Reportern borde skynda sig att köpa trisslotter 🙂

  Gällande citering: jag tror att praxis är att inte citera texter mer än nödvändigt, och helst inte hela texten.

 7. Vik inte för veta-bättre-journalisten, Daniel. Jag är den första att försvara upphovsrätten, men det innebär inte att man inte kan citera andra källor så länge man anger dem.

 8. ja.. detta är ju läskigt. det är väl helt klart att någon har varit inne på din blog och tagit inspiration till det hela därifrån. en slump, nja. undrar hur välinformerad personen som svarade på ditt mail är om det hela.. dvs hur säker denna person kan vara att en journalist bara ”råkade” vara där just då du publicerat om det hela. hm..

 9. Tja, man vet inte vad man ska tro egentligen. Det kvittar ju för min del om de upptäckte det själva, jag vet ju ändå om att jag var först 🙂
  Synd bara att de ska vara så arroganta tillbaka när jag frågade hur det kommer sig…och börja hänvisa (felaktigt) till att jag skulle kränka deras upphovsrätt…

 10. Litet försvar för journalisten:
  Jönköping är en ganska liten stad och det är inte alls omöjligt att det var just nämnda slump som gjorde att de ”hittade” nyheten.

 11. Heffa: givetvis finns alltid den möjligheten, och jag kan inte annat än acceptera SRs förklaring. Jag har ingen egennytta av att ”ta åt mig äran” – bara konstatera att jag var först 🙂
  Men med tanke på att deras produkter har funnits ute länge så är det _lite_ märkligt att SR upptäcker det bara någon dag efter jag har gjort det, och dagen efter jag har varit i mail- och telefonkontakt med Kommunen. Men som sagt var- ibland kan slumpen vara märklig. Det största problemet – som jag ser det – är vissa personers rätt arroganta svar till mig, som tramset om ”upphovsrätt”. bl.a har en journalist från radion lämnat en kommentar till en av mina texter där han kräver att jag ska ta bort alla citat som jag har tagit från SRs hemsida.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.