Expressens ledare om Calle Jonsson fallet.

I dagens ledare skriver Expressen om det som jag har skrivit om vid flera tillfällen (här och här), nämligen om medias snedvridna bevakning av Calle Jonsson, och de nämner även – precis som jag – fallet Dawit Isaak.

I fallet Dawit Isaak har UD:s, regeringens och mediernas intresse varit minst sagt svalt.
Den svenske medborgaren och journalisten Isaak har suttit fängslad i Eritrea över tre år. Utan åtal. Eritrea är ingen rättsstat utan en diktatur. Amnesty har adopterat honom som samvetsfånge.
Vad gör egentligen utrikesminister Laila Freivalds för Dawit Isaak?
I Sverige har vi i stället adopterat Calle Jonsson som något slags samvetsfånge. Medierna har okritiskt köpt familjens och advokaten Leif Silberskys bild av ett grekiskt rättsväsende i förfall och att han inte kommer att få en rättvis rättegång i Grekland. Justitieminister Thomas Bodström har pratat allvar med sina grekiska kollegor.

Det är ju nästan så man kan tro att Expressens ledarredaktion läser min lilla blogg. Nu tror jag visserligen inte att det är så, utan de bara bevisar att de har sunt förnuft.

Det intressanta är att ledaren är publicerad samma dag som ett annat fall av ”svensk fängslad utomlands” uppmärksammas återigen i pressen. Nämligen fallet Annika Östberg, som sitter fängslad i USA för medhjälp till mord – en dömd brottsling sålunda – och har suttit i 23 år. Justitieminister Thomas Bodström har i ett nytt brev till amerikanska myndigheter vädjat om att få henne utlämnad.

Under de tre åren svenske Dawit Isaaks har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea för att ha använt sig av den mänskilga rättigheten att uttrycka sin åsikt har Expressen totalt skrivit om honom 6 gånger. Under samma period har tidningen skrivit om den dömda brottslingen Annika Östberg 26 gånger. Den dråpmisstänkte Calle Jonsson kommer upp i 32 artiklar.
(källa PressText)

Vi har en lång väg att vandra innan mediebevakningen och myndigheternas agerande blir rättvis med andra ord.

Uppdatering
Mothugg påpekar att tre av de sex artiklarna om Dawit är debattartiklar, vilket gör Expressens bevakning ännu mer snedvriden.

16 reaktioner till “Expressens ledare om Calle Jonsson fallet.”

 1. Jag tycker också att det är ofattbart.

  Förresten, vad avundsjuk jag blir på dig som har abonnemang på PressText. Hur kommer det sig?

 2. Enkelt: jag jobbar ju på en högskola, och biblioteket abbonerar på skolversionen av den som alla studenter och personal kommer åt från skolan, eller hemifrån via en proxy. Vi har massa trevliga databaser, även mediearkivet, Nationalencyklopedin mm. 🙂

 3. Det har blivit väldigt populärt sista veckorna att mer eller mindre öppet döma Calle redan innan han varit i domstolen.
  Vad jag förstått råder det ingen tvekan om att den man Calle beskylls för ha försökt mörda, den mannen försökte råna Calle med en kniv. Det har väl ändå alla medgett som ett minimum av sanning?
  Vad jag inte förstår då är hur någon då kan tycka att det är så konstigt om Calle försvarade sig. Vad menar alla egentligen i det här fallet? Skulle han låtit sig bli rånad?
  Har jag missat nåt? Försökte Calle råna den där mannen istället?

 4. Fast jag säger inte emot dig i sak, visst är det konstigt att det skrivs så lite om Dawitt i jämförelse. visst är det väldigt orättvist hur fall tas upp. Det verkar bli så att vissa fel blir mer inne att skriva om.

 5. I fallet Annika Östberg så är det kanske inte så mycket det faktum att hon är en dömd brottsling som är problemet (hur man nu ska kategorisera hennes brott att inte ingripa) utan snarare det att det tydligen finns ett överlämningsavtal mellan Sverige och USA:

  http://www.dreamwater.org/jaget/page42.html

  Det är möjligt att det här inte stämmer, men jag tycker det verkar rimligt.

 6. Ok, om vi bortser från huruvida calle är skyldig eller ej, vilket jag inte tar ställning till, eller huruvida det är rättvist att få 25 års fängelse för det brott Annika sitter inne för – så kvarstår dock min kritik – media ägnar sig betydligt mycket mer åt deras fall än åt Dawit, trots att hans brott/misstanke är att han kritiserat ett politiskt system. Det är förjävligt och svenska media borde stå vid barrikaderna. Men det gör de inte. Kanske tror de att svenska folket skiter i en ”neger”? Jag vet inte.

 7. Jag kan väl också sympatisera med Annika till viss del, att sitta 23 år i fängelse för medhjälp är vansinnigt hårt, men jag bryr mig mer om Dawit.

 8. Här är min något cyniska gissning: intresset för Annika Östberg kan tänkas ha att göra med att den Stora Satan är inblandad. Intresset för Calles utlämning till Grekland kan vara grundat i en svensk tro på att vi är något förmer än de grekiska myndigheterna. Troligtvis har vi ju en humanare fångvård. Fråga Saddam Hussein 🙂

 9. Från det ena till det andra:

  lokaltidningen UNT:s lördagsbilaga hade idag en stor lista över alla svenska fångar världen över, med en världskarta och pilar till information. Exempel: I Tjeckien sitter en man fängslad för barnpornografibrott (3 år 6 mån), i Marocko en man för narkotikasmuggling (3 år) etc. Förutom Marocko är Afrikakartan dock helt tom, så de måste ha missat Dawit.

 10. jadu, bra fråga. Jo, når problem med dem är det, men jag har inte listat ut vad. Jag har godkänt i systemet att man ska kunna pinga.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.