Ny fakta i Calle Jonsson-fallet.

Igår hade SVTs nya samhällsmagasin Faktum premiär. Det första programmet ägnades främst åt det s.k. Calle Jonsson-fallet, ni vet den svenska grabben som är anklagad för mordförsök i Grekland och som inte vill åka till rättegången där och som svensk media håller om ryggen (för att göra en lång historia kort). Det intressanta med Faktums granskning var att den grekiska sidan äntligen fick komma till tals. Den tog upp de uppgifter som finns om att Calle var för full för att minnas vad som har hänt, hur den skadade grekens utpekande gick till, samt diskuterade det faktum att offrets blod faktiskt fanns på svenskens kläder.

Men det intressantaste inslaget i reportaget var det om de svenska poliser som strax efter att Calle hade gripits åkte ner till Grekland och skrev en analys av den grekiska polisens arbete. Denna analys var starkt kritisk till den grekiska polisutredningen och underkände den helt. Trots att de två svenska poliserna inte ens tagit del av den. Däremot så visade sig att de två däremot hade starka personliga band till Calle. Den ena polisen var hans styvmorfar, och den andra var en nära vän till familjen. Och dessa polismäns analys har sen legat till grund för både de svenska myndigheternas starka protester gentemot de grekiska myndigheterna, men även för den svenska mediebevakningen av fallet.

Svensk media har till absolut största delen enbart tagit till sig Calles – och hans familjs – berättelse, och det grekiska rättsväsendet har mer eller mindre framställts som om det vore en bananrepublik. Trots att t.ex organisationer som Amnesty säger att det håller genomsnittlig EU-klass.

Faktum har gjort en medieanalys av den svenska bevakningen av fallet. De har granskat alla artiklar som har publicerats om Calle Jonsson i Aftonbladet, Expressen, GT, Kvällsposten, Göteborgs Posten, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet under perioden 26 juli 2001 till 15 november 2004. Utav de citat som har varit med så har 73% sagts av Calle, hans familj eller advokater, 24% av andra och enbart 3% av grekiska myndighetspersoner. Snacka om snedvriden syn.

Programmets inslag var alltså en oehört välkommen granskning av det hela, från en annan infallsvinkel som nästan har försvunnit i svensk press.

(Jag har själv kritiserat den svenska mediebilden av Calle Jonsson, bl.a här.)

Nu kunde man ju tro att de nya fakta som har tillkommit skulle ge lite genomslag i den så ”Calle-vänliga” pressen, som tidigare haft löpsedlar och krigsrubriker så fort det har hänt något i fallet. Men så är icke fallet.

Jag har idag kollat nätupplagorna av alla de tidningarna som Faktum gått igenom. Enbart Aftonbladet och Göteborgs-Posten. Men det rörde sig knappast om några löp eller krigsrubriker. På Aftonbladet fanns en länk långt ner på förstasidan, och på GP fick jag använda mig av deras sökruta för att hitta den.

I Dagens Nyheter, Expressen (som har samma webb som Kvällsposten och GT) och Svenska Dagbladet hittade jag ingenting.

Är Calle plötsligt inte lika intressant längre?

8 reaktioner till “Ny fakta i Calle Jonsson-fallet.”

 1. ”Vi har inte fullgjort våra plikter” säljer väl förmodligen inte lika bra som ”RÄTTSSKANDALCHOCK” eller vad det kan tänkas stå på löpen…

 2. Expressen hade en kort artikel på sidan 32 idag. Hälften av utrymmet togs upp av en bild på Calle. Det var i princip en sammanfattning av det som kom fram i Faktum förmodar jag (såg inte programmet).

 3. Apropå Calle Jonssons utlämnande till Grekisk domstol.

  Jag har följt fallet Calle Jonssons kamp för att bli rentvådd från anklagelsen om försök till mord i Grekland, Cypern.

  Den juridiska gången i Grekisk domstol lämnar mycket i övrigt att önska. Enl. Jonssons advokat Silbersky och de samlade presskriverierna framgår tydligt att det inte har gått rätt till. Vissa tvetydigheter angående bevisföringen samt utredning har vist sig synnerligen påtagliga.

  Det första är att man från Grekisk sida tydligen snabbt försöker att finna en lämplig person att döma. Skälen till detta kan man bara spekulera om eftersom det inte framgått i de samlade skriverierna vilken social status den Grekiske personen representerar.

  Låt säga att det varit en vanlig Grekisk medborgare. Hade då den Grekiska rättvisan lagt ned detta arbete för att kunna få fast en misstänkt? Jag tvivlar på det.

  Antag nu, att den Grekiska personen har kontakter i den undre världen och är utsatt för någon form av vendetta av något slag. Samtidigt kan personen ha inflytande på den lokala Grekiska polisen samt rättsväsendet. I dessa kretsar känner man varandra förmodligen tämligen väl.

  Antag vidare, av någon anledning i detta ”vendetta sammanhang” så vill man skyla över t.ex. i det här fallet ett mordförsök.

  Vore det väl inte lämpligt att ta någon som har svårt att försvara sig och som inte har kännedom om de Maffia fasoner som är legio i dessa sydliga länder. Jag dömer definitivt inte Grekland som nation, men jag inser att vardagslivet i dessa länder är annorlunda än det svenska. Deras kultur är äldre samt att dessa länder har en annan syn pga. att ha varit utsatta för krig och revolutioner. Jämfört med dem, är Sverige en naiv ”oskuld”.

  Det här är spekulationer, det erkänner jag, men inte förty så ställer jag mig frågande om man från Svensk sida inte skall penetrera det här ämnet litet djupare. För mig verkar svenskt rättssystem vara väl nog så naivt att godta, utan eftertanke, denna Grekiska historia.

  Gällande Calle Jonsson, är det en enkel sak att göra en personundersökning för att bedöma om personen är labil eller ej. Helt enkelt ta reda på vad han är för person. Skulle det nu visa sig att han är en helt vanlig svensk pojke som ville fara till en solig plats och ha roligt, ja, då borde det ge ytterligare misstankar hur den Grekiska rättvisan fungerar. Grekland har historiskt, som bekant, inte alltid kvalificerat sig till att tillhöra de demokratiska europeiska staterna och allt är inte bortsuddat ännu.

  Denna historia leder osökt till frågan, då ens egna barn kanske en dag, säger att de skall fara till Cypern tillsammans med kompisar. Reflexmässigt skulle jag direkt varna för detta och på lämpligt sätt försöka få dem att tänka om, vis om de problem som Calles familj har fått utstått.

  Det är även märkligt att då en svensk ungdom utsätts för ett tvivelaktigt agerande från en utländsk myndighet, då skrivs det inte några braskande rubriker. Helt ”kallt” refererar man det juridiska skeendet utan reflektion.

  Jämför man detta med den person som satt fånge på Kuba anklagad för ”gud vet vad” , då åker personer från regeringen samt svenska reportrar som skyttlar fram och tillbaka. Här vet ingen vad den sk. ” fången” tidigare har haft för sig och ingen verkar intressera sig för detta heller bara man kan göra ett ”scoop” som säljer.

  Vore det inte tid att diskutera vad som är på gång när det gäller Calle Jonsson? Vore dit inte tid att försvara våra egna svenska medborgare med samma intensitet som ”USA-fången” ?
  Vad hindrar att svenska journalister tar upp frågan?
  Är frågan inte politisk attraktiv?
  Har det gått så långt att allt svenskt är ”fult” och att det är orättvist mot andra nationaliteter att försvara en svensk?
  Ni som är invandrade till Sverige och har stor erfarenhet av övergrepp samt betraktar Sverige med andra ögon. Här har ni en chans att göra edra röster hörda, även om det rör sig om en svensk. Förmodligen är ni de enda i Sverige som kan känna empati. Hos Calles landsmän verkar det vara okänt.

  Spelar det ingen roll bara för, att här rör sig det endast om en vanlig svensk familj som pga. förmodade begränsade ekonomiska tillgångar inte kan göra vidare väsen av sig, som kan rubba politikers och journalisters cirklar?

  Jag efterlyser en seriös diskussion i detta ämne och innan rättssystemet kvarnar malt färdigt och Calle Jonsson utlämnats till en godtycklig Grekisk rättvisa.

  Ni journalister, försök att för en gångs skull visa sann empati. Sätt er in i en familjs upplevda helvete, att vara maktlös, att vara slagen till slint, att över huvud taget kunna påverka en älskad familjemedlems situation.

  Nästa gång kan det var ditt barn, tänk på det!

  Familjefader

 4. Med tanke på att Grekland inte riktigt är ett fullgott rättssamhälle är det inte mer än rätt att inta en skeptisk inställning till fallet.

 5. Calle är tidigare tagen för skit i Sverige, Grov stöld, Stöld, Har misshandlat folk runt om i täby området Gräv up det.

 6. Detta är mycket intressant. Jag vill
  veta mer vad som hänt i fallet till
  dags dato 1/9-07?

 7. Vi svenskar är definitivt förda bakom ljuset. Vilka spekulationer vissa ägnar sig åt härovan. Det finns skäl till att grekisk polis vill få Calle utlämnad. Det kan ju faktiskt vara så att han är skyldig. Det förs inte fram i svenska medier att C besökt läkarmottagning med sårskada på handen under natten och att
  han då inte kunde kommunicera med personalen som undrade vad som hänt. Hans engelska var som bortblåst. Sedan kan svensk polis som hade nära anknytning till familjen och Leif Silbersky hitta teknikaliteter som gör att bevis som en tröja som är nerblodad med offrets blod och sedan
  hittas hos Calle placeras i fel sorts bevispåse och därför inte kan användas som bevis i en rättegång. Från början har svensk press utgått från att den blonda svensken är ett offer….
  Jag förstår den grekiska polisens frustration och än en gång har en stjärnadvokat lyckats. Vad var det han sa i en intervju nyligen angående sitt jobb? Skyldig eller oskyldig -det är inte intressant.
  Sova gott??

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.