Ren och skär rättvisa.

Idag tog Södra Roslags tingsrätt det kloka beslutet att den dråpmisstänkte Calle Jonsson ska överlämnas till den grekiska rättvisan. Det är fan inte mer än ren och skär rättvisa. Svensk populist-media har dock gjort sitt bästa för att utmåla stackars Calle som en oskyldig blond svensk och det grekiska rättssystemet som genomkorrumperat och som har dömt honom på förhand. Men jag ställer mig frågan – och har gjort det från första stund – varför ska inte lagar och regler gälla för honom? Vad har han för rätt att hålla sig undan rättvisan?

Jag påstår inte att Calle är skyldig, det vet jag ingenting om, men det har ingen betydelse. Är man misstänkt för brott och det går till rättegång så ska man fan i mig inställa sig också, i alla fall när det handlar om en rättegång i ett demokratiskt land. Ett land som anses vara värdig medlem i vår europeiska union. Hade det rört sig om Iran, Nordkorea, Kuba eller någon annan kallhamrad diktaur så hade det varit en annan sak kanske.

Calles advokat, Leif Silbersky, säger pliktskyldigt:

Det här är inte rättssäkert. Det finns en stor risk att inte Calle får en rättvis rättegång i Grekland. Vi tänker överklaga.

Det tycker jag luktar lite unket. Visst, det är en försvarares plikt att säga så, men det känns lite som ”de där svartmuskiga grekerna kan man inte lita på”.

Pappa Gösta är också han besviken – och arg:

Jag är djupt besviken och förbannad på hela rättstaten. […] Att vi i Sverige har politiker som inte kan stå upp för sina medborgare är djupt beklagligt och närmast löjeväckande.

Sen när blev det en rättstats skyldighet att låta misstänkta slippa undan rättegång? Man kan inte låta alla som påstår sig vara oskyldiga helt enkelt slippa prövas i domstol – då kan vi lika väl lägga ner hela rättssamhället. Visst – det är en förälders ”plikt” att försvara sina barn – men är det en ”plikt” att samtidigt framställa sig själv som korkad? Tveksamt.

Jag undrar om svensk media – och svenska folket – varit lika förstående om det var någon med utländsk bakgrund, svart hår och ”konstigt” efternamn som skulle utlämnas misstänkt för ett grovt brott? I don´t think so.

Eller ännu värre – tänk om en svartmuskig grek med stora mustascher var misstänkt för ett grovt brott i Sverige men vägrade koma till Sverige och en rättegång, vad tror ni skulle hända då? En gissning är namninsamlingar och demonstrationer utanför grekiska ambassaden. Och i allas ögon skulle han självklart vara skyldig. För någon som vägrar ställas inför domstol kan ju inte vara annat än skyldig, eller?

Men nu handlar det ju inte om någon blatte med för många konsonanter i efternamnet. Det är ju en hederlig svensk grabb, med ett svenskt namn. En av oss helt enkelt. Han skulle väl aldrig drömma om att sticka ner nån med kniv?

Nu tycker jag att media ska sluta svansa för Calle och istället koncentrera sig på att få hem svensken Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea – utan rättegång – i 1144 dagar. Hans brott? Han har utnyttjat en rätt som vi tar för given – nämligen yttrandefriheten. Han har öppet kritiserat den eritrianska regimen.

Men Dawit är ju neger – så något massivt stöd från den svenska kvällspressen kan han nog inte räkna med.

Uppdatering:
SILC (Sweden International Liberal Centre) har släppt en bok om Dawit Isaaks öde, ”Dawit och friheten” skriven av Johan Karlsson, som har utmärkta bloggen Mothugg och Rikard Sjöberg. Mothugg har skrivit många bra inlägg om Dawit – som t.o.m har en egen kategori.

13 reaktioner till “Ren och skär rättvisa.”

 1. Tack, jag satt precis och filade på ett inlägg till min blog med precis samma tes. Skönt att slippa, för jag är inte på skrivarhumör just nu, men jag kände att det här måste bli sagt. Go you.

 2. Ja, vad händer med fallet Dawit Isaak? Det var på tapeten i media för ett tag sedan, men som vanligt när mediadrevet tystnar händer inget från myndigheternas sida. Bra att du tar upp det igen.

  Annica

 3. Jadu, jag har tyvärr ingen aning vad som händer med Dawit. Och nåt mediadrev att tala om har det knappt varit heller tyvärr. Hittade två artiklar på Expressens webb, mot 22 om Calle.

 4. Jupp, Mothugg har skrivit mycket om Dawit och Liberala Ungdomsförbundet mfl. har kämpat för hans sak, och det är väldigt positivt att Journalisten skriver mycket om sin fängslade kollega. Tyvärr är det ju inte så många som läser dem. De flesta vet vem Calle Jonsson är, men hur många av ”allmänheten” känner till Dawit?

 5. …och jag antar faktumet att det erbjuds tillfälle att ge mutor till offret inte alls bidrar till en viss tveksamhet till huruvida han kommer att få en rättvis rättegång?
  Det kan tyckas väldigt uppenbart att om en sådan muta var möjlig, var offret ganska likgiltigt till skadan som skett. Skadan/våldet/brottet kommer med största sannorlikhet osanningsenligt överdrivas, speciellt när utbetalning av mutor vägrades.

 6. Om man nu klassificerar det som ”muta” vill säga – och tror på uppgifterna… det är väl inte ovanligt ens i vårt fantastiska rättsystem att man gör upp ”i godo”?

 7. Köpte boken om Dawit Isaak häromdagen. Innan jag köpte boken hade jag aldrig hört talas om honom. Skrämmande. Ser fram emot att läsa den.

 8. Förlikning brukar det ju kallas. I Sverige är det inte tillåtet i brottsmål tror jag, däremot i civilrättsliga mål. Skandia förlikades väl med Ulf Spång till exempel förra veckan.

  Det är något eller några nordiska länder som tillåter förlikning i brottsmål, Finland är jag ganska säker på i alla fall.

 9. Jag har inte satt in mig tillräckligt i fakta bakom målet för att kunna ha en genomgående åsikt.

  Min specifika åsikt var bara gällande den utländska rättvise aspekten och är grundad på vad jag hört från personer mer insatta i fallet, det vill säga inte genom att läsa det på Aftonbladet. Utifrån vad jag fick veta är ordet ”förlikning” en mycket förmildrande benämning.
  Men det är som sagt bara hur jag tolkade det.

  Det mest naturliga i varje fall, generellt utan att gå in på dem specifikt, är givetvis att någon som är misstänkt för ett brott skall ställas inför rätta där brottet har begåtts.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.