En dag för eftertanke.

Idag är det årsdagen för två viktiga händelser i 1900-talets historia, båda med ursprung i Tyskland och kopplade till seklets blodigaste ideologier. Den ena djupt tragisk, den andra väldigt glädjande. Men oehört viktiga att uppmärksamma eftersom en del aldrig lär sig av historien.

Den tragiska händelsen var kristallnatten, som ägde rum i Tyskland natten mellan 9-10 november 1938. Natten blev det första avstampet mot en ny fas i nazismens anti-semitiska agenda. Synagogor förstördes, judiska kyrkogårdar vanhelgades och över 7000 judiskägda affärer vandaliserades. 38 människor fick sätta livet till och runt 30 000 deporterades till koncentrationsläger.

När den nazistiska regimen föll sju år senare så hade ytterligare sex miljoner judar fått sätta livet till.

Detta är oehört viktigt att uppmärksamma i en tid då judehat och anti-semitism verkar vara på frammarsch igen.

Den glädjande händelsen är Berlinmurens fall. Den 9 november 1989 öppnade den Östtyska regimen Berlinmuren vilket var startskottet för kommunismens fall i Östeuropa. Inom mindre än ett år hade den Östtyska terrorstaten fallit helt och återförenats med Västtyskland. Återförenandet skedde 3 oktober 1990. Ytterligare ett år senare hade hela Sovjetblocket fallit. 31 december 1991 upplöstes Sovjetunionen och östblocket var fritt från kommunismens förtryck.

Hur många människoliv som gick till spillo på grund av kommunismen som statsbärande ideologi i Östeuropa vet man inte säkert, men vissa siffror talar om upp till 70 miljoner. I vilket fall som helst så var det ett hejdlöst förtryck som ägde rum, svårt för oss bortskämda svenskar att förstå.

Trots detta har till och med partiledaren i Vänsterpartiet mage att kalla sig för kommunist 2004. Och det finns föreningar vars syfte är att stärka banden med de kvarvarande kommunistiska diktaturerna.

En del lär sig aldrig av historien.

I vilket fall som helst så tycker jag att den 9 november är en utmärkt dag att reflektera över vad de totalitära ideologierna har ställt till med under historien men även diskutera över vad vi ska göra för att förhindra dem att få fotfäste på nytt. Även om det är en kamp som bör bedrivas dagligen.

12 reaktioner till “En dag för eftertanke.”

 1. Men Daniel! Här i vårt lilla land är inte antisemitismen på frammarsch. Det var ju senast för ngn vecka sedan som tidningarna presenterade någon undersökning som visade det. Toleransen var i stället rätt så stor var slutsatsen. Tyvärr så bidrar olika grupper till en alltmer polariserad syn på Israel, men de gör ju själva en hel del för att spä på villolärorna. Bla föreslog väl ngn i regeringsställning att _all_ kritik av Israel som stat ska ses som antisemitism. Jag har inte kollat det, det är alltför korkat.. (mao tror jag inte riktigt på det). Men ska man gradera dumheter här i skandinavien så anser jag att islamofobin är betydligt värre.

 2. Givetvis har de fel som anser att all kritik av Israel är anti-semitism. Men de mesta tecken tyder på att anti-semitismen och judehatet har ökat på senare år – att det då kanske har minskat något igen bland ungdomar är givetvis positivt – om det nu är ett trenbrott vill säga. Och judar i Sverige, men främst i resten av Europa känner sig räddare än på länge – så man får inte bortse från problemet. Att islamofobin också ökar gör ju inte saken mindre illa. Men eftersom det är årsdagen av kristallnatten idag känns det relevantare att ta upp anti-semitismen.

 3. Ja visst. Och den 12 december (eller var det den 11:e) så ska nazisterna demonstrera i Salem såg jag när jag var ute nyss.. Så allt går igen. Och det är hemskt att människor ska behöva vara rädda på grund av sin etnicitet. Helt sjukt.

 4. Jupp, jag håller med. Att folk ska behöva vara rädda pga sin etniska tillhörighet, nationalitet, hudfärg, sexuell läggning och liknande är helt förjävligt och är i det viktigaste som finns att bekämpa i samhället.

 5. Tack så mycket! Det tog mycket tid att ta fram en layout som jag var nöjd med. Har väl bytt 4-5 gånger totalt senaste året. Men nu tror jag den håller ett tag (kanske byter färgskala dock) 🙂

 6. Välskrivet och bra inlägg, Daniel.

  Jinges kommentar är tyvärr vilseledande, eftersom Brottsförebyggande Rådet och Levande Historia dokumenterar en ökande antisemitism (och de har bara tittat på de unga).

  Antisemitism och all rasism måste bekämpas, och det finns ingen anledning att förneka problemen.

  Mvh

 7. Det är den här rapporten som visar att antisemitismen är på frammarsch, den nyligen utgivna intoleransrapporten för bara en kortare diskussion om tidigare forskning:

  Länk

  Det största problemet som nämns i den svenska rapporten är islamofobi, följt av antisemitism och homofobi.

 8. Alicio: Tack för berömmet 🙂

  Jöns: Tack så mycket för rapporten!
  Jag borde skriva ett ”samlingsinlägg” där jag länkar till alla spännande rapporter och websidor som jag tipsas om i kommentarerna 🙂

 9. Om förintelsen så rekommenderar jag boken …om detta må ni berätta…, utgiven av just Levande Historia som Alicio nämner.

  Sedan är det svårt att inte, som danska Politiken konstaterar i en debattartikel apropå Kristallnatten: En polsk jude angrep en österrikisk diplomat 1939, vilket satte igång förföljelserna av tyska och österrikiska judar. För knappt två veckor sedan mördade en marockansk ungdom den holländske filmregissören Theo van Gogh, och sedan dess har flertalet skolor, moskeer och kyrkor i Nederländerna vandaliserats, stuckits i brand eller utsatts för sprängattentat.

  Jag kan inte säga att jag till 100% ser fram emot att åka tillbaks till Amsterdam om en dryg vecka. :-/

 10. jack black
  jack black The river of my title is a river of DNA, and it flows through time, not space. It is a river of information, not a river of bo

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.