Välkommen, Metro!

I morgon kommer första numret av tidningen Metro ut i Jönköping. Det är ett oehört välkommet tillskott eftersom Jönköping är en stad som helt saknar konkurrens på tidningsområdet. Den lokala tidningen Jönköpings-Posten (J-P) har haft fullständigt monopol så länge jag kan minnas och inga försök har gjorts på väldigt länge att bryta det. Denna avsaknad av konkurrens har gjort att utvecklingen på J-P har varit minst sagt bristfällig eller rättare sagt saknats helt. Förutom den stora personalomsättningen har ingenting hänt på evigheter. Tidningen har inte ens en hemsida med nyhetsrapportering – något som de allra flesta lokaltidningar har. Den hemsidan som finns är en anskrämlig sak som bara i princip innehåller kontaktinformation.

Utvecklingen står alltså still på den stora tidningen.

Jag vet inte hur mycket lokalt material som kommer att vara med i Jönköpingsupplagan av Metro, men även om det bara är något uppslag så får i alla fall J-P lite välbehövlig tävlan på daglig basis. Det kommer att bli intressant att se om de kommer att ignorera uppstickaren eller om de har lärt sig något av sina kollegor i storstäderna. I vilket fall som helst ser det ljusare ut på mediaområdet i Jönköping än på många, många år.

9 reaktioner till “Välkommen, Metro!”

  1. Det är väl Herenco som äger JP? De äger Smålands-Tidningen, Tranås-Tidning, Vetlanda Posten och några andra lokala tidningar. Och jag tror inte några av dem har nätversioner. De kanske gick på Ines Uusmans linje, internet är bara en fluga. Jag ska till JP på torsdag, kanske ska ta och skälla lite på dem.

  2. Varför ha nät-tidning när man har monopol på betalande kunder? För de som bor utsocknes möjligtvis. Det blir dyra gratisläsare det.

    Såg ni JP:s nyhet om att Metro skulle lanseras. Hälften statistisk fakta och hälften om deras miss med feltrycket en gång.

  3. Jupp J-P är Herencos flaggskepp.
    Allt handlar om snålhet tror jag, de är inte kända för att vara slösaktiga. Desto mer chockerande då att de donerade 42 miljoner till Internationella Handelshögskolan förra året…fast det gav ju fru Hamrin en doktorshatt…

  4. Dennis: Jadu, bra fråga… publicister och tidningsmakare har ju en förmåga att vara folkpartister i stor utsträckning – hur det är med Hamrins vet jag inte. Ledarsidan är väl mer ”allmänborgerlig” eller liberalkonservativ som det så fint heter…

  5. JP anser följande vad det gäller nätupplaga. Så länge de inte kan se att det är ekonomiskt lönsamt kommer de inte att satsa. Förståeligt, men lite trångsynt… Jag tror ju att man kan vinna andra värden på en nätupplaga.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.