Tattarkravaller i Jönköping.

Nu har jag läst ännu mer i boken Det Ohyggliga Arvet – som jag har har skrivit om tidigare. Det som jag fastnade för nu var det faktum att det runt midsommar 1948 ägde rum rena ”raskravaller” i Jönköping. Jönköping hade på den tiden ett stort antal s.k resande (”tattare”) som var bosatta på Öster (främst kring Östra Torget). Det hade alltid funnits stora motsättningar mellan resande och ”vanliga” svenskar – och i Jönköping med sin stora resande-koloni var dessa extra starka. Det gick rykten om att resande öveföll övriga befolkningen (vilket det inte finns något stöd för) och att de fick en massa statsstöd från Jönköpings stad (vilket heller inte fanns bevis förr – undersökningar visar på att resande snarare hade lägre andel bidragstagare än resten av befolkningen).

I vilket fall som helst så ledde dessa motsättningar till att några personer ur den ”svenska” befolkningen lyckades hetsa fram ett regelrätt upplopp riktat mot de resande, vilket var fullt jämförbart med etnisk rensning. Folkmassan gick i stort sett till attack mot alla som tillhörde resandefolket; de misshandlade alla män, kvinnor och barn de kunde hitta. De resande barrikarderade sig i sina lägenheter men det verkar inte ha hjälpt. Pöbeln trängde sig även vid vissa tillfällen i bostäderna som vandaliserades. Det finns t.o.m uppgifter om resande som fick slänga sig ut ur fönster för att komma undan.

Både polisen och pressen tog i stort sett pöbelns sida i kravallerna. I tidningarna framställdes det snarare som en boxningsmatch än kravaller. Kravallernas ledare intervjuades och kallades ”de vitas ledare”. Till slut så stävjade dock polisen de värsta våldsamheterna och det ebbade så småningom ut. Trots att många misshandlades så blev det som tur var inga dödsoffer.

Konsekvenserna av detta blev dock långtgående och man kan säga att den etniska rensningen i mångt och mycket ”lyckades”. Många resande lämnade staden och de som blev kvar dolde i mångt och mycket sitt ursprung – och många gör det än idag. De vågade knappt längre att tala sitt eget språk – rommani (en försvenskad variant av romani). Så sent som på 60-70-talen (som jag har fått det berättat av mig av infödda kollegor) så hade Öster i Jönköping dåligt rykte som ”tattardelen” av staden. De som växte upp i de ”finare” delarna på Väster och Söder fick knappt gå över kanalen som skiljer av stadens delar – och än idag finns det infödda Jönköpingsbor som (halvt på skämt dock) tycker att man är ”fel navlad” när man bor på Öster.

Intressant är även att de resandes språk så oehört tydligt lever kvar i jönköpingsdialekten. De flesta av de typiska jönköpingsord som lever kvar – främst bland den äldre befolkningen – har sitt ursprung i rommani. Även en del av dialektens typiska språkmelodi går (troligen) att hämta därifrån. Så trots att ”tattarna” var så avskydda och förtryckta i staden så lever mycket av deras språk kvar bland den ”vanliga” befolkningen.

9 reaktioner till “Tattarkravaller i Jönköping.”

 1. angående rommani, kan rekommendera boken ”rotvälska” av gösta bergman från 1931 som behandlar diverse egna språk i sverige, bland annat resandefolkets eget språk. mycket intressant!

 2. Låter intressant. En annan bok jag funderar på att ge mig på är ”Resandefolket – från tattare till traveller” som bl.a behandlar kravallerna i JKPG och språket.

 3. craps
  craps Six is a number perfect in itself, and not because God created the world in six days; rather the contrary is true. God created the world

 4. Kommer snart komma ut med nordens största romani bok, med morfologi,ordbidlningar,meningar, och ett mycket stort lexikon.
  mvh Lenny

  Ny:Romani Visor – Kéttenes Soraloá
  Pris:149kr 18 visor

  ”Visor som, Folk Av Den Äkta Stam, Händer I Bojer, Baro Develeske Dad, Fånges Klagan, med flera.”
  finns under butiken på http://www.resande.info.se

  kolla även in romani klädes motiv på http://www.polyshop.se/romani

  Min e-post/msn Lennyking@hotmail.com

 5. Lattjo dives ta kamma jekh shukkard

  baro bolleske, kurkoske-dives !!

  Välkommen till nordens största

  community för romanifolk. Med bla:

  Chat,Bilder,forum,musik,videos med

  mera!! Närmare 2000 medlemmar från

  hela norden!
  http://www.RomaniFolket.ning.com

  Informations Site för Romanifolket

  sen över 14år tillbaka
  Välkommna till

  http://www.Romanifolket.info.se

  Sen finns en Butik med kläder och

  Romani motiv på

  http://www.polyshop.se/romani välkommen.

  Kamma lattjot ta Butt butt butt bahi!

  ,sastipa! ,barvalopa !, TA BUTT NINNA

  LOVER FANN KAVA ROMANOA-PHRAL Lenny

  Lindell ( sverige )

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.