Uppdrag Vänstern.

Gårdagens Uppdrag Granskning om Vänsterpartiets nära – och nedtystade – samarbete med kommunistiska terrorregimer som Östtyskland, Sovjet, Rumänien och Nordkorea var stor TV-underhållning. Men riktigt intressant blir det inte förrän nästa vecka då Vänsterpartiets nuvarande ledning – med Lars Ohly – granskas. Det blir intressant att se vad de har grävt fram om Ohly – som har sagt att han aldrig har stött odemokratiska regimer. Redan igår fick man ett smakprov från Röd Press där Ohly gick till stenhårt angrepp mot försiktig DDR-kritik. Han kallade kritiken för bl.a ”oförsvarlig”, ”konspiratorisk” och ”borgerlig”. Härligt! (”Borgarlögner” är undertecknads favoritskällsord. Att Ohly nästan har använt sig av det gör mig varm i själen).

Nu tror jag dock inte programmen kommer att ha något större genomslag, då det är två år kvar till valet. Men man kan ju ha en förhoppning om att det är tankeväckande hos en del ungdomar som aningslöst kallar sig ”kommunister” och att Ung Vänsters sötebrödsdagar som ett expansivt ungdomsförbund är över. Fast de kan nog släta över det hela med det klassiska ”borgarlögner” så är allt frid och fröjd. Eller så blir det lite motattacker av typen ”moderaterna har också stött diktatorer. Kolla nu – de stödjer ju USAs krig i Irak” (en del ur vänstern likställer nämligen USA med diktatur…samtidigt som alla länder som kallar sig ”demokratiska folkrepubliker” givetvis är finfina demokratier).

I vilket fall som helst så tycker jag det är bra av SVT, Uppdrag Granskning och Janne Josefsson att de visar på Vänsterpartiets smutsiga förflutna samtidigt som de visar vilken ideologi och demkratisyn VISSA ur partiet fortfarande besitter. För mig är det fullständigt obegripligt att de inte valde att lägga ner alternativt splittra partiet efter kommunismens fall. Betongkommunisterna kunde fått behålla sitt VPK så hade förnyare och sansade människor som Johan Lönnroth kunnat starta ett nytt modernt reformistiskt vänsterparti.

PS! Man bör ha i åtanke att det är Janne Josefsson som har gjort reportaget, så tittarna bör ägna sig åt ett visst mått av kritiskt tänkande. Han är inte känd som nyansernas mästare…DS!

Läs mer om programmet:
Uppdrag Gransknings hemsida
Expressen
Gudmundson
Lidaker.se
Mothugg