Ett hål i mitt hjärta.

Idag har den förr så begåvade regissören och idag den tröttsamme provokatören Lukas Moodyssons nya film ”Ett hål i mitt hjärta” premiär. Efter att ha kolla igenom ett antal recensioner kan man ana en viss splittring i synen på den. Maaret KoskinenDN verkar vara imponerad, tror jag. Hennes recension är så full av kulturkoftefloskler att ögonen bildligt går i kors efter ett tag. Eller vad sägs om meningar som:

För här handlar det lika mycket om ögats och det synligas frenesi: kroppen som skådeplats, främmandegjord, förtingligad.[..]

Moodysson placerar sig medvetet i lång tradition, ett slags motkultur med det frånstötande och groteska i sikte. Han har själv nämnt Hieronymus Bosch, men man kunde lika gärna lägga till Bruegels fysionomier, Hogarths kopparstick från Londons slum och Louis-Ferdinand Célines utflykter i nattens ände. […]

Vilka är dessa människor? Moderna flagellanter i en okulärbesatt kultur? Martyrer på marknadsekonomins altare?

Jisses.

Jag kommer genast att tänka på Bengt O:s kommentar till mitt förra inlägg om Moodysson:

Var lugn för att gullighetskulturens alla representanter kommer att slå råbandsknop på sig själva för att kunna geniförklara även denna film.

Hmm…undrar varför?

Orvar Säfström i Filmkrönikan är inte riktigt lika imponerad:

Torsten Flink är den enda lilla glimrande ljuspunkten i en annars hopplöst usel film. Se ett avsnitt av Big Brother, hyr en våldsporrfilm och prata lite med den där maondepressive grannen i trappuppgången istället. det blir precis samma resultat, för Moodysson har inte på något sätt behandlat det han vill förmedla här

Vem ska vi som inte sett filmen egentligen tro på? Rent instinktiv så litar jag mer på Orvar eftersom jag förstår vad han säger. Men om jag inte ser filmen så kanske jag missar något viktigt om ”ögats och det synligas frenesi” eller om ”moderna flagellanter i en okulärbesatt kultur”. Jag skulle kunna tänka mig att se filmen för att överhuvudtaget få ett grepp om vad Mareet egentligen pratar om.

Om det nu hjälper vill säga.

——
Ordförklaringar
förtingliga
• betrakta som ting el. konkret(a) sak(er) e.d.; med avs. på människor, mänskliga relationer e.d.: många känner sig ~de och alienerade i industrisamhället

Bosch, Hieronymus
Nederländsk målare på 1400-talet

Bruegel, Pieter
Nederländsk målare på 1500-talet

Hogarth, William
Brittisk målare, grafiker och konstteoretiker på 1700-talet.

Céline ,Louis-Ferdinand
Fransk författare under första halvan av 1900-talet

Flagellant
• person som tror sig vinna syndaförlåtelse genom att gissla sig själv

Okulär
• som utförs med (enbart) ögonen [formellt]: okulärbesiktning
BET.NYANS: allmännare som avser ögonen

3 reaktioner till “Ett hål i mitt hjärta.”

  1. Ofta säger recensioner ingenting. Att använda ett finkulturellt språk som hon på DN gjorde är nog ett sätt att säga en massa utan att direkt ta ställning.

  2. jupp, exakt. jag kanske är okulturell men jag vill ju i en filmrecension bara veta om filmen är bra eller dålig…därför gillar jag TextTVs korta koncisa recensioner.

  3. Det gick väl inte sådär jättebra för filmen första helgen heller. Sexa på topplistan och inte ens bästa nya film. Det står inte hur många som såg den men Expressen nämner 9220 sålda biljetter. Det är mindre än hälften av vad Fucking Åmål sålde sin första helg och mycket mindre än Tillsamman (65490).

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.