Gratis är gott?

Jag har tidigare lovat att skriva om vad som är (eller snarare borde vara…) statens ansvar kontra individens ansvar – något som man sällan talar om i Sverige överhuvudtaget där de flesta har accepterat en närmast groteskt stor statsapparat som kontrollerar och styr stora delar av vårt liv och leverne.

Jag tänker börja med att ta upp de som vill ha allting ”gratis” (”gratis” här är ett felaktigt ord även om många använder sig av det. Ingenting är gratis, det bara handlar om att någon annan betalar).

Kollektivtrafik
Vi börjar med kollektivtrafiken. Ungsyndikalister i Stockholm har föreningen Planka.nu som uppmuntrar folk att planka på bussar och tåg, de har även en ”försäkring” kallad ”P-Kassan” som betalar böter om du åker fast. Deras mål är gratis kollektivtrafik för alla (märkligt att tro att svinn leder till minskade priser…). Samma mål har Ung Vänster i deras kampanj Nolltaxa.nu. Båda visar på en uträkning från vänsterpopulistiska tidskriften ETC om att de flesta minsann skulle tjäna på nolltaxa trots den ökade skatten det innebär. Planka.nu skriver ”Gratis kollektivtrafik är alltså ett sätt att ta från de allra rikaste och ge till alla andra.”

Socialistiska populistfloskler med andra ord.

Nåväl. Nu till min åsikt. Jag skiter faktiskt högaktningsfullt i de ekonomiska kalkylerna som innebär att jag som åker buss ofta skulle ”tjäna” på nolltaxa. Varför då? – undrar säkert en del. Helt enkelt för att här väger min ideologiska övertygelse tyngre än plånboksfrågor. Jag anser nämligen inte att det är statens uppgift att skjutsa folk hit och dit ”gratis” på skattebetalarnas bekostnad – som redan har ett genomsnittlig skattertyck på 63%. Det är ingen mänsklig rättighet att kunna ta sig vart man vill, när man vill, på någon annans bekostnad.

Resor är helt enkelt något som ska betalas av den som utnyttjar det. Varför ska min mormor som bor ute på landet utan några bussar i närheten och som aldrig åker buss få höjd skatt med nån tusenlapp om året för att jag ska åka ”gratis”? Varför ska mina polare inne i stan som aldrig eller väldigt sällan åker buss få en skattehöjning på flera tusen om året för att jag ska åka ”gratis”? Eller mina föräldrar? Och så vidare.

Det är helt enkelt inte statens uppgift.

Jag kan även påpeka att jag har pluggat i Stockholm och bott i en närförort strax söder om stan. Jag hade enbart studiemedel att leva på. Trots det köpte jag månadskort varje månad (det kostade nån hundring mindre då än idag, runt 500 kr, vilket ändå var billigt med tanke på att man kunde resa fritt inom hela länet när man ville) och kom aldrig på tanken att det skulle vara gratis. Som student levde jag ju redan tillräckligt på staten (=på andra) med studiemedel och fri utbildning.

Ok. Raskt vidare till nästa område.

Upphovsrätt
Piratbyrån heter en ”organisation” som har som mål att avskaffa upphovsrätt och copyrightlagar (märkligt nog har de – liksom planka.nu – viss anknytning till syndikalistungdomar. Deras ideologi verkar enbart gå ut på att leva på andras bekostnad…). De vill att all kultur och information skall vara ”fri”. För att underlätta för andra att utnyttja den ”fria” informationen ger de handfasta tips på hur man går tillväga för att ladda ner musik, film och programvaror.

Ren idioti.

Varför skulle ett filmbolag lägga ner miljoners miljoner på en film för att sedan sprida den gratis? Varför skulle ett skivbolag satsa studiotid, marknadsföring och resurser på en artist för att sedan sprida det gratis? Varför lägga ner flera år och massa pengar på att utveckla programvaror eller spel och sen bara ge bort det?

Givetvis skulle ingen vilja göra detta. Och skulle de mot all förmodan vilja det så finns det inget som hindrar dem.

Samma problematik om vi exempelvis går ner på en enskild artist/upphovsman. Upphovsrätten ger honom rätt att själv förvalta och tjäna pengar på sin musik. Ingen har rätt att sno hans låt till en reklamfilm, sälja den utan tillåtelse eller ge bort den. Har man gjort något – oavsett om det är en ren fysisk produkt eller en ”intellektuell” produkt så ska man givetvis själv skörda frukterna av det.

Vissa upphovsmän säljer dock sina ”produkters” rättigheter till skivbolag, förlag eller liknande. Dessa bolag är det värsta upphovsrättsmotståndarna vet (KAN ju bero på att de i väldigt stor utsträckning överhuvudtaget är emot privat näringsliv…). Men – *newsflash* – detta är fullständigt frivilligt. Det finns ingen som tvingar en artist att ge ut en skiva på ett stort elakt bolag, eller låta ett förlag ha hand om rättigheterna. Det är ett helt frivilligt val – ett avtal mellan två eller flera parter. Inget hemskt eller konspiratoriskt elakt i det.

Precis som du har fullständigt rätt att sälja din musik, film, bok, spel eller vad det nu är, så har du samma rätt att inte göra det. Du kan som idealist avsäga dig upphovsrätten och skänka bort allt gratis. Det kallas frivillighet och är en viktig beståndsdel i det liberaldemokratiska marknadsekonomiska samhället.

Detta vill Piratbyrån avskaffa. De vill ju ha allt gratis.

Vad händer då om upphovsrätten avskaffas? Jo, idealisterna kan ju fortsätta ge ut sitt material men de som vill kunna tjäna pengar på det och försörja sig på det får problem. Som jag redan har konstaterat vill ju ingen satsa massa resurser och tid på något som de inte kan få några intäkter för.

Då återstår bara staten.

Då får de helt enkelt förstatliga all typ av kulturverksamhet med statliga filmbolag, skivbolag och bokförlag som ser till att produktionen kommer att fortleva samtidigt som de får försörja de artister, filmare och författare som ligger bakom tankeverksamheten.

Kulturell planekonomi.

Återigen får min mormor fungera som exempel. Hon skulle troligen få en skattehöjning på ytterligare några tusen för att jag ska kunna få gratis film och musik. Tack mormor!

Som ni förstår tycker jag givetvis inte detta heller är statens uppgift – vilket det skulle tvingas bli om Piratbyrån får som de vill.

En fri marknad på kulturområdet förutsätter upphovsrättslagar. Samtidigt så är den fria marknaden – där folk betalar för den kultur de konsumerar – en förutsättning för mångfald. Den fria marknaden är nämligen inte bara öppen för stora hyperkommersiella jättar, den tillåter alla smaker att existera.

Det är inte mer än rätt att man jag betalar för den musik jag vill ha (mycket), samtidigt som min mormor betalar för den musik hon vill ha (lite) samtidigt som upphovsrättsinnehavaren och finansiärer får sin del.

Men Piratbyrån vill inte betala något. De vill ha allt ”gratis” – det vill säga någon annan ska betala för deras konsumtion.

15 reaktioner till “Gratis är gott?”

 1. Klokt, som vanligt.

  Kanske kunde kollektivtrafiken ta efter media lite? När jag kliver på bussen så får jag åka gratis. Under förutsättning att jag har på mig ett par gigantiska hörlurar som vräker ut reklam.

  Då betalar vi ju alla ännu mer på konsumtionsprodukter för att bekosta marknadsföringen. Men å andra sidan blir det väldigt billigt att åka buss.

 2. Haha…jadu, reklamfinansierad busstrafik vore kanske något. Stor Kinnarpslogga på hela sidan och reklamfilm i bussen.
  fast jag tror inte syndikalistern blir nöjda då 😉

 3. Tekniken har gått om copyright-lagarna, helt enkelt. Jag säger inte att det är rätt att kopiera musik för det, men musikindustrin behöver en rejäl förändring. iTunes kanske kan vara en sådan lösning.

 4. Jag håller med dig om dina åsikter Daniel (huvudsakligen) men argumentet att det handlar om att förstatliga kulturlivet är ganska fel. Det handlar om att förstatliga allt! Vänsterpolitik fungerar inte i kombination med verkligheten (marknadsekonomi), utan enbart när världskommunismen har skapats, genom revolution, kan ett dylik handlande fungera.

  Samtidigt leder det i och för sig till att ”staten” utser vilka som ska producera kultur för att lugna massorna och vilka som ska jobba i kolgruvorna, men det är ingen vänsterpopulist som vill nämna.
  (Upp till kamp…)

  I övrigt håller jag med föregående talare om att musikbranchen måste hänga med tekniskt.

 5. Jöns: jag håller med och samtidigt som jag är för copyright så är jag faktiskt inte helt emot kopiering. Jag vore ju en hycklare om jag påstod att jag inte har några hmm…olagliga kopior av något hemma 😉
  Om jag ”byter” mp3-or med någon kan omöjligen vara värre än byta blandband. I sånt läge gör man nog ofta artisterna en tjänst faktiskt.

  Och skivbolagen har mycket att lära, de stora har inte alls hängt med i utvecklingen.
  Bland de mindre går det nog bättre…warp har ju hela sin backcatalogue till salu digitalt.

  Där kan faktiskt ”piratbranschen” ha positiva effekter som ”konsumentorganisation” – att tvinga bolagen till bättre teknik och priser.

  Det jag vänder mig emot är Piratbyråns politiska agenda där all kultur ska vara ”fri”.

 6. Lake: jupp, du har rätt. Agendan för syndikalister, liksom andra socialister är ju att i slutändan avskaffa allt privat ägande. Anledningen till att jag tog upp kulturen nu var att det är den oundvikliga konekvensen av att avskaffa copyright. Dom kanske tror att alla artister kommer att bli fina idelaistiska lo-fientusiaster… men vill folk verkligen ha enbart sånt…

 7. Apropå mormor på landet, så borde hon väl då uppbära den reella kostanden för andra infratrukturella saker som el, vatten och – inte minst postubätning. Varför ska det kosta lika mycket att leverera ett kuvert till folk oms har vett att bo i tätort som dem som bor på glesbygd?

  157 kronor för ett vykort till mormor, säger jag.

 8. Haha…jadu, bra kommentar. Jag tror faktiskt el och vatten ÄR dyrare…inte så att hon betalar mer för att utnyttja det, men när det installerades var det dyrare. Sen kostar det ju inte mer att forsla elen och vattnet dit. Och sen är det ju inte ”gratis” med el och vatten…utan där betalar ju konsumenten de fakto för det de utnyttjar.

  När det gäller posten så tycker jag nog portot kan vara samma dit, MEN faktiskt så tycker jag att hon borde betala lite extra för den servicen som lantbrevbärare innebär, hon slipper åka till macken och hämta ut paket, hon kan betala räkningar osv. Istället för att dra in på den servicen – vilket är en risk – så kan ju de som bor på landet få betala en liten summa i självkostnad för att behålla den.

 9. Det var inte många rätt i en lång artikel. Att man kan avsäga sig upphovsrätten är till exempel bara struntprat.

 10. Jonas: I princip så kan du ju faktiskt göra det. Om jag gör en låt eller en bok som jag släpper helt fritt för alla att sprida eller ladda ner så släpper jag i praktiken alla upphovsrättsliga krav. Det är faktiskt upp till varje skapare själv att bestämma över sitt material, antingen säljer man rättigheterna, eller så bevakar man dem själv eller så skiter man helt enkelt i dem helt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.