Svängdörrar på fängelser?

Den senare tiden har – som alla vet – några uppmärksammade rymningar från fängelser i Sverige ägt rum. Diskussionenerna, debatterna och förslagen efteråt har varit hårda. Borgerliga politiker anklagar kriminalvården för att ha ”svängdörrar” på anstalterna samtidigt som de har krävt justitieministerns avgång. Regeringen i sin tur föreslår att ett nytt ”superfängelse” ska byggas i Sverige. Det har även talats – från vissa politiker – om att man kan komma att behöva beväpnade vakter.

Allt detta har gett intrycket att det verkligen ÄR svängdörrar och att antalet rymningar har ökat lavinartat. Men hur ser verkligheten ut egentligen? Jo, den här en helt annan. Antalet rymningar från slutna anstalter har MINSKAT betydligt de senaste tio åren. 1993 ägde 128 rymningar rum, 2003 var siffran nere i 39. En nedgång med ca 70% med andra ord.

Rymningar från slutna anstalter:
År Antal
1993 128
1994 112
1995 68
1996 44
1997 48
1998 36
1999 40
2000 41
2001 25
2002 44
2003 39

(Källa: Kriminalvårdsstyrelsen/SvD)

Jag kan inte tänka mig att det i år – trots de uppmärksammade fallen – har skett någon större ökning. Sålunda är politikernas – och andra debattörers – utspel inget annat än ren och skär populism. Sossarna lovar ”superfängelse” för att visa allmänheten att de vill lösa ”problemet”. Borgerligheten vill bara kasta skit på sossarna av typen ”se på sossarna – de har öppnat svängdörrar på svenska fängelser”. Att antalet rymningar från slutna anstalter nästan halverades mellan 1994 (borgerlig regering) och 1995 (socialdemokratisk regering) verkar ha gått dem fullständigt förbi.

Vad som däremot har ökat på senare år är antalet fritagningar (som trots allt är få) – men hur de skulle minskas med hjälp av en ny justitieminister har jag inte fått nåt bra svar på. Möjligen skulle ett ”superfängelse” hjälpa – trots att de flesta fritagningar sker i miljöer där internen befinner sig UTANFÖR fängelset – vid transporter, sjukhusbesök, bevakade permissioner etc.

Nåväl, det är måhända en knivig fråga hur man ska göra med fritagningar – men en sak är i alla fall säker: svenska fängelser har inga ”svängdörrar” och säkerheten har ökat väsentligt.

1 reaktion till “Svängdörrar på fängelser?”

  1. Tack för det här inlägget en sommar då politiker, kvällstidningar och t.om dagstidningar har skrikit i kör och falsett sina populistiska utspel.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.