Expressen betygsätter städer.

Expressens ledarskribenter Isobel Hadley-Kamptz och Peter Olsson har i sommar gett sig på uppdraget att betygssätta och ranka sju medelstora städer, regionala metropoler, som de är nyfikna på. Städerna som hamnar under luppen är Helsingborg, Jönköping, Umeå, Visby, Västerås, Växjö och Östersund.

Vi gottade ner oss i siffror och tabeller.
Vår teori är att de städer som har ett människovänligt klimat har en ljus framtid. Med människovänligt menas ett klimat som präglas av tolerans, teknologi och kreativitet.
Tolerans, teknologi och kreativitet kan mätas med statistik. Vi tog därför reda på om städerna har många invandrare, om det finns gott om konstnärer, om invånarna är uppfinningsrika, hur utbildningsnivån ser ut och ett antal andra socioekonomiska variabler.
Men man kan också mäta med intryck. Vi har därför varit på plats, prövat utelivet och snackat med allt från popsnören till politiker.

Utifrån statistik och egna intryck satte vi framtidsbetyg på varje stad vi besökt. Så småningom ska en vinnare koras i vår stadskamp.

Eftersom jag själv bor i Jönköping så ser jag med spänning fram emot resultatet – och håller tummarna att vi åtminstonde inte rankas sist. Å andra sidan tror jag inte vi kommer att göra det. Det känns som om Jönköping är en stad med framtidstro och utvecklingsoptimism – efter många år i kristen dimma. Högskolan expanderar och dess inflytande ökar stadigt. Vi är en småföretagarbygd och många små entreprenörer ser dagens ljus varje år. Min arbetsplats, Internationella Handelshögskolan är inte bara bland de ledande i världen när det gäller forskning inom entreprenörskap – vi genererar även massor med nya studentdrivna företag årligen (att IHH även har Sveriges största studentutbyte med andra länder påverkar även det samhället i positiv riktning).

Utelivet är helt klart på gång i Jönköping. Det ploppar upp nya – bra – vattenhål och restauranger varje år. Jönköpingsborna går på krogen som aldrig förr. Krogbranschen omsatte förra året 650 miljoner kronor – vilket gör oss till femma i Sverige – med enbart storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala före oss. Inte illa med tanke på att vi storleksmässigt hamnar på 10 plats.

Jönköping börjar även så smått bli en intressant kultur- och musikstad. Det bröjar dyka upp musikklubbar var och varannan vecka – inom alla smaker så som reggae, hiphop, house, techno, synt, indie osv. Allt drivs av lokala eldsjälar. Även på bandfronten ser vi en ljusning. Bra band bildas och bra band kommer hit och spelar. När det gäller elektronisk dansmusik/techno är Jönköping något av en europeisk metropol med massor av välkända artister, producenter och skivbolag.

Det byggs som aldrig förr i Jönköping. Efterfrågan på lägenheter centralt har rusat i höjden de senaste åren – så även bostadsrättspriserna. Detta har lätt till en enorm byggbom. På varenda ledig yta byggs det nya fräscha lägenheter. Min största förhoppning står till området kring Munksjön – som med sitt sjönära läge förhoppningsvis kommer att bli Jönköpings eget ”Hammarby Sjöstad”. Med attraktiva lägenheter, butiker och restauranger i citymiljö.

Folk börjar även att upptäcka stadens sommarkvalitet. Nu är inte längre sommarmånadena döda som Gustav Vasa, utan det börjar bli ett riktigt folkliv. Gatorna kantas numera av uteserveringar – med Hamnpiren i fokus. Och att ha en flera kilometer lång sandstrand mitt inne i stan (25 meter från min lägenhet…) gör det givetvis inte till en sämre plats att spendera sommaren på.

Som sagt var – jag känner av en framtidsoptimism i Jönköping. Det händer saker här. Staden växer och blir attraktivare på alla sätt. Jag hoppas att fler inser detta – Jönköpingsbor tillhör trots allt de gnälligaste man kan hitta i Sverige.

Därför blir det extra intressant att se vad Expressen kommer fram till i sitt stadstest. Jag vet inte när det är Jönköpings tur att ”granskas” – men först ut idag var Visby – vars närhet ”till Stockholm gör att Visby riskerar att förlora sin unika identitet. Förvandlas från kultiverad kulturstad till Slitzmetropol”.

Den som söker stadsliv, men i miniformat, blir inte besviken i Visby. Poplivet lever, kalvryggen är utsökt, utsikten över havet kan få vem som helst att bli konstnär.
Fast de statistiska realiteterna – utbildningsnivån, bristen på invandrare, näringslivsprofilen – talar mot Visby. Såvida inte staden accepterar ödet att fullt ut bli en del av Stockholm.

4 reaktioner till “Expressen betygsätter städer.”

 1. Jag tror att Jönköping kan placera sig bra. Sen kan man ju ifrågasätta Expressens undersökning. Jag håller dock med dig, jag tror att Jönköping är en framtidsstad. Jag var nere vid Piren igår kväll och med sommarvärmen som dröjde sig kvar trots den sena timmen kändes Piren som vilket Medelhavshamn som helst (nästan i alla fall). Som inflyttad student kan jag inte bedöma hur det var tidigare, men nu känns det som staden skjuder av liv.

 2. Expressens ”undersökning” är rätt tunn, det har jag förstått av de som hittills varit, men som lokalpatriot så hoppas man ändå 🙂

  Jag har bott här i 8 år nu och det har hänt ENORMT mycket bara på den tiden.

 3. Skriver under på samtliga punkter.. -allt utifrån min nationella ”omvärldsbevakning”, mitt ständiga behov av att ständigt subjektivt jämföra vår förträffliga stad med de jämlikar jag i mitt jobb besöker samt för att jag trivs som fisken i vättervattnet!..

  ./lovebombing/.
  ———————————–
  Efter 30 minuter (?!!) på den här sidan så får jag en akut känsla av att krama om Er 😉 😉
  ———————————–
  ./lovebombing/.

  Best Regards

  Ior
  VP
  vivé le jkpg-clic..

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.