Fantastisk dynga på TV-shop.

Satt precis och bläddrade mellan TV-kanaler och fastnade för lite TV-shopförsäljning på nån av TV4s olika kanaler. Produkten de gjorde reklam för var en extremt liten digitalkamera, från Thane, för endast 499 kronor. Eftersom jag har ett visst intresse för foto så fastnade jag. Första tanken var att den såg så liten och fånig ut så det kan inte vara något annat än rent skräp, typ en upplösning på 640 x 480 pixlar (0,3 megapixel) eller något annat värdelöst.

Nyfiken som jag är gick jag givetvis in på hemsidan som annonserades, tvins.com. Och visst var kameran skräp. Dock ohyggligt mycket mer skräp än jag någonsin hade väntat mig. I den s.k ”låga” upplösningen (med vilken man kan ta 80 bilder) var upplösningen fantastiska 176 x 144 pixlar (nånstans runt 0, 025 megapixel) och med den s.k. ”höga” (sic!) upplösningen (med vilket 20 bilder är möjligt) låg upplösningen på 352 x 288 pixlar (0,1 megapixel). Helt i klass med riktigt dåliga mobilkameror.
Om ni har dålig koll på upplösning så kan jag säga att en bild med den storleken blir 3 x 2 cm stor i hyfsad utskriftskvalitet.

Det är nog den värsta dyngan jag någonsin har zappat förbi på TV-shop – eller liknande – någon gång. Det hade väl varit ok om de hade sagt att det var en leksak för de minsta eller nåt. Men de bästa är att de säljer den med argument som är precis tvärtom – ”OBS! Detta är INTE en leksak”, ”Det är som att ha gratis film resten av livet” (om man föredrar frimärken i fotoalbumet…). På hemsidan kan man läsa ”[…] eller få bilderna framkallade på traditionellt sätt hos en fotohandlare”. Jag skulle vilja se den fotohandlare som med god min skulle ta emot bilder som är 0,1 megapixel utan att påpeka för kunden att det är fullkomligt värdelöst. En digitalkamera bör ha omkring 2 megapixels upplösning för att bli hyfsad i framkallning (10 x 15 cm).

Så vad ni än gör – gå inte på de fina orden i reklamfilmen (där de av någon anledning inte nämner ett ord om upplösning. Undrar varför?) för det här är ren dynga som knappt ens fungerar som kurios pryl eller leksak. Dock var presentationen underhållande på ett ofrivilligt vis. Extra underhållande är när de säger nåt i stil med ”Det här är originalet – köp ingen kopia” samtidigt som de visar bilder på RIKTIGA digitalkameror – varav en är tydligt märkt med 4 megapixel. Stor komik.

Vill ni ha en liten, smidig och billig digitalkamera för att testa på digital foto så köp absolut INTE Thanes skitkamera – eller för den delen andra minikameror i den prisklassen (det finns många med upplösning kring 0,3 megapixel på marknaden märkligt nog. Ungefär som att sälja bilar med gräsklipparmotorer). Det kommer inte att vara värt det hur billiga de än verkar. Speciellt med tanke på att du för ungefär det dubbla priset, runt tusenlappen, får en helt ok digital pocketkamera med hyfsad upplösning kring 2 megapixel. En kamera som lämpar sig mycket väl för både skärmpresentationer och framkallning hos fotohandlare.

1 reaktion till “Fantastisk dynga på TV-shop.”

  1. Jag såg den reklamen i våras och gick in och tittade på sajten. Det var precis som jag misstänkte: lite för bra för att vara sant.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.