Popvänstern igen – sista inlägget?

Nu ska jag sluta skriva om popvänstern. Jag lovar. Så fantastisk är givetvis inte boken, men däremot är ämnet fascinerande och något jag ofta har diskuterat även innan Zsigas bok kom ut.

Mitt sista inlägg för denna gången i den här frågan berör en punkt jag tar upp i recensionen. Nämligen den om det hat- och våldsbudskap som en hel del ur popvänstern gärna slänger ur sig. Många av bokens kritiker verkar tycka det är löjligt att Zsiga tar upp detta som ett problem. Arves uttalande om att döda moderater var ju ett ”fylleskämt”, Alkbergs uttalande om att Alf Svensson är ”reklam för abort” är ”svart humor”, när Fattaru rappar om att stoppa handgranater i Göran Perssons väska så menar de det inte – det är bara lite lagom rebelliskt. Och så vidare. Varenda idiotpåhopp med våldsinslag från folk och grupper ur popvänstern genererar en axelryckning från kulturskribenter och ett ”Zsiga är ju dum. De menade inte allvar ju”. Kanske menar de inte bokstavligen att de vill skjuta moderater (Arve var ju full ju. Men har ni hört talesättet ”i vinet finns sanningen”?) eller spränga Göran Persson i luften. Varken jag – eller Zsiga – TROR att det finns en massa terrorister in spe bland artister men det gör ju inte uttalandena mindre allvarliga. Oavsett om de menar det eller ej.

Och kulturetablissemangets axelryckningar åt det hela gör mig förbannad.

Uttalandena rimmar vansinnigt illa med den människosyn som vänstern påstår sig ha – alla människors lika värde (förutom de som är höger då, eller?). Och även om det inte är helt seriöst menat så kan det faktiskt skapa otrevligheter och hat från de som lyssnar. De som lyssnar och inte fattar ”humorn” eller ironin.

Sen kan ni ju sätta er in i situationen vilket liv det skulle bli på kulturetablissemanget om man byter ut de påhoppade grupperna eller personerna mot andra, mer ”politiskt korrekta”. Är det mer okej att önska livet ur exempelvis moderater än socialister? Eller varför inte invandrare? Är det mer okej att vilja skjuta alla kapitalister än arbetare? Är det mer okej att vilja spetsa brats på pålar än veganer? Är det mer okej att vilja våldta prinsessan Madelene än Annika i kiosken? Även om det inte är på allvar – utan fyllesnack, svart humor eller ironi?

Givetvis är svaret nej. Men ni kan ju ana upprördheten som – med rätta – skulle infalla sig om någon – på allvar eller ej – skulle uttala sig så som jag visar i alternativ två. Men om man uttalar sig enligt alternativ ett möts man med en axelryckning – och den som kritiserar det har ”inte fattat nåt”.

I yttrandefrihetens namn (som är en produkt av det liberala samhället så många ur popvänstern hatar…jaja jag ska sluta tjata) så får de givetvis säga exakt vilka stolligheter som helst men de ska också vara beredda på att ta kritiken och inte bara vifta bort det med den berömda axelryckningen eller ett ”jag var full”.

8 reaktioner till “Popvänstern igen – sista inlägget?”

 1. Hej

  Tänkte bara skriva att jag är tacksam för att du i slutet av inlägget påpekar, att vi just har yttrandefrihet. Vidare vill jag säga att det ger mig en känsla av tillfredsställelse när högerorienterade människor blir upprörda av simpla provokationer.

 2. Det är väl just därför ”vänsterorienterade människor” håller på med simpla provokationer. Jag blir mest upprörd över att de är så simpla… Det är ju SJÄLVKLART att det provocerar att säga att man önskar livet ur någon. Och jag har gärna ett samhälle där folk faktiskt blir provocerade av dylika uttalanden än att folk bara skiter i det.
  Men jag är väl en moralpanikistisk högertok som inte tycker det är helt ok att säga att man vill spränga nån i luften…

 3. Jag lever hellre i ett ”högersamhälle” där människor blir upprörda varje gång någon önskar livet ur någon. Vad är det för ”töntigt” eller ”löjligt” med att bli upprörd över det? I ett sådant samhälle vill jag inte leva.

 4. Daniel! Är det mer OK att önska livet ur moderater än invandrare? Menar du i så fall att vitmaktmusik är OK? Ärligt talat. Tror du att man är helt fri från ansvar bara för att man utger sig för att vara vänster? Nej, yttrandefriheten måste vårdas med reaktioner mot dem som missbrukar den. Precis som med allemansrätten eller demokratin. Eller hur?

 5. Jag har ju faktiskt inte påstått att det är OK att önska livet ur någon, tvärtom – jag tycker det är lika illa att önska livet ur moderater som invandrare. Det är ju precis det min text handlar om – att man INTE är fri från ansvar för att man har vissa politiskt ”korrekta” åsikter.

  Däremot så tycker jag att man i yttrandefrihetens namn ska få säga stolligheter – så länge man inte gör allvar i praktiken av det man säger. Fast det är en vansinnigt svår fråga egentligen – jag tycker nog att det är bra att ha en ”hetslagstiftning”…

 6. Det är riktigt Daniel. Har läst din text igen, och jag fattade den fel. Hade för mycket sol i huvudet.

  Sorry!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.