Junilistan – en elitisk herrklubb.

Så här dagen efter EU-valet så börjar man fundera på om inte SVT borde ha släppt in Junilistan i valdebatten – men även funderingar om det hade gett ett annorlunda resultat.

Jag tror att det hade blivit det, om Junilistan hade nått ut med sin ”politik”. Eftersom de nu bojkottades av SVT (vilket var märkligt då opinionssiffrorna tydde på minst ett mandat) framstod de som outsiders – ett parti för den lilla människan mot det stora etablissemanget. Men är det verkligen så? Absolut inte.

Junilistan är mer eller mindre en elitistisk herrklubb (även om det är kvinnor med också). Deras toppnamn består främst av högutbildade (Sveriges tätaste andel doktorer i nationalekonomi måntro) och politiskt aktiva storstadsbor. Deras finansiärer består bl.a av några stenrika finansmän från Stockholm. Sålunda ganska långt från deras väljare – för det är nämligen så att om man kollar de kommuner där Junilistan gick bäst så är det på landsbygden, främst i gamla bruksorter med hög arbetslöshet.

Allra bäst gick de i Bengstfors kommun i Dalsland, ett traditionellt starkt Sosse-fäste, där de tog hem 26,2% av rösterna.

De som röstade på Junilistan borde kanske fått reda på vad de står för egentligen, att de inte alls är ett parti för folket. Till exempel borde de fått läsa den intervjun som gjordes med andranamnet nationalekonomen Lars Wohlin i Jönköpings-Posten den 4:e juni. Där sade han bland annat:

Vi har medvetet valt bort yngre människor. Vi vill ha folk med stor internationell vana och stor erfarenhet. […]
Vi tror inte på att ha vanliga människor med. Du kan kalla oss elitiska om du vill. […]
Det där är den socialdemokratiska politiken. Jag gillar inte den. Då blir de som styr lika dumma som allmänheten.

Jag undrar vad den arbetslösa Socialdemokraten i Bengstfors, som röstade på Junilistan, tycker när han vaknar upp och inser att han har varit med och rösta in en elitistisk herrklubb i EU-parlamentet. Det var nog inte vad han ville när han i missnöje lade sin lapp i kuvertet.


Länkar:
Junilistans finansiärer: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,491720,00.html
Valmyndighetens topplista: http://www.val.se/val/ep2004/resultat/valnatt/top_list.html

8 reaktioner till “Junilistan – en elitisk herrklubb.”

 1. Synd att detta inte kom foere valet! Vi faar foersoeka foelja de nya parlamentarikernas arbete och redovisa paa vaara bloggar: haer tror jag vi kan goera en insats. Sjaelvfallet boer vi titta paa alla partier.

  Jag har jobbat ned Lars Wohlin och hans uttalande aer verkligen ”in character.” Hans nationalekonomiska teorier inskraenker sig till att skillnaden mellan den laanga och den korta raentan inte faar bli foer stor. Eller om det var foer liten, jag minns inte riktigt.

 2. Mm…det låter som en bra idé om (fler) bloggare börjar redovisa europapolitiken…bloggandet har ju all kapacitet att bli viktiga opinionsbildare även i Sverige så småningom. Vore kul om nån MEP kunde börja blogga 🙂

  Jag hade ju läst Wohlinartikeln innan valet men tänkte inte på att skriva om den. jag trodde ALDRIG att JL skulle få sånt genomslag i valet – men opinionsinstituten sket verkligen sig själva i handen den här gången.

  Sen tror jag inte att en artikel här hade kunnat påverka valet 😉

 3. Jag kan intyga att Lars Wohlin verkligen sade detta.
  /sara frostberg, som skrev artikeln.

 4. Det låter helt sjukt, men det är säkert sant. Populism har väl alltid handlat om att låtsas att man är för folket, när verkligheten varit en annan?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.