Vad vill egentligen Junilistan?

Efter Junilistans minst sagt succéartad val, med nästan 15%, så vill jag ha svar på: Vad vill de? Vad kommer de att åstadkomma i EU-parlamentet?

Eftersom SVT stängde ute dem från valdebatten i torsdags så har inte väljarna fått reda på vad de överhuvudtaget vill. Listan är s.k. tvärpolitisk och innehåller allt i från Socialdemokrater till konservativa borgerliga. Vad kan de enas om för politik egentligen? Är väljarna medvetna om denna blandning eller röstade de enbart av ”protest”? Det kommer att bli väldigt intressant att följa deras framfart i parlamentet. Det enda jag har fattat det som är att Junilistan är FÖR EU egentligen men kritiska till fördjupat samarbete. Men jag vet ingenting vad de tycker i andra politiska frågor.

Protest- och missnöjespartier som Junilistan har nästan ALLTID det dilemmat – de drar folk från olika politiska läger som enas kring en eller ett par sakfrågor men kan aldrig enas kring övriga frågor. Vi får se om Junilistan går samma öde till mötes eller om sossar och moderater faktiskt kan enas.

Sen får vi se hur väl Junilistan går i fas med sina väljare. Enligt SVTs vallokalsundersökning vill de flesta av listans väljare – LÄMNA EU – trots att partiet egentligen är för medlemskap. Men tydligen har väljarna tolkat deras EU-kritik som att de vill lämna unionen.

Allt verkar redan förvirrat med andra ord.

Till sist kan jag med viss glädje konstatera att den liberala gruppen verkar vara den som har ökat mest i EU-parlamentet (+5,7%) och att kristdemokraten Lennart Sacrédeus troligen inte blir återvald (jag litar aldrig på människor som heter Heliga Gud i efternamn eller som en av sin viktigaste punkt är att ”erkänna Europas kristna arv” i konstitutionen).

1 reaktion till “Vad vill egentligen Junilistan?”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.