Sossar röstar borgerligt.

En undersökning gjord av London School of Economics på uppdrag av SVTs rapport visar att i Europaparlamentet röstar socialdemokraterna i större utsträckning med de borgerliga – än med vänsterpartiet.

I 71 % av fallen röstade s-ledamöterna som folkpartiet, 68 % som centerpartiet och 62 % som moderaterna. I 56 % av fallen har socialdemokraterna röstat likadanat som vänsterpartiet.

Jag vill inte dra några djupare slutsatser av detta eftersom jag inte vet exakt vad de har röstat om – eller varför de har röstat som de har gjort. Men det är onekligen intressanta siffror. Mitt gamla argument om att bryta blockpolitiken – eftersom dagens socialdemokrater har mer gemensamt med mitten än med vänstern – blir ju dock inte mindre aktuellt.

Lite småkomiskt i det hela är att det på SSUs hemsida står:
”Just nu styr högern i Europaparlamentet. Det märks på vilka beslut som fattas. Högern har fört Europa i helt fel riktning.”.

Så vill man ha en kursändring i EU så är nog inte SSUs moderparti det bästa valet. Men låtsasradikalerna i SSU kan ju få fortsätta sin charad och låtsas vara vänster fast vi alla vet att det enda som hägrar i horisonten för småsossarna är möjligheten till landshövdinge- eller ambassadörposter. Eller andra välbetalda jobb där partibok är en förutsättning.

2 reaktioner till “Sossar röstar borgerligt.”

 1. Ett par frågor:

  1 Har LSE verkligen gjort en studie på uppdrag av SVT? Kan du länka till den eller åtminstone till något referat av densamma?

  2 Vad betyder det exempelvis att ”I 71 % av fallen röstade s-ledamöterna som folkpartiet” osv. I EU-parlamentet finns inget ”folkparti”, ”centerparti” osv. Betyder det att svenska s resp fp ledamöter har röstat på samma sätt i en viss andel omröstningar (71 %)? I så fall vilken fraktion i EU-parlamentet var det som rösterna tillföll, den ”socialistiska” eller den ”liberala” eller någon annan? Eller var det helt fri omröstning? Hur röstade andra socialdemokratiska resp. liberala partier i dessa fall?

  Utan dessa och andra preciseringar säger de av dig anförda talen absolut ingenting. Min personliga uppfatning är i och för sig att det ju vore utomordentligt om svenska-ledamöter inte röstade med kommunisterna. Det är ju sorgligt nog att man samarbetar på hemmaplan.

  Ditt sista stycke är ju en populistisk eftersläng som inte hör hemma i seriös debatt. Om du ursäktar.

 2. Hej Bengt. Tack för dina synpunkter. Enligt SVT så är undersökningen gjord av LSE åt Rapport.
  Och en länk skulle givetvis vara med – slarv av mig:
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=1804&a=211719

  Tyvärr så redovisar den bara samma siffror som mig – och det är därför jag lägger in brasklappen: ”Jag vill inte dra några djupare slutsatser av detta eftersom jag inte vet exakt vad de har röstat om – eller varför de har röstat som de har gjort.”.

  Jag funderar på att maila SVT och fråga om man kan få se hela undersökningen – för dina frågor är givetvis relevanta. Tyvärr hittar jag inte TV-inslaget som var lite mer djupgående än texten – det var där jag hörde det först. Det gällde f.ö bara de svenska partierna – de svenska ledamöterna – hur de hade röstat.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.