Daniel rankar sina mjukvarusynt-favoriter.

Jag skapar en hel del musik på min fritid. Enbart på hobbybasis och mest för min egen skull. Eftersom musiken jag gör är av det elektroniska formatet – främst minimalistisk elektronica – så är datorn mitt huvudsakliga (eh…enda) arbetsredskap. De senaste åren har nämligen marknaden för mjukvarusyntar (dvs små program som emulerar syntar – och andra instruments – egenskaper i datorn) exploderat. Likadan ser utveckling ut för effekter och studioprogram. Det är alltså inga som helst problem att idag har en komplett hemmastudio i en liten bärbar dator. Perfekt för mig som hobbyproducent.

Skulle jag ha en liknande studio In Real Life, så att säga, så skulle den ta enorm plats och kosta oändligt mycket mer.

Jag har under årens lopp testat en massa olika mjukvarusyntar och i nördighetens namn tänker jag här ranka de 5 som jag tycker är bäst. Men eftersom jag är en teknisk idiot så tänker jag inte gå in på en massa teknik (som jag ändå inte begriper) och listan är högst subjektiv. Jag kanske inte har valt de mest tekniskt fulländade eller de med ”bäst” ljud eller de proffesionellaste. Jag har valt de jag tycker låter bäst för min musik – och som är roligast att jobba med – samtidigt som jag har vägt in priset för att köpa dem.

1. Mini Moog V från Arturia
Mini Moog V bygger på (som namnet antyder…) den klassiska Mini Moogen – världens kanske mest legendariska synt. Mjukvaruvarianten ser ut som den riktiga – och ljudet är klockrent. Egentligen den enda mjukvarusynth man behöver – om det inte vore för att den kräver enormt mycket av datorn. Att den är officiellt sanktionerad av Robert Moog själv – och sålunda får säljas under namnet Moog – gör det givetvis inte sämre. Och detta till ett pris under 2000 kronor.

”The minimoog V’s sound quality captures the magic of the original classic Minimoog. The graphic interface looks classy and responds smoothly, making it fun and easy to use. We at Moog Music are happy to lend our name to this fine product.” – Robert A. Moog.

2. Synth1 av Ichiro Toda
Det här är kanske den mjukvarusynten jag har jobbat mest med. Den är lätt att använda, bra ljud (speciellt basarna) och har bra arpeggion. Den är dessutom relativt resurssnål i fråga om datorkapacitet. Synth1 är däremot inte speciellt snygg – men det är kanske inte det viktigaste…

Det sägs att den är modulerad efter den svenska synten Nord Lead 2 – och det är inte jag tillräckligt kunnig att avgöra. Men de som kan mer om syntar än jag säger att det är något överdrivet. Men jag är i vilket fall som helst mycket nöjd med den.

Men det bästa med den är att den är gratis – Synth1 är en freewaresynt. Med tanke på det är den väldigt duglig och förtjänar plats nummer två på min lista.

3. Pro-53 av Native Instruments
Pro-53 är ytterligare en modulering av en klassisk synt – nämligen Prophet 5. Den har mycket bra ljud och är ursnygg – ser -precis som Mini Moog V – ut som originalet. Den har schyssta basljud – men det jag främst använder är de snygga pad och stråkljuden.

Om du mot all förmodan äger en riktig Prophet 5:a så har den t.o.m finessen att du kan läsa in ljudbibliotek från den verkliga synten.

Ok – den är både snyggare och har något bättre ljud än tvåan på listan, Synth1 – så varför hamnar den på tredje plats? Jo, som jag sa är listan högst subjektiv. Synth1 kräver mindre av din dator och är gratis. Pro-53 kostar däremot runt 1600 kr. Om du har en bra dator så tycker jag det är bättre att du då lägger 400 kr mer och köper en Mini Moog V och laddar hem Synth1 som komplement.

4. QuadraSID av reFX
QuadraSID emulerar det klassiska SID-chipet – som stod för ljudet i den gamla hemdatorn Commodore 64. Alla som har haft en C64 vet vad jag pratar om. Vi snackar klassisk datorljud. En perfekt leksak för dig som vill göra TV-spelselectro – musik som låter som hämtat från ett gammalt 80-talsspel. Jag tycker ljudet är underbart. När jag leker med QuadraSID så känner jag mig förflyttad till mina tidiga tonårs pojkrum. Att den kostar under 500 spänn är givetvis också ett plus i kanten.

5. Exciton av Groovecube
Detta är något av en uppstickare på mjukvarumarknaden. Ett riktigt bra ljud kombinerat med ett lågt pris kommer nog att göra att den här säljer bra. Det jag använder den till – och tycker den är bäst på – är långa svepande pads och effekter. Något jag gärna använder mig av när jag gör lugnare electronica. Priset för detta är otroligt lågt – under 600 kronor – vilket gör den till en klart prisvärd synt – och förhoppningsvis en storsäljare.

Tyvärr har jag inte hunnit jobba tillräckligt med den – men chansen finns att den kommer att plocka några placeringar ju mer jag använder den.

Slutord
Många mer professionella musiker tycker fortfarande det är roligare och bättre att jobba med ”the real thing” – även om en hel del främst inom electronicamusiken går över till mjukvarusyntar. Jag tänker inte argumentera om detta. Det hörs fortfarande skillnad mellan den riktiga varan och den emulerade och en riktigt analogsynt är snygg och väldigt kul att pilla med. Men för mig som hobbyproducent har mjukvarumarknaden öppnat oändliga möjligheter – för en summa runt 20 000 – 25 000 kronor (ungefär samma pris som en bra ”riktig” synt) kan du få en finfin hobbystudio i sovrummet. Komplett med dator, studioprogram, effekter och 4-5 olika syntar. Det är helt klart en positiv utveckling som jag tror alla, även de mest inbitna hårdvarufantasterna, tycker är bra. Det finns ju inget som hindrar de som gillar trä, rattar och metall att fortsätta jobba med det – men utvecklingen gör det smidigare och billigare för oss andra.

För er som tillhör de riktiga hårdvarufantasterna så har Zombie rankat sina favoritprylar här.

16 reaktioner till “Daniel rankar sina mjukvarusynt-favoriter.”

 1. Jag har även ”Slayer 2” som emulerar ljudet av distade metallgitarrer så du kan få röck om du vill 😛

 2. Tack för din sida… skall byta ut mina syntar (där hjärtat är en ljudmässigt ”anskrämlig” Korg Triton) mot en mjukvaru studio framöver så jag är tacksam för varje Tips jag kan finna /Peter

 3. Själv kan jag tänka mig att investera i det nya Korg Legacy paketet med mjukvaruversioner av flera klassiska Korg syntar – MS20, Poly-6 och Wavestation. Kostar runt 5000 :- dock – men i paketet ingår en USB-controller som ser ut som en exakt kopia (fast ngt mindre) av maskinvarianten av MS20. Så jäkla cool!
  Och jäkligt smart av mjukvarutillverkarna för att få folk att köpa produkterna istället för piratversioner.

 4. Någon som rusar till försvar för Korg som synttillverkare… (ett inte illa menat skämt)Kan inte säga att jag vet något om Korgs analoga syntar, men jag har haft två stycken Korg syntar en mycket enkel digitalanalog historia (Korg Poly 800) och en Korg Triton. Båda har ett synerligen ”tunt” och ”vasst” ljud; tillfällighet? /Peter

 5. Jag har dålig koll på Korg. Men MS20 är en riktig klassiker i analogsammanhang…och poly6 ska också vara bra. De jag känner som har använt Korg Legacy-paketet gillar det starkt.

 6. Jag tänkte bara fråga om problemet ”latency”; alltså fördjöjning, när man använder mjukvarusyntar. Är det ett problem? Läste nämligen om mjukvaru synten Vaz Modular; bejublad men med Latency, inte kan man spela med förddröjning (!) Har du haft det problemet i något sammanhang. Mycket tacksam för svar /Peter

 7. Oj, det var en alldeles för svår fråga för mig som glad amatör att svara på. Jag kör enbart sequencerprogram och där har jag aldrig haft några problem med de jag jobbar med – dvs jag spelar aldrig ”live”. Så jag vågar inte svara på frågan…

 8. Tackar för ditt svar, jag tror nog att ditt svar var tillräckligt uttömmande. Det är alltså inget större problem, även om du spelar i realtid; alltså du spelar på ett midi keyboard, så upplever du inte att tonerna kommer långt efter att du har tryckt på respektive tangent. Ber om ursäkt om jag kommer med krångliga frågor… men det var nämligen rätt praktiskt att fråga dig istället för en massa försäljare /Peter

 9. Intressant – tack för tipsen!

  Själv kör jag, amatör som jag är, med Reason 2.5 och tycker det är en kul grej.

 10. mmm…reason är iofs kanon. Men tyvärr kan man ju inte använda andra VST-instrument eller effekter i det. Iofs så är de medföljande syntarna och effekterna jäkligt bra…men men…

 11. Har en viss tendens surfa och leta tester på datorer och mjukvarusyntar istället för att ägan mig åt det jag borde… den här synten ”Exciton” …har försökt läsa lite om den men hittar inga tester… FM syntes.. innebär det att man kan få den att låta som en DX7 om man vill… alltså klockljud, elpianon (avskyr o å andra sidan elpianon)”svungiga basar” och låtsas körer. Tacksam för svar /Peter

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.