Fredagsfyra.

Nu tänker jag skärpa mig. Från och med den här veckan ska jag komma ihåg att vara med på Veckans Fredagsfyra.

Då börjar vi då:
1. Behövs civil olydnad/ utomparlamentariska aktioner som ett komplement till demokratin?

Ja. I undantagsfall. Jag tycker t.ex inte det är ok att i ungomdlig ”radikal” anda kross skyltfönster på första maj och kalla det ”civil olydnad”. Ungmoderater som säljer sprit till minderåriga är väl inte så lysande heller.
Tyvärr finns det alltför många idioter i samhället som försöker legitmera mängder av brottsligt handlande under den utomparlamentariska fanan.
De som utövar civil olydnad i diktaturer, t.ex de som driver privat bibliotek på kuba, eller de som smugglar in/ut förbjudna texter från totalitära stater förtjänar min respekt och mitt hundraprocentiga stöd.

2. Vet du några exempel på ”bra” aktioner?
Gömma flyktingar. Ordna ”olagliga” -fredliga demonstrationer – demonstrationer. Ordna illegala technofester. Vägra göra värnplikten. Det finns väl fler exempel. men jag kan inte komma på nåt just nu. Det beror på tillfället.

3. Vid vilket (om något) tillfälle skulle du själv kunna tänkas delta i en dylik aktion?
Tja, jag skulle kunna tänka mig de som jag nämner på fråga 2.

4. Har du själv varit civilt olydig?
Nja. gå medvetet mot röd gubbe – räknas det? Sen har jag varit på en del illegala fester och klubbar.

veckans navelludd:
– Vad spenderade du pengar på senast?
En 75-års present till min Mormor.

2 reaktioner till “Fredagsfyra.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.