Sossar på rätt väg.

I helgen hade Socialdemokraterna en ganska ljummen tillställning kallad ”Kongress: Till växt för Väl färd”*. Det första positiva är att de äntligen ser sambandet mellan tillväxt och välfärd – något som vänstern alltid har blundat för. Men nu finns det tydligen en del inom ”arbetarrörelsen” som faktiskt ser verkligheten. Men det känns fortfarande lite konstigt att höra sossar prata om tillväxt och vikten av små- och medelstora företag – även om det är länge sedan socialdemokraterna lämnade den marxistiska retoriken. Nu togs väl inte några direkt avgörande beslut (dock tyvärr en del motsatta) – men det är på rätt väg att de överhuvudtaget nämner ord som tidigare enbart kom ifrån borgerliga politiker. De lär sig. Göran Persson öppnade även upp för möjligheten att söka nya majoriteter i riksdagen för dessa frågor. Kanske är de på väg att inse att man inte kan föra en trovärdig, modern, politik samtidigt som man stödjer sig på Sveriges två mest bakåtsträvande partier i form av socialistvänstern och miljövänstern. Det är kanske dags att söka sig mot den ”borgerliga vänstern” istället?

Jag har sagt det förut – och jag står fast vid det – ett regeringssamarbete över de föråldrade blockgränserna med socialdemokrater, folkpartister och centerpartister skulle fungera bra. Bättre än dagens samarbete. Och troligen bättre än en ”borgerlig” regering.

Det jag reagerade mest positivt på från sosse-kongressen var att de röstade igenom möjligheten för högskolor att ta betalt – i form av terminsavgifter – från utländska studenter. För mig som jobbar på en högskola med utpräglad internationell profil är detta givetvis positivt. Som det fungerar idag så har utländska studenter möjligheten att som ”free-movers” (dvs utan att åka via ett utbytesprogram) komma till Sverige och läsa på högskolor och universitet kostnadsfritt. Deras utbildningsplatser betalas av svenska skattebetalare och de ingår i det normala antalet platser. Det vill säga om Högskola X antar 10 utländska studenter (”free-movers” från länder utanför EU) på Programmet Y så tas dessa platser från det totala antalet platser på programmet och betalas av staten. Eller så får högskolorna utbilda dessa på s.k ”överproduktion” – vilket innebär att de inte får betalt för de platserna alls.

Om högskolorna i stället får ta betalt av dessa studenter så öppnar det upp nya möjligheter. ”Free-movers” tar inte platser från inhemska studenter, de belastar inte högskolornas ekonomi – tvärtom så öppnar de upp för mer ekonomisk frihet. Program Y kan alltså ha 10 extra platser – förutom de de får pengar av från staten – som är öppna för utländska betalande studenter och ger Högskola X lite extra pengar – och större internationell prägel. Sen finns det även kvalitetsfördelar med betalning. Idag konkurrerar Sverige i princip enbart med att utbildning är gratis. Ska studenter själva betala krävs det att utbildningen är i toppklass – för ska Jönköping kunna konkurrera med exempelvis Australien så måste vi erbjuda oehört mycket bättre utbildningar. Jag kan även tänka mig andra incitament – som t.ex möjligheten att de studenter som väljer att stanna kvar i Sverige för att jobba efter utbildningen kan få tillbaka hela – eller delar – av skolavgiften. Allt för att göra Sverige till ett attraktivt land att utbilda sig i – och arbeta i.

Socialdemokratiska Studentförbundet ogillar starkt att kongressen röstade för en öppnig för studieavgifter. De anser bl.a att man ska satsa på utbytesprogram i stället och de ser även en rädsla för att ”moderaterna fått hjälp med att skapa ett system som tar ut avgifter även för svenska studenter.”.

Jag ser detta som helt obefogad kritik. För det första så tar inte studieavgifter ut möjligheten för utbytesprogram. Titta bara på exempelvis USA eller Australien som har studieavgifter OCH stora utbytesprogram. Utbytesprogram innebär förenklat att skola X i Sverige skickar en student till Skola Z i USA samtidigt som de tar emot en därifrån. Du är fortfarande inskriven på den skolan du skickas ifrån – och betalar sålunda inga skolavgifter till den skolan du åker till. Om du är i USA på utbytesprogram från en svensk skola så betalar du alltså ingen avgift i USA – medan de från USA som är i Sverige betalar till sin skola i USA.

Utbytesprogram är den största – och viktigaste delen – av den globala rörligheten bland studenter – och det finns det ingen som vill ta bort. Även om vi i Sverige fick ta betalt av utländska ”free-movers” så skulle ändå utbytet vara den största biten. Min arbetsplats tar emot ca. 400 – 450 utbytesstudenter och ca 10-20 ”free-movers” varje år. Studeieavgifter skulle inte minska utbytet – men troligen öka antalet ”free-movers”. I alla fall öka möjligheten att ta emot fler.

Så till den andra punkten – den om att detta skulle öppna möjligheten för moderater att inför avgifter för svenska studenter. Mitt svar på det är: på vilket sätt? Moderaterna har ju knappast makten i Sverige – och även om det blir en borgerlig regering i Sverige så finns det inget stöd för ett sådant förslag. Jag tror inte ens stödet för studieavgifter för svenska studenter har en stark förankring inom moderaterna.

Men jag är knappast förvånad över att ”radikala” Sociala Studentförbundet rör ihop begreppen och kommer med en känga mot borgerligheten samtidigt. Att vara sakliga är ju knappast de politiska studentförbundens starka sida.


fotnot *: Särskrivningen av namnet har jag gjort medvetet. Det står ju så på kongressens logga. Eller egentligen står det ”Till för växt väl färd” om man ska vara petig.

4 reaktioner till “Sossar på rätt väg.”

  1. Jag håller med. Prat och utredningar är socialdemokraternas största problem. Eftersom de numera saknar ideologi så är utreda det enda de kan göra.
    Jag såg i Agenda för nån månad sen en representant från (s) som svarade på frågan om varför (s) inte bestämt sig om homovigslar. Svaret kom på klockrent sossevis:
    ”Vi HAR bestämt oss. Vi kommer att tillsätta en utredning om detta.”. Ett typexempel på svar från ett parti utan ideologi. Ett ideologiskt parti har oftast svaret klart – antingen ”Ja” eller ”Nej”.

  2. sim slots
    sim slots Egalitarianism has been the most corrosive, illiberal and muderous of modern beliefs. The French Revolution told us all we needed to

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.