Stäms för slavhandel på 1600-talet.

”Företag som redan på 1600-talet tjänade pengar på slavhandel riskerar att stämmas av USA-advokaten Edward Fagan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Fagan ska kräva ersättning till amerikaner med afrikanskt ursprung, vars förfäder fördes till USA som slavar.

Bland utpekade företag finns försäkringshuset Lloyd’s of London, finanskoncernen Fleet Boston Financial och tobaksjätten Reynolds Tobacco Company.” (SVT Text)


Ärligt talat – finns det verkligen ingen gräns för sånt? Visst, slavhandel är på alla sätt förkastligt – men hur mycket ska människor som lever idag, företag som verkar idag behöva ta ansvar för vad deras förfäder/föregångare gjorde för 200, 300 eller 400 år sen? Eftersom jag inte är katolik så tror jag inte på arvssynd. Jag tror heller inte att man komma vidare och försonas och göra världen bättre genom att stämma någon för saker som ägde rum för hundratals år sedan. Det kan i längden inte leda till något gott. Vad är nästa steg? Att någon stämer kyrkan för att deras förfader brändes på bål på 1500-talet? Att tjecker stämmer svenska staten för förluster i 30-åriga kriget på 1600-talet?

Det skulle bli ett ohållbart samhälle om man har möjlighet att stämma företag eller regeringar för brott mot mänskliga rättigheter som har begåtts i en helt annan tid, många generationer bort. Det är bättre att lägga sitt krut och sina resurser på att se till att det inte upprepas.

2 reaktioner till “Stäms för slavhandel på 1600-talet.”

  1. Å ena sidan så bygger ju säkert en del av dessa firmors framgångar och välstånd på slavarna, och ett företag är ju ingen människa. Så man borde ju kunna stämma ett företag. Å andra sidan kan man ju fråga sig vilka människor som skulle ha rätt till dessa eventuella skadeståndspengar.

  2. Givetvis har du en poäng där. Men man borde kanske ha nån slags preskribtionstid även när man har rätt att stämma ett företag eller stat – så att det inte bildar ett prejudikat och öppnar upp för mer bisarra varianter. Att företag som utnyttjade judiska slavar under nazityskland åkte dit är helt ok. Men jag ser inget rimligt i att företag idag ska stå till svars för vad som hände för nästan 400 år sen.
    Det vore inte helt orimligt att sätta en gräns på t ex 100 år.

    Men det kommer att bli intressant att följa fallet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.