Vad är tokvänster?

Jag skriver ofta om ”tokvänstern”. Vad jag menar med det är de politiska grupperingar som står till vänster om Vänsterpartiet. De som gamle VPK-ledaren C.H Hermansson beskrev så här ”Till vänster om oss finns avgrunden” – ett citat som säger en hel del.

Tokvänstern är de som förkastar den parlamentariska demokratin och som inte tror på reformer. De vill störta samhället och demokratin som den ser ut idag och ersätta med ett socialistiskt alt. kommunistiskt alt. anarkistiskt samhällsystem. De är alltså revolutionärer – och som de flesta förstår innebär revolution någon slags väpnad aktion för att få de styrande att lämna ifrån sig makten.

USA-hat
Tokvänstern är också notoriska USA-hatare. De har alltid hatat USA – och de kommer alltid att göra det – oavsett om presidenten heter Bush eller något annat. USA har givetvis en hel del själva att skylla, men att ta steget från att kritisera delar av amerikansk utrikespolitik till att blint hata en hel nation är långt. Men det är ett steg som tokvänstern har tagit. I kampen mot USA är det helt ok att alliera sig med andra (större) tokar. Det är inget ovanligt att tokvänstern gärna tar parti för terrorister och diktatorer som har samma mål.

Israel-hat och anti-semitism
Numera har de även vidgat sitt hat till Israel. Precis som i fallet USA så förtjänar Israel kritik – men även som i fallet USA så är det inte kritik tokvänstern framför. Bara hat. Det är inte alls ovanligt att slagord som ”Krossa Israel” framförs. många ur tokvänstern går här hand i hand med islamistiska fundamentalister och vägrar acceptera en tvåstatslösning – ett Palestina och ett Israel. Israel ska krossas – och en palestinsk stat ska bildas på dess plats. Här gör alltså tokvänstern gemensam sak med t ex Hamas som vill förinta Israel för att ersätta den med en islamitisk palestinsk stat (som om det inte finns nog med stater i mellanöstern med fundamentalistisk inriktning…). Det blir även mer och mer vanligt att det blinda Israel-hatet övergår i ren anti-semitism och gamla nazistiska konspirationsteorier om judar börjar florera även inom extrema vänstergrupper.

Tokvänsterns företrädare
Det finns mängder med grupperingar i Sverige idag som kan klassificeras som tokvänster. Inga av dem är speciellt stora som tur är – och de har även svårt att samsas med varandra. Många grupper grälar med varandra om vilka som är mest renläriga och andra beskylls för att vara ”småborgare”. Men här kommer beskrivningar av några grupper, sekter och partier ur tokvänstern.

AFA – Anti-Fascistisk Aktion. Löst sammanhängande grupp av anarkister och liknande. Vänster till sinnet, men fascister till metoderna. Sålunda vänsterfascister. Borde sålunda heta Autonom Fascistisk Aktion istället. Ser våld som en av de viktigaste metoderna att nå sitt mål. Sympatisörer med AFA är ofta pådrivande vid kravaller. Är i praktiken emot allt.

Arbetarmakt – trotskistisk sekt. Kanske något hundratal medlemmar (max). Trotskism talar om den ”ständiga revolutionen” och använder sig gärna av metoder som infiltration. De vill som alla andra införa ett kommunistisk styre, men till skillnad från många andra grupper är de inte nationalister utan vill ha en världsrevolution. Vänder sig mot tidigare socialistiska försök i världen. Annars är argumenten ungefär de samma som hos alla andra. Dom är inte stora – men skogstokiga. Har en ungdomsorganisation som heter Revolution.

KPML-r – Kommunistiska Partiet Marxist Leninisterna (revolutionärerna). De ser sig som arbetarklassens enda försvarare (vilket alla dessa organisationer gör). Lever fortfarande i föreställningen att allt var bra i Sovjet – i alla fall till Stalin dog. Gillar Nordkorea och Kuba. Det här är en organisation för MÄN, riktiga män. Arbetare i rutig skjorta och tvåkilos prillor under läppen. Vänder sig emot kravaller och liknande då detta bara ”spelar överklassen i händerna”. Har en ungdomsorganisation som heter RKU – Revolutionär Kommunistisk Ungdom.

RPS – Rättvisepartiet Socialisterna. Ett trotskistiskt parti. Har gjort sig mest beryktade för försök att infiltrera SSU – Socialdemokraternas Ungdomsförbund.

SP – Socialistiska partiet – Är liksom Arbetarmakt och RPS en trotskistisk organisation. Bildades som Revolutionära Marxisters Förbund 1971, genom en sammanslagning av Revolutionära Marxister och Bolsjevikgruppen (underbara namn!!). Har ett ungdomsförbund som heter Ungsocialisterna.

SKP – Sveriges Kommunistiska Parti. Det parti som tillsammans med KPML-r slåss om vilka som är de mest renläriga kommunisterna. Har sitt ursprung ur APK – Arbetarpartiet Kommunisterna som bröt sig ur VPK (nuvarande Vänsterpartiet) 1977 – då de inte ansåg att VPK var tillräckligt Sovjetvänliga. Deras ungdomsförbund heter SKU – Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund.

SUF – Syndikalistiska Ungdomsförbundet. Ungdomsförbund till Fackföreningen SAC – Syndikalisterna. Är till skillnad från SAC däremot betydligt våldsammare. Syndikalism innebär att arbetarklassen organiserar sig i fackförbund och via facken tar över makten i företagen för att införa en socialistisk ordning. SUF däremot står nära AFA – och ser våld och kravaller som legitima metoder.

Svensk-koreanska föreningen – Kim Il Sung  och Kim Jong Ils nyttiga idioter i Sverige. Predikar för stackars förtryckta svenskar om hur fantastiskt Nordkorea är…förlåt Demokratiska Folkrepubliken Korea ska det vara – DFRK – och deras s.k Juche-lära (Nordkoreas stalinistiska ideologi). Svensk-koreanska tycker att Kim Il Sung – Den Store Ledaren var en hyvens kille. Efter hans död är det Kim Jong Il – Den Älskade Ledaren som fått ta över den rollen.

Svensk-kubanska föreningen – Castros nyttiga idioter i Sverige. Predikar för stackars förtryckta svenskar om hur fantastiskt Kuba är. Alla som arbetar för demokrati på Kuba får konsekvent höra av Svensk-Kubanska att de är bara spioner åt USA – eller terrorister. Anklagar Amnesty för att gå USAs ärende när de kritiserar situationen på Kuba.

UV – Ung Vänster. Popvänsterns högborg och Sveriges största öppet kommunistiska förbund. Populister och kommunister på samma gång. Är egentligen ungdomsförbund till Vänsterpartiet – men till skillnad från moderpartiet är de revolutionära och kommunister (fast de brukar kallas småborgare av KPML-r). Betsår av en brokig skara från fjortisar i palestinasjalar som är lite allmänt ”vänster” till stenhårda kommunister som vill nackskotta alla som röstar borgerligt. Här finns en blandning mellan dumsnälla pacifister och våldsromantiska kriminella. Medlemmar ur UV brukar ha för vana att ägna sig åt mer eller mindre skadegörelse i samband med val. inför EU-valet 1994 brände t ex medlemmar i förbundet ner valstugor som tillhörde ”Ja till EU”.

15 reaktioner till “Vad är tokvänster?”

 1. Nackskotta?! Lysande nyord som du använder på helt rätt sätt i dessa sammanhang (kommunister och dylikt)

 2. ehm… den här sidan verkar lite väl mycket, hmm hur ska man säga.. nationalistisk.. iaf detta inlägg… anarkister står inte för revolution som du säger, utan generalstrejk… ett väldigt fredligt sätt… samt att AFA är tätt sammanslutet, se bara i ördags i salem… 5000 AFA aktivister i sthlm å centralstation, men endast 1500 nazister, nationalister rasister i salem… tänk över vilka som egentligen är löst sammanhängande…. vill du svara på inlägget så maila isf…. baggy_jeans87@hotmail.com

 3. Du borde kanske läsa på bättre om vad anarkismen står för…istället för att snacka om ”generalstrejk” (känns mer syndikalistiskt). anarkismens förgrundsgestalter som exempelvis Bakunin är revolutionära…deras syn på revolutionen går att sammanfatta med att en revolution bör genomföras underifrån av suveräna individer och inte ovanifrån.

  Vad jag menar med ”löst sammanhållen” när det gäller exempelvis AFA, så handlar det om organisationens uppbyggnad. Man kan inte prata om att det finns en organisation i den mån att det finns en styrelse, medlemmar osv. Det har inget att göra med att de inte kan samla ett stort antal personer (varav säkerligen många inte är att betrakta som ”AFA-aktivister) – även om jag tror 5000 är en överdriven siffra. 5000 antirasister innebär inte 5000 AFA-aktivister.
  Nazisterna däremot är mer organiserade, vilket ligger i hela deras ideologi, till skillnad från anarkister. Att de är ”bättre” organiserade behöver inte betyda att de är fler.

  Sen ser jag inte på vilket sätt min sida skulle vara ”nationalistisk” – eller ens detta inlägg. Bara för att jag kritiserar den extrema vänstern så betyder det inte att jag är nationalistiskt lagd. Tvärtom.

 4. Fy fan vad osakligt och felaktig…
  Fakta och objektivitet, du vet inte vad det är va??!!?

 5. Jag vet, vi lämnar en anonym kommentar mer än ett år efter artikeln skrevs. Om ”Michael” ser det här så kan du ju förklara vad jag har fel på. Faktat är det inget fel på nämligen. Objektiviteten…vad fan tror du? Har du…sett…vad… den… här… bloggen… heter? Jag har aldrig utgett mig för att vara objektiv om man säger så…

 6. Om AFA Är fascister för att de bekämpar nazister med våld, då var väl storbritanien fascister när de bekämpade nazityskalnd med våld, dessutom använde de mycket brutalare metoder än afa. Afa har aldrig bombat sönder städer, som orsakat massor av oskyldiga ämnniskor död och lidande, det gjorde brittian däremot.

 7. C. H Hermanssons kommentar är fantastisk! Jag brukar ofta tänka på den. Vilken ångest att ständigt balansera på avgrunden, att veta att man själv är bäraren av Sanningen (historiematerialism, arbetarklassens befrielse och andra pampiga saker) men samtidigt vara medveten om att bara man vinglar lite lite till vänster så faller man ner och allt slutar i fattigdom, förföljelse och arbetsläger.

  http://www.vapfalls.blogg.se

 8. Fast att inte erkänna israel hat ju inget med antisemitism att göra, utan antisionism, faktum är ju att det finns en hel del antisionistiska judar.

 9. Pontus
  Problemet är snarare att vänstenr inte tenderar att åg till vänster om sovjetbyråkratin.

 10. ”Vänster till sinnet, men fascister till metoderna. Sålunda vänsterfascister. Borde sålunda heta Autonom Fascistisk Aktion istället. Ser våld som en av de viktigaste metoderna att nå sitt mål.” HAHA och vart har du beläggen för det, insider? Du är fashisten i det här samhanhanget, du generaliserar 1000 talsmänniskor. Men om du ska dömma organisationer ur individen, kommer varenda parti i riksdagen se ut som fashister. Skippa skitsnacket sonna som du bygger fashist-samhällen, du försöker framtvinga hat och ställningstagande till dessa organisationer. Sluta polarisera och generalisra mini Hitler… Bajsar på dig!

 11. #8
  Låt oss säga att Sverige nu är demokratiskt.
  I en demokrati finns ingen objektiv sanning, vilket betyder att: någon politiskt korrekt sanning finns inte. Utan varje man och kvinna får tycka exakt vad dom vill, utifrån deras personliga ideal.

  För att detta nu skall fungera behöver vi inte ett gäng bortsprunga vänster …. på våra gator.
  Självklart får dom ha sina åsikter och tycka exakt vad dom vill, men de skall inte förinta vår demokrati.

  Räcker det med detta?

 12. SV:Adam
  AFA är faschistiska såtillvida att de anser sig ha rätt att ta till våld för att få sin vilja igenom. Det är väl faschism i sin renaste form. Och varför ska bara AFA ha den rätten. Ska då inte nazister, rasister, ssu:are, religiösa fundamentalister och sekter ges samma rätt?

 13. Oj ”Pontus
  Problemet är snarare att vänstenr inte tenderar att åg till vänster om sovjetbyråkratin. ”

  Snacka om super kommunist

  Alla ovanstående organisationer är precislika om inte hämskare än nazister och faschister

  Nassa och kommunister förena eder för ni är precislika odemokratiska och förtryckande

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.