"Stöd motståndskampen i Irak"…

…stod det på en del banderoller när Nätverket Mot Krig demonstrerade i Lördags på ettårsdagen av invasionen – precis som jag förutsåg förra veckan. Detta är det klantigaste svensk vänster har gjort sen RKU viftade med sovjetiska flaggor under en pro-afgansk demonstration våren 2002 (Sovjet ockuperade Afganistan under 1980-talet och lade grunden till kaoset – för er som inte visste det. Fast det är nog bara hos ”ärrarna” som denna information har försvunnit). Jag vill fortfarande ha svar från Nätverket VILKEN motståndskamp de stöder. Det handlar inte om några tappra motståndsmän som kämpar mot förtryck (även om demonstranterna hoppas på det. De vill inget hellre än att få ett nytt VietNam, ett nytt FNL – fattiga bönder som heroiskt kämpar mot imperialisterna). Motståndet i Irak består av reaktionärer. Saddamtrogna eller religiösa fundamentalister. Terrorister. För det är ju knappast så att plakat- och tokvänstern stöder Iraks folk – bara den delen av befolkningen som, liksom de själva, har ett medfött USA-hat.

Irakierna i allmänhet har nämligen en annan syn på tillvaron, fjärran från tokvänsterns och motståndsmännens hat. Ca 60% av irakierna anser att de har det bättre eller mycket bättre idag än för ett år sen. Enbart 15% anser det vara sämre eller mycket sämre. Nästan 70% tror att de kommer att ha det bättre eller mycket bättre om ytterligare ett år.

48,2% tycker det var rätt av USA-koalitionen att anfalla Irak, 39.1% att det var fel.

39% tycker det är Ok med utländska trupper i Irak.

En majoritet, 51% tycker däremot att närvaron av utländska trupper är fel – men enbart 15% vill att de ska lämna omedelbart (vilket är ett av tokvänsterns viktigaste krav…). De andra 36% (av ”motståndarna”) vill att de ska stanna tills en irakisk regering är tillsatt (och läget är stabilt).

17% tycker att attacker mot koalitionens trupper är accpetabelt (”Stöd det irakiska motståndet” – som i sig bara stöds av 17% av befolkningen…tokvänstern förjänar nog fortfarande sitt namn).

(Siffrorna kommer från en opinionsundersökning som BBC har gjort i Irak)

Även om opinionsundersökningar inte alltid är 100% tillförlitliga så ger de i alla fall en hint om åt vilket håll vinden blåser. Och det blåser inte åt samma håll som Nätverket Mot Krig hade önskat. De säger sig vara för det irakiska folket – men ändå hamnar de så fel. Det vore ju fint om den vänster som så ofta säger sig värna om andra folk någon gång frågar dem vad de själva tycker. Nu känns det som om plakatvänstern enbart tar för givet att alla irakier måste hata USA lika mycket som de själva gör. Men återigen visar de sig ha fel, hålla på fel personer och helt enkelt visar sig väldigt, väldigt pinsamma.

Ibland hade det nästan varit skönt om världen hade varit så svart/vit som en del försöker få den till. Tänk att slippa tänka själv. Tänk att slippa ta reda på fakta innan man tar ställning. Tänk att kunna känna på morgonen ”jag hatar USA så mycket att jag är beredd att stöda vilka idioter som helst så länge de är emot USA”. Lite som att vara senil eller utvecklingsstörd – man lever i sin egen lilla värld, avskärmad från verkligheten. Tänk vad skönt…

1 reaktion till “"Stöd motståndskampen i Irak"…”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.