Tokfeminism.

Vänsterpartiets nya ledare, Lars Ohly, höll häromdagen sitt installationstal. I talet lånade han väl beprövade idéer från Gudrun Schymans s.k. ”talibantal”. Ohly menade på att den manliga maktstrukturen var densamma i Sverige som den även är i talibanernas Afganistan, mullornas Iran, vatikanen, sharialagarnas Nigeria m.m.

Det är att skjuta sig, och hela vänsterfeminismen, rejält i foten.

Jag är fullständigt övertygad om en stor majoritet av de svenska männen är FÖR jämställdhet. En stor majoritet av de svenska männen ser inga som helst problem med feminismen som rörelse eller det faktum att kvinnor givetvis ska vara helt jämnställda män. De allra flesta män blir heligt förbannade av diskriminering, orättvisa och våld mot kvinnor. (Givetvis finns det motståndare, men jag pratar om den stora majoriteten).

Men vi män vill inte få en kollektiv skuld för alla mäns ondska genom historien slängd i våra knän. Det är inte VÅRT fel att det har sett ut som det gör. Jag trodde faktiskt inte att arvssynd var ett speciellt aktuellt ämne i dagens debatt – men tydligen har jag fel.

Vi svenska män vill heller inte bli jämförda med mullor, talibaner eller andra idioter. Varken direkt eller indirekt via nån slags ”guilt by association” för att vi råkar vara män. Inte heller kan man jämföra grundläggande strukturer med varandra. Visst – jag går med på att vi lever i ett samhälle där män genom årtusenden varit normen. Det är förjävligt.

Men i mullornas Iran, talibanernas Afganistan (eller nuvarande), sharialagarnas Nigeria osv. så jobbar de inte mot jämställdhet. Jämställdhet är förbjudet. Kvinnorna är i lag, ord och handling underordnad mannen. Kvinnor får inte jobba eller studera. Diskriminering är lag.

Sverige däremot är världens kanske mest jämställda land (möjligen med konkurrens från våra nordiska grannländer). Här är diskriminering förbjudet. Jämställdhet är lag. Ingen höjer på ögonbrynen åt att kvinnor jobbar eller studerar (inte ens kristdemokrater). Vi går mer och mer ifrån den patriarkala strukturen, där (den heterosexuella) mannen är normen. Vi är hela tiden på väg mot rätt håll – oavsett temporära bakslag. Vissa tycker dock det går för långsamt – en del personer vill alltid att allt ska ske över en natt. Och den feministiska rörelsen fyller en oehört viktig funktion. De är en viktig blåslampa i röven på makten.

Men när ledande företrädare för feminismen, så som Lars Ohly eller Gudrun Schyman, håller sina effektsökande tal så finns risken för bakslag. Att det helt enkelt är kontraproduktivt. Det skrämmer bort fler än vad som tillkommer. Feminism/ jämställdhet är så oehört viktiga frågor och förtjänar ett bättre öde än att kidnappas av plakatvänstern och dess högljuda företrädare.

PS1! Det KAN vara så att s.k. ”talibantal” faktiskt kan ha den effekten att en del blir så förbannade att de går in för liv och lust att bevisa att de inte är ”några jävla talibaner”. I så fall tar jag tillbaka allt jag har skrivit. Det har ju faktiskt haft den effekten på mig ;).
Å andra sidan tror jag tyvärr inte att så är fallet.

PS2! Vilket egentligen inte har direkt med ämnet att göra. Men jag går en kurs varannan fredag i Engelska för marknadsförare/journalister. Nästa gång ska vi lära oss hantera ”non-sexist language”, dvs hur man skriver texter på engelska som är könsneutrala – det kommer att bli intressant och betydligt mer komplicerat än vad man kan tro.

1 reaktion till “Tokfeminism.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.