En liten saga.

Jag ska nu berätta en liten saga om den elaka marknaden.

Förr i tiden så var försäljningen och utgivningen av böcker i Sverige reglerat. Det var monopol på böcker. Ingen konkurrens tilläts. Det bestämdes centralt vilket antal bokhandlare som fick tillstånd i rikets städer. Vilka dessa bokhandlare var bestämdes centralt. Likaså bestämdes priser och utbud centralt. Folk var nästan rädda för dessa bokhandlare. Man vågade sig bara in om man var finklädd och välvårdad. Anledningen till detta system var att någon eller några hade bestämt att kultur skulle skyddas från den råa kapitalismen. Att kulturen skulle vara fri.

Detta var den gamla goda tiden.

Men så en gång, året var 1970, då hände något fruktansvärt. Marknaden avmonopoliserades, den avreglerades. Nu var det plötsligt fritt fram för vem som helst att öppna en bokhandel. De fick själva bestämma priset. Samt utbudet. Oehört förkastligt med andra ord. Denna avreglering ledde till oanade konsekvenser. Försäljningen sköt i höjden. Priserna sjönk. Utbudet ökade. Svenskarna började läsa. Svenskarna började förvandlas till ett av de mest läsande folken i världen.

Sådan är kapitalismen.

5 reaktioner till “En liten saga.”

  1. Hehe…jo, bokmomssänkningen var en riktig skandal. Det gav ju effekten att ÄNNU fler började köpa böcker. Usch. Kulturen måste skyddas från så hemsk kommersialism.

  2. Inte var det väl fel med sänkningen av bokmomsen? Helt ok för mig som köper mycket böcker. 🙂

    ps. registrera dig gärna på mitt blogg-forum och hjälp mig bygga ett hjälpcentra för bloggare. tack på förhand!

  3. Fast bara för att den har goda effekter är inte frikapitalismen en patentlösning, lika lite som en socialistisk planekonomi. Se bara på Ryssland efter Glasnost – där har en helt okontrollerad kapitalism inte direkt haft särskilt bra effekter.

  4. Daniel O: Jag var givetvis ironisk 🙂

    John: Nä, frikkapitalism är givetvis ingen patentlösning, det är heller inte det jag försöker föra fram utan snarare en sarkastisk kritik mot de som tror att planekonomi är bra för kulturen,

    När det gäller Rysslands problem så är det heller inte så enkelt att man kan skylla det enbart på ”frikapitalism”. T ex så är inte ekonomin i Ryssland speciellt fri, vilket har gjorts globala undersökningar om…men det är en annan diskussion 😉

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.