Popstad del 1: där vi lär oss om idiotiska poliser.

I helgen var det P3 Popstad i Jönköping, den nionde popstaden i ordningen. Slutsummeringen visade att det var 10 000 besökare totalt, vilket gör det till ett av de mer välbesökta popstadsarrangemangen. Kul. Jönköping fick visa upp sig från sin allra bästa sida den gångna helgen – och vi Jönköpingsbor behöver knappast skämmas.

Även polisen var nöjda. Officiella poliskällor säger att det var en av de lugnaste helgerna på flera år. Något som faktiskt är fantastiskt kul, speciellt med tanke på hur mycket folk som var i rörelse i stan och som gick mellan olika evenemang. Det är ju skönt att kunna visa skeptikerna, poliserna, politikerna, kristdemokraterna och moralfascisterna att musikälskare varken slåss, stjäl eller på annat sätt beter sig illa.

Därför rimmar det vansinnigt illa med länspolismästarens senaste utspel i lördagens Jönköpings Posten, då han sa att han vill stoppa alla technofester i Jönköping. Upprördheten kommer sig av att på den senaste stora festen var hela 25 personer påverkade (utav ett totalt besökarantal av 750). 25 stycken. Alltså 3 av 100. Är det mycket? Är det något att uppröras över? Absolut inte säger jag. Men tydligen räcker med att 3% av besökarna testas positivt för narkotika för att döda en hel ungdomskultur. Jag LOVAR att om de går ut till vilket disco som helst en helgkväll så lär resultatet bli ungefär det samma. Men länspolismästaren är så blind för verkligheten i sitt korståg mot technoscenen att han vägrar se verkligheten. Det märks i uttalanden som ”de är ju ute och dansar hela natten”. Är man ung, ute och dansar en hel natt och till råga på allt till technomusik, sån där ”dunkadunka” – de sjunger ju inte ens – ja, då måste man ju vara ond. Då måste ju statens förlängda arm i form av Pappa Polis säga åt ungdomarna att de har fel. Det förstår ju alla.

Länspolismästaren går sålunda i spetsen för dumheten och moralfascisterna i Jönköping. Att hans utspel kommer samtidigt som popstadshelgen tyder dock på en viss medvetenhet. Jönköping är nämligen något av ett techno-mecka vars rykte om sina fester, artister och skivbolag har spridits över landet – och t.o.m utanför Sveriges gränser. Och Jönköpings ställning som technostad är en stor del till utmärkelsen P3 Popstad. Därför måste ju allas vår länspolismästare gå ut och bekräfta den andra bilden av Jönköping – nämligen den som tråkighetens bevarare och moralens högborg. Tröttsamt kulturförtryck.

Men det finns ändå hjältar hos polisen, nämligen närpoliser i Jönköping. Flera anser att förbud mot technofester bara skulle ställa till mer problem. Det är nämligen bättre att ordna fester i ”kontrollerade miljöer” än att återgå till det gamla fenomenet med illegala fester. För det är det som skulle bli den verkliga effekten av länspolissmästarens idéer.

Men denna skillnad i inställning kan ju bero på att närpolischefer med största sannolikhet är just poliser, medans länspolischefer sällan är det – utan de är tillsatta av politiker och på andra meriter. De riktiga poliserna inser verkligheten. Men låtsaspoliserna i ledningsrummen bara vill blidga förbudskåta politiker.

(Undertecknad återkommer senare i veckan med lite foton från Popstad)

1 reaktion till “Popstad del 1: där vi lär oss om idiotiska poliser.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.