Griniga Gamla Golfgubbar.

Återigen har några framstående golfherrar uttalat sig minst sagt kritiskt om damer på PGA-touren – och damgolf i allmänhet. Den legendariske golfaren Greg Norman säger bland annat ”Jag tycker att det inte borde få ske. Låt kvinnor spela på sin tour och låt männen få vara i fred. Allt började med Annika Sörenstam och hennes marknadsföring av sig själv. Nu har det gått så långt att det blivit skadligt för sporten”. Han anser även att män är mycket bättre än kvinnor på golf – och för att förhindra att kvinnor ska få chansen att bevisa motsatsen vill han införa regler som förhindrar mixade mästerskap.

Den sydafrikanske spelaren Ernie Els, som är rankad trea i världen, är orolig för att manliga spelare får svårt att försörja sig om sponsorerna väljer kvinnorna. Ja, herrejisses, stackars lilla rika golfpojkar om nån elak kvinna kommer in och råkar få en del av den stora sponsorskakan. Förra året spelade Ernie in 5,8 miljoner dollar. Det gjorde att han kom fyra på penningligan. Annika Sörenstam däremot – som vann damtouren överlägset – spelade i jämförelse in ”blygsamma” 1,9 miljoner dollar. Det är nämligen så att prispengarna på LPGA-touren (damer) i många fall bara ligger på en tiondel av prispengarna på PGA-touren (herrar). Likaså är sponsorintäkterna betydligt lägre för de bästa damerna än för de bästa herrarna. Så om det kommer några damgolfare och tar åt sig lite mer av de stora sponsorpengarna så är inte det orättvist – trots stackars Ernies gnäll. Det är rättvisa.

Det känns som om spelare som Ernie och Greg gör allt för att försöka vidhålla myten om golf som en sport för vita, priviligierade män. Det måste kommit som en chock för golfetablissemanget när en färgad spelare som Tiger Woods slog igenom. Men nu när den barriären nu äntligen är riven så är könsbarriären näst på tur. Även om de försök som har gjorts av damspelare på PGA-touren kanske inte har varit så sportsligt framgångsrika ännu så finns det ingen anledning att ge upp och stänga ute kvinnorna. För att de på allvar ska kunna ta upp kampen i den manliga konkurrensen krävs det upprepade försök – inte enbart sporadiska inhopp. Kanske dags för någon av de bästa damgolfarna att testa en hel säsong på PGA-touren? För först då vet vi hur bra de verkligen står sig.

2 reaktioner till “Griniga Gamla Golfgubbar.”

  1. Det verkar vara slut på golfens dagar som sport för ”vita previligierade män”. Det ser jag när jag ser min farsa och hans kompisar från Banverket, som blivit golfare på gamla dar. När jag har varit med på golfbanan har jag mest sett någon slags medelklass, både kvinnor och män. Min farsa och de runtomkring honom gillar att Sörenstam spelade. Själv har jag aldrig fattat nöjet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.