Goodbye Lenin!

Häromdagen var det exakt 80 år sedan Sovjetunionens första ledare Lenin dog. Om historien sett annorlunda ut hade det kanske varit värt att fira – men tyvärr dog inte hans idéer med honom. De förvaltades väl – och förvrängdes några varv – av hans efterträdare Josef Stalin.

Men leninismen lever även kvar i våra dagar. I demokratiska länder som Sverige. I den nygamla revolutionsromantiska vågen som har växt fram bland yngre de senaste 5-6 åren spelar Lenin fortfarande en viktig roll som förgrundsgestalt och fader för marxism-leninismen. Ideologin växer bland personer som knappt kunde krypa när kommunismen föll i Öst för 14-15 år sen. Det är tragiskt. Men samtidigt är det omöjligt försöka förklara kommunismens vansinne för dagens neo-kommunister. Varenda anti-kommunistiskt argument – hur väl underbyggt det än är – bortförklaras med genomtänkta motargument såsom ”borgarlögner” eller ”reaktionärt struntprat”. Har man bara tillräckligt avväpnande slagord att ta till slipper man helt ta debatten. Tänk om allt vore så enkelt.

Men dagens unga neo-kommunister kommer att växa upp dom också. Precis som deras föräldrar i 68-vänstern gjorde. När de inser att man inte kan förändra världen eller Sverige till det bättre genom anti-demokrati, slagord och krossade rutor. En hel del stenar kommer dock att kastas innan dess. Och några stackars förvirrade människor kommer alltid att vara fast i träsket. Men förhoppningsvis kommer Lenins arv att försvinna. Att förpassas till samma mausoleum som han själv vilar i.

Och nyckeln kastas i svarta havet.

2 reaktioner till “Goodbye Lenin!”

  1. Jag kan säga av erfarenhet från min anarkosyndikalistdagar att man i princip fäller varenda småkommunist genom att gå in i detalj på vad proletariatets diktatur innebär. Med tanke på hur centralt det är för kommunismen är det ytterst få som vet vad det är mer specifikt, och nästan lika få som håller med om att det skulle funka alls – för om det är nåt de flesta vänsteryngel håller med om så är det att makt korrumperar, och då faller allt som ett korthus.

    Fast, dagens ungdom kanske är mer påläst…

  2. slots
    slots Increasingly, academic jobs are awarded on the strength of the publications of the candidates…. And it is a sad fact that young women publ

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.